Canviar perquè tot continuï igual
Govern ·
L'exalcalde Bustos, dos regidors i càrrecs imputats continuen al consistori un any després de destapar-se el cas Mercuri
La proximitat dels comicis frena la regeneració política que vol la societat civil
de regenerar la política
En foc d'encenalls. En això ha quedat la tempesta política a Sabadell un any després de destapar-se el cas Mercuri. La sacsejada va servir perquè se sentissin moltes declaracions d'intencions i s'expressés, tant des del govern com des de l'oposició, la voluntat de canviar actituds i estils, però a l'hora de la veritat s'ha acabat imposant una gestualitat més estètica que real per constatar que gairebé tot continua igual. Manuel Bustos segueix a l'Ajuntament com a regidor sense cartera després de 13 anys exercint d'alcalde, però per a molts manant i seguint movent els fils a l'ombra, mentre el sumari del cas que s'està coneixent fa dies va omplint de raó els que censuraven la seva particular manera de governar emparant-se amb la definició popular, crítica i genèrica de l'“estil Bustos”.
El PSC, tant local com nacional, sembla haver apostat per la tàctica de deixar passar el temps fins que hi hagi resolució judicial. Bustos va deixar l'alcaldia el 14 de febrer, però segueix com a regidor sense cartera, igual que el seu germà Paco Bustos i un altre històric, Joan Manau, els dos imputats. L'únic que va renunciar va ser Ricard Estrada, mentre que altres càrrecs de confiança també imputats segueixen desenvolupant les seves funcions, com és el cas del cap de la policia, José Miguel Duran, o Xavier Izquierdo. El nou alcalde, Juan Carlos Sánchez, que sembla tenir el suport de la direcció nacional, no ha volgut o no ha pogut fer la neteja al consistori que la situació semblava aconsellar, sobretot tenint en compte l'amenaça d'una possible moció de censura impulsada per l'oposició (CiU, Entesa, ICV, EUiA i PP), que va aconseguir aprovar una proposta al ple per rellevar els càrrecs electes i de confiança imputats, i que el govern
de Sánchez no ha fet efectiva.
A l'hora de la veritat, però, sembla que l'oposició també està fent les seves càbales particulars pensant en les eleccions municipals del 2015 i s'ha conformat amb alguns dels gestos d'acostament fets per l'executiu que encapçala Sánchez, com ara no renovant la parella de Bustos, també imputada, com a cap de la Presidència, o la remodelació del cartipàs en què ha acaparat més quota de poder la figura de Ramon Burgués. El nou alcalde tampoc no ho té fàcil dins de l'agrupació local del PSC, controlada per la família Bustos, i fa equilibris per assegurar-se al màxim que no tindrà competidors en un procés de primàries per escollir candidat a l'alcaldia per al 2015. I és que alguns veuen en la renúncia a l'acta de regidora el setembre passat de Montserrat Capdevila, amb l'excusa de dedicar-se més a la tasca de diputada al Parlament –catorze anys al consistori i molt afí a Bustos–, una maniobra per disputar-li l'alcaldia en un futur. I en aquest joc d'equilibris de Sánchez s'ha d'entendre també l'entrada de nous regidors del sector de Bustos –Cristian Sánchez i Anna Carrasco– al govern municipal.
I mentre el trencaclosques electoral sembla frenar aquesta regeneració, la societat civil ha decidit començar a mobilitzar-se per poder passar comptes. El moviment veïnal de Sabadell ja va fer arribar a tots els grups el mes de maig passat el seu decàleg per fomentar la regeneració democràtica. Mentrestant ha anat creixent la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, integrada per més de trenta entitats, que està fent campanya i recol·lecta de diners per presentar-se com a acusació popular en el cas Mercuri, ja que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) els demana una fiança de 3.000 euros.