Política

Rescatats per unes hores

Els ajuntaments d'Ossó de Sió i la Vansa i Fórnols obtenen el rescat de l'Estat per la mala situació econòmica, però el mateix dia la intervenció de la Generalitat l'evita

Eren els únics de tot Catalunya que l'havien demanat

Alarmes activades. El Ministeri d'Hisenda anunciava ahir al matí que rescatarà financerament dos ajuntaments de la demarcació de Lleida, juntament amb 99 més de l'Estat espanyol, per la mala situació financera en què es troben. Això, bàsicament, significa que l'Estat liquida els deutes d'aquestes corporacions locals i que, a més, tutela i controla els comptes d'aquestes administracions a partir d'ara. Un anunci que contrastava amb una situació totalment diferent de la que fa menys d'un mes dibuixava la Generalitat. Llavors, el secretari de cooperació i coordinació de les administracions locals, Joan Cañada, explicava a aquest diari que fa tres anys el mapa dels ajuntaments de Catalunya plantejava una situació en què gairebé un terç dels ajuntaments estaven en una situació complicada, amb romanent negatiu, sobreendeutament o dèficit. És a dir, a punt de ser rescatats per evitar que fessin fallida. Però tres anys després, hi afegia, la situació ha canviat i no hi ha cap ajuntament en risc de ser rescatat. D'aquí que ahir sonessin les alarmes. Alguna cosa s'havia escapat.

Davant de l'anunci estatal, la delegació del govern a Lleida es va posar a treballar i va localitzar els dos municipis que s'havien acollit al rescat. Què havia passat? Bàsicament, un malentès. Tant l'un com l'altre s'havien acollit a una convocatòria per reduir el deute sense saber exactament què significava ni que fos necessari, van explicar fonts del Departament de Governació. Ni des del ministeri ni des de la Generalitat es va voler fer públic de quins municipis es tracta. Segons ha pogut saber, però, aquest diari, es tracta d'Ossó de Sió i Vansa i Fórnols.

Les mateixes fonts del govern van explicar que un cop comprovada quina és la situació dels consistoris es va saber que és fàcilment solucionable. Un d'ells té un deute de 30.000 euros i l'altre, un que voreja els 200.000. Per tant, no hi ha cap necessitat d'optar a un rescat per part de l'Estat, ja que, amb un seguiment per part de la Generalitat i l'ajut tècnic i econòmic als dos pobles, aquests poden autogestionar el refinançament del deute, van insistir les mateixes fonts. Per tant, es donaran de baixa dels ajuts de l'Estat.

Diferències amb Espanya

La situació dels municipis catalans és molt diferent d'altres zones de l'Estat espanyol. Són gairebé un centenar d'ajuntaments els que seran rescatats pel govern estatal, tot i que prop de 400 presenten problemes financers. Entre els que han demanat el rescat, destaquen els 12 de Cadis, 9 de Madrid i 9 de Saragossa, o els 6 de Jaén i Almeria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El gabinet de guerra israelià ordena reprendre les negociacions

barcelona
Política

L’oposició acusa Marín d’abandonar l’Hospitalet en el seu pitjor moment

L’Hospitalet de Llobregat
tribunals

El jutge pregunta les acusacions si cal ordenar la detenció dels qui no van declarar pel Tsunami

barcelona
nova caledònia

Macron fa una crida a la calma en la reunió amb els líders canacs

barcelona
política

Cid esmena Asens i situa al Hard Rock com a “element central de la negociació”

barcelona
àsia

Pequín inicia exercicis militars prop de Taiwan com a "càstig" contra el nou president

barcelona
Joaquim Albert
Cap de l’oposició a Malgrat de Mar (ERC)

“Els serveis no estan a l’alçada del que mereix la ciutadania”

Malgrat de Mar

Nogueras fa aterrar Sánchez

Madrid
Johnny Rubio
Cap de l’oposició Més Fontcoberta

“Des de l’oposició estem aconseguint canvis”

Fontcoberta