Jordi Sebastià serà el cap de llista de Compromís a les europees
L'alcalde de Burjassot, Jordi Sebastià ha estat triat com a cap de llista de Compromís a les eleccions al Parlament Europeu del proper 25 de maig, en aconseguir un total de 3.889 vots, el que suposa el 53,51% del total de vots emesos.
La confirmació oficial del candidat, es va realitzar a la una de la matinada de hui dissabte, mitjançant el compte de Twiter de la coalició, degut a la lentitud amb que s'hi donava el recompte.
De les 11.577 persones previstes per votar, han participat 7.267, el que suposa el 61,74% del cens estimat. Unes xifres que havien estat configurades pels 4.354 militants de Compromís, les 3.712 persones que s'havien donat d'alta com a simpatitzants de la coalició abans de començar el procés i els 3.511 ciutadans enregistrats per participar-hi.
A més de Jordi Sebastià, competien pel primer lloc en la llista de les europees, l'advocat i professor de Dret, Enric Bataller; la regidora de Paiporta, Isabel Martín; el periodista de RTVV, Julià Àlvaro; i l'activista Pedro Sánchez, procedent de l'Alacantí.
Altres lectures
Les primàries de compromís per a triar al cap de llista de la coalició per a les eleccions europees s'han decidit, com tot feia preveure, a favor de l'alcalde de Burjassot, Jordi Sebastià, que serà l'encarregat de representar els interessos valencians al parlament Europeu en cas que aconseguisca l'escó que, a hores d'ara, les enquestes atorguen a Compromís.
Però el procés també ha deixat altres lectures, com l'aparició a l'escena política de Pedro Sànchez, el candidat més jove i l'únic de fora de les comarques centrals del país. Sánchez ha aconseguit el suport majoritari dels votants a la comarca de l'Alacantí i també s'ha imposat a localitats com ara La Vila Joiosa i ha aconseguit una meritòria segona posició a altres com Novelda, Santa Pola o Altea.
Malgrat que en l'àmbit del País Valencià ha ocupat finalment la cinquena posició, Sànchez s'ha mostrat content pel resultat de les primàries que ha qualificat “d'èxit de la coalició, que ha fet un treball perfecte” i ha felicitat a Jordi Sebastià del que ha dit que “és el candidat de totes i tots i qui serà capaç de dur la veu de valencianes i valencians a Europa, portant també els valors i la forma de fer política de Compromís”.
Enric Morera, portaveu de Compromís, va voler destacar el treball de tots els candidats i la seua projecció de futur i la bona campanya realitzada en el procés de primàries de la coalició.
Tots cinc consideren que els objectius previstos resten totalment assolits amb escreix i s'ha aconseguit donar visibilitat a la coalició en el seu conjunt arreu del país. Ara, el que toca, és continuar treballant cada dia pel canvi al País Valencià.
Resultats amb el 96%
L'escrutini no s'ha pogut completar al cent per cent degut a una errada en tan sols quatre meses electorals que es corresponen amb poblacions menudes, però, en el moment de tancar la notícia, hi havia escrutades 88 de les 92 meses previstes.
Amb aquestes dades i sobre un total de 7.267 vots emesos, Jordi Sebastià obté 3.889; Enric Bataller, 1084; Isabel Martín, 1001; Julià Àlvaro, 849; i Pedro Sánchez, 380 del total.
Quan a la resta de la llista que configurarà la proposta de Compromís, el segon lloc estarà ocupat per Mònica Alvaro, seguit d'Isabel Martín, Julià Àlvaro, Joana Pascual, Reis Gallego, Vicent Xavier Vila, Anna Climent, Albert Furió, Pedro Sánchez i així fons arribar a Pilar Calpena que ocuparà el lloc 18é de la relació.
Prou desafecció política
Pere RossellUna primera lectura sobre les xifres i els comportaments electorals viscuts darrerament al País Valencià, fan pensar amb el creixent índex de desafecció política entre la ciutadania. Les enquestes asseguren que els “populars” perden majories i governs, però no desvetllen el que s'hi veu amb els processos de primàries viscuts fins a data de hui: la ciutadania no participa amb la mesura que s'espera.
Ara s'ha vist a Compromís on, d'entre tots els possibles votants a primàries per a elegir al cap de llista, sols han substanciat el vot el 61,74% dels inscrits. Però el terratrèmol més gran s'ha donat per a configurar la resta de la llista, en albergar sols el 55,11% de votants.
Si això passa entre gent conscienciada i compromesa, què no passarà amb la resta de la ciutadania, que pateix en primera persona del singular la crisi política, la crisi econòmica i la crisi social i de valors que ens tenalla.
Una primera noció de la tendència electoral s'hi viurà el proper 25 de maig, però a priori s'albira bona cosa de desafecció política i, en això, té molt a dir la deretona valenciana.
Els partits han de recordar que no es guanyen eleccions, sinó que els que manen les perden.