Política

L'alcaldessa de Cabrils creu que “s'ha fet un pas endavant pels municipis” en el cas del padró

Celebra l'aixecament de les mesures cautelars i reitera que l'Ajuntament complirà la llei

El president de l'ACM confia que la interlocutòria serveixi “perquè els consistoris no siguin l'objectiu del debat”

Satisfacció reiterada de l'alcaldessa de Cabrils, Lina Morales (CiU), davant la decisió de la jutgessa d'aixecar la suspensió de l'acord del ple per cedir el padró del municipi quan es convoqui la consulta pel dret a decidir. Morales ha comparegut aquest matí en roda de premsa acompanyada del president de l'Associació Catalana de Municipis i alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch (CiU) i ha afirmat que la interlocutòria confirma que els passos fets des de l'Ajuntament “han estat en tot moment els correctes, en tant que la cessió del padró es farà “sempre que hi hagi una llei que empari la consulta”. Lina Morales ha assenyalat que preveu que el veí de Cabrils, que també és president del partit Alianza Central Demócrata, que va interposar la denúncia, Alejandro Rusiñol, recorri la decisió de la jutgessa, però confia que la sentència final doni la raó al consistori. Morales s'ha mostrat crítica amb Rusiñol després que assegura que el veí va deixar constància en el seu recurs que sospitava que l'Ajuntament ja havia cedit les dades del padró a la Generalitat. “Sap greu que es vulgui utilitzar la justícia per obtenir notorietat. No es pot confondre els jutges i la justícia està per coses més importants”, ha comentat. En aquest sentit, Morales ha admès que el fet que la interlocutòria mantingui la suspensió de la cessió de les dades del veí pot suposar que altres ciutadans segueixin el seu exemple. “Que vinguin i que en deixin constància per escrit a l'Ajuntament”, ha precisat. Tot i això, Morales ha recordat que “constantment” el consistori està cedint dades dels veïns tant a l'Estat com a la Generalitat “tal i com dictamina la llei”.

Lina Morales també ha confirmat que després de la marxa de la regidora del PP i d'haver quedat en minoria, ja s'han fet els contactes pertinents amb ICV-EUiA i ERC “per garantir la governabilitat del municipi”. L'alcaldessa ha avançat que no es preveu que cap dels grups entri oficialment en el govern, però que sí que hi hauran acords puntuals i fins i tot se'ls pot derivar feina concreta de les regidories. Morales també ha confirmat que veu “una clara intencionalitat política” entre la denúncia del veí i l'actual regidor del VIC, Alfred Serrano, que també ha presentat un recurs de reposició davant els serveis municipals per reclamar la suspensió de l'acord de ple.

Deixar de ser el centre

De la seva banda, Miquel Buch ha interpretat la decisió judicial com a molt favorable pels interessos dels Ajuntaments “perquè servirà perquè alcaldes i consistoris deixem de ser el centre d'aquest debat que s'ha de resoldre més amunt”. Buch també ha insistit en la cessió constant de dades que fan els consistoris a l'Institut Nacional d'Estadística (INE) i ha considerat que si algun Ajuntament decidís no passar més dades dels ciutadans “se'ns titllaria d'antidemòcrates, oi?”. En aquest sentit, el president de l'ACM ha dit que en el cas que es presentin més denúncies per part de veïns, tant a Cabrils com a altres municipis, cal que aquests tinguin en compte que quan es convoqui la consulta “legal” “estaran en inferioritat de condicions”. “Si els partidaris del no a la consulta no cedeixen les seves dades, no podran exercir el seu dret de vot i els del sí ho tindran més fàcil”, ha destacat i ha afegit que “si algú no vol expressar democràticament el seu posicionament és el seu problema”. Buch ha tornat a defensar la decisió plenària de l'Ajuntament de Cabrils i ha incidit en el fet que “si el Parlament de Catalunya aprova una llei de consultes, els Ajuntaments complirem amb aquesta llei”.

LA FRASE

La interlocutòria demostra que s'ha fet el que era correcte aprovant la cessió del padró
Lina Morales
Alcaldessa de Cabrils (CiU)

LA FRASE

Aquest fet servirà perquè alcaldes, alcaldesses i consistoris deixem de ser el centre del debat
Miquel Buch
President de l'ACM


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El Suprem filtra per error el parer favorable als avortaments d’emergència

barcelona
olot

ERC defensa la seva aportació progressista al pacte de govern

Olot
otan

Satisfacció entre aliats i amics de l’OTAN i crítiques russes per l’elecció de Rutte

barcelona
kenya

Ruto retira la reforma fiscal que va originar les protestes

barcelona
síria

França aprova una ordre de detenció contra Al-Assad vàlida a tota la UE

barcelona

Orriols demana ajuda a l’oposició pel risc que el consistori “quedi parat”

RIPOLL
judicial

Acusacions particulars de policies rebutgen l’amnistia en la causa de Tsunami a l’Audiència Nacional

barcelona
POLÍTICA

En el primer any de govern de Salt s’ha executat un 28% del Pla d’Acció Municipal

SALT
societat

García-Castellón desmunta la trama russa del procés

barcelona