Política

Avià viurà tot aquest mes de maig un avançament de la consulta sobiranista del 9-N

Els veïns d'aquest poble del Berguedà podran respondre, per internet, a la mateixa pregunta pactada pels partits

Les dades del padró se certificaran

L'Ajuntament d'Avià (Berguedà) s'ha avançat a la consulta prevista pel pròxim 9 de novembre. Des d'ahir i fins al 31 de maig, els ciutadans del municipi podran exercir el dret a vot sobre el futur de Catalunya a través de la plataforma We Decide responent a la pregunta que van pactar els diferents grups polítics del Parlament. La votació, segons publicava l'agència ACN, serà accessible a través de dispositius mòbils o d'internet.

L'alcalde d'Avià, Llorenç Altozano, va explicar ahir que les dades dels ciutadans que hi participin es comprovaran i verificaran amb les dades del padró municipal que el consistori té dipositades a la Diputació de Barcelona mitjançant els serveis de l'Administració Oberta de Catalunya.

La consulta a la qual estan convocats és la mateixa que està prevista en l'àmbit català pel pròxim 9 de novembre, però aquest petit municipi del Berguedà s'ha avançat i, gràcies a la col·laboració amb la plataforma We Decide, ha tirat endavant una consulta electrònica que servirà a l'Ajuntament per saber quina és l'opinió dels avianesos. L'alcalde, Llorenç Altozano, va assenyalar que durant les eleccions del 2011 la qüestió sobre la independència no figurava en l'agenda política de la mateixa manera que hi figura avui dia. Ara, l'equip de govern veu que s'ha de definir sobre determinades mocions o prendre una posició al voltant de la independència i vol que els ciutadans l'orientin a l'hora de prendre aquestes decisions.

Es tracta del primer municipi del país que duu a terme una consulta d'aquestes característiques. En primer lloc, perquè s'ha introduït al formulari exactament la mateixa pregunta que va sortir de l'acord a què van arribar els partits polítics del Parlament que estan a favor del dret a decidir. I, en segon lloc, perquè s'utilitzaran les dades del padró municipal per confirmar i validar que les persones que voten estan empadronades al municipi. El fundador de We Decide, Marc Serra, ha explicat que l'empresa té un acord amb l'AOC pel qual en el moment de votar es podran contrastar les dades d'identitat dels votants amb les dades existents al padró municipal dipositades per l'Ajuntament en aquesta administració.

Altozano hi va afegir que We Decide pot esdevenir una “excel·lent eina de participació ciutadana, a més de ser un model exportable a la resta de municipis catalans”. O també una idea per a la Generalitat, en el cas que el govern espanyol impedeixi la consulta del 9 de novembre. L'Ajuntament calcula que unes 1.700 persones estan cridades a la consulta.

LA XIFRA

1.700
avianencs
tenen dret a votar en aquesta preconsulta que s'organitza al Berguedà.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La UE torna a mirar a l’est per créixer

Brussel·les
Isidre Pineda i Moncusí
Alcalde de Caldes de Montbui (ERC)

“No hi ha hagut mai una aposta pel termalisme català”

Caldes de Montbui
Salvador Vergés
Candidat de Junts per Girona

“Sovint hem governat més nosaltres que el mateix govern”

Molts ous en una cistella

Argelers
Alejandro Fernández
Candidat del PP

“És evident que Illa prioritza un acord amb el separatisme”

Barcelona

Violència de gènere, prioritat

Barcelona
Sud-àfrica

Aproven la llei contra els delictes d’odi

Barcelona
guerra a Gaza

Acaben sense acord les negociacions per una treva a Gaza

Barcelona

La CUP vol garantir l’atenció en català a la sanitat i als serveis públics

TORROELLA DE MONTGRÍ