Política

Clam empresarial en favor del dret a decidir

Representants de totes les cambres de comerç i de disset patronals catalanes escenifiquen al far de Sant Sebastià, a Palafrugell, el seu compromís amb la consulta

Just l'endemà que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, demanés als grans empresaris que ajudessin a aturar el procés català, l'empresariat català va escenificar públicament la seva unitat i el seu suport al dret a decidir. Representants de les tretze cambres de comerç de Catalunya, disset patronals i entitats empresarials es van reunir ahir al migdia al far de Sant Sebastià (Palafrugell) per subscriure l'anomenat Manifest del Far, un text breu que es fonamenta en un acord anterior de l'empresariat gironí integrant del Grup Impuls per Girona (GIG) i que mostra “la total adhesió” al Pacte Nacional pel Dret a Decidir i el “suport incondicional” al procés engegat pel Parlament. El manifest també recull el “compromís de respectar la decisió que prengui el poble de Catalunya i fer-hi costat, sigui quina sigui” i, finalment, la “voluntat d'adaptar l'actuació” de les seves empreses “a aquesta voluntat” per “continuar contribuint al progrés i al benestar” de la societat.

El Manifest del Far va ser signat per les cambres de Barcelona, Girona, Lleida, Manresa, Palamós, Reus, Sabadell, Sant Feliu de Guíxols, Tarragona, Tàrrega, Terrassa, Tortosa i Valls més el Consell de Cambres de Catalunya. La resta d'entitats que el van signar són: FOEG, Pimec Girona, Fòrum Carlemany, Amec, Cecot, Fepime, Femcat, Pimec, Empresaris de l'Anoia, Confederació d'Organitzacions Empresarials de Lleida, Federació d'Associacions Empresarials del Maresme, Consell Empresarial d'Osona, Confederació de Comerç de Catalunya i Sant Cugat Empresarial. També hi van ser presents empresaris del Ripollès i del Comerç de Lleida.

Tensió amb l'Estat

La signatura del manifest va anar precedida de les intervencions dels màxims representants d'aquests organismes, i alguns dels quals van aprofitar per carregar contra l'Estat espanyol. “Als empresaris la democràcia no ens provoca inquietuds; al contrari: ens provoca preocupació la intolerància i la ignorància. El no-diàleg implica tensió, i la tensió perjudica la recuperació econòmica.” Aquestes eren les paraules del president de la Cecot, Antoni Abad. També va criticar la falta de diàleg amb el govern espanyol el president de la FOEG, Ernest Plana, que va afirmar: “Aquesta porta tancada ens comporta una creixent desafecció ciutadana i empresarial. No és una qüestió d'uns quants il·luminats ni un tema passatger com pensen a Madrid”, va dir.

El vicepresident del Consell de Cambres de Catalunya i també president de la Cambra de Girona, Domènec Espadalé, va insistir que la “voluntat” dels sectors empresarials catalans és que es pugui anar a votar el 9 de novembre i que la societat pugui decidir “lliurement i democràticament el seu futur”. El president de Pimec Girona, i en representació de Pimec Catalunya, Pere Cornellà, va destacar el paper dels empresaris com a “creadors de riquesa” i la seva gran “preocupació” per on es genera i on es projecta aquesta riquesa.

L'apel·lació a la democràcia va ser una constant en els diversos parlaments, especialment el del president del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, Joan Rigol, que va cloure l'acte agraint als empresaris que l'hagin fet. Rigol va insistir que cal “no perdre l'horitzó”, que el que es demana és “democràcia i que dins del procés pel dret a decidir hi ha tant els que voten sí com els que voten no”. Així, l'expresident del Parlament de Catalunya va concloure que la ciutadania catalana vol garantir el seu benestar “amb valors culturals elevats per aixecar el nivell del país” i que la situació de Catalunya s'ha de resoldre a través del diàleg amb Espanya, basant-se en drets i deures.

LES XIFRES

13
cambres catalanes
han subscrit el Manifest del Far. Són totes les cambres.

LES FRASES

El no-diàleg implica tensió, i la tensió perjudica la recuperació econòmica
Antoni Abad
president de cecot
Que no només sigui un símbol, sinó una feina conjunta de construcció en aquest país
Pere Cornellà
president de pimec Girona
Aquesta porta tancada ens provoca una creixent desafecció ciutadana i empresarial
Ernest Plana
president de la FOEG
Reafirmem la voluntat dels sectors empresarials catalans que puguem anar a votar el 9-N
Domènec Espadalé
vicepresident cambres catalanes i president cambra de girona
El marc en què avui el nostre país es desenvolupa no respon a les necessitats de la nostra economia
Lluís Rullan
vicepresident de FEMCAT
El nostre no és un procés repetit per altres [...]. Nosaltres comencem de zero
Joan Rigol
president del pacte nacional pel dret a decidir
17
patronals,
entre les quals territorials i sectorials, mostren també el seu suport al manifest.

El símbol del far

“Per això avui ens hem trobat aquí, en aquest far de Sant Sebastià, que és el més potent del litoral de Catalunya, que fa arribar la seva llum de referència als navegants més allunyats que solquen les aigües de la nostra costa, per ajudar-los a trobar terra, per convidar-los a venir, a dialogar, a negociar, a intercanviar i a conviure en pau, respecte i llibertat amb nosaltres, que som un poble històricament acostumat a acollir tothom, sense considerar foraster ningú si no ho vol ser.” Aquest és un fragment de l'escrit d'Antoni Dalmases, que ell mateix va llegir als assistents i que explica la “motivació de l'acte a l'espai del far”. Un escrit ple de referències i de simbolismes: “La referència oberta d'un poble que vol decidir lliurement la seva ruta, per navegar lliure.” Fent esment al poema Excelsior de Joan Maragall i també al guiatge de Carles Rahola en Breviari de ciutadania, del qual Dalmases va llegir als presents: “La llibertat s'ha de merèixer i ha d'ésser conquerida dia per dia, en un aspre aprenentatge.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.