Política

La Fiscalia demana dos anys de presó i sis d'inhabilitació per a l'exsecretari d'Organització del PSC Daniel Fernández

El fiscal sol·licita la mateixa pena per a l'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos; el germà d'aquest, Francisco, i l'alcaldessa de Montcada i Reixac, María Elena Pérez

Els acusa de tràfic d'influències i prevaricació en el nomenament a dit d'una alt càrrec de l'Ajuntament de Montcada

La Fiscalia Anticorrupció demana dos anys de presó i sis d'inhabilitació i 108.000 euros de multa per a l'exsecretari d'Organització del PSC i diputat d'aquest partit Daniel Fernández, l'alcaldessa de Montcada i Reixach, María Elena Pérez, i l'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos per un presumpte delicte de tràfic d'influències. A més, el fiscal Fernando Bermejo reclama per a l'alcaldessa de Montcada, la socialista María Elena Pérez, dos anys més de suspensió d'ocupació o càrrec públic i a una multa de 3.600 euros per un delicte de prevaricació.

Segons el ministeri públic, els tres polítics socialistes van modificar els resultats d'un concurs públic per nomenar un alt càrrec de l'Ajuntament de Montcada i Reixac. També està acusat en el cas l'exregidor d'Espai Públic de Sabadell i germà de l'exalcalde Manuel Bustos Francisco Bustos, per a qui el fiscal sol·licita igualment dos anys de presó i sis d'inhabilitació per tràfic d'influències. Al parer de la Fiscalia, els quatre acusats van cometre els delictes “utilitzant el càrrec que ocupaven i sabent la il·legalitat”.

El fets investigats, una peça separada de la trama Mercuri de presumpta corrupció urbanística, es remunten a l'any 2012, quan Manuel Bustos, el seu germà i l'aleshores secretari d'organització del PSC Daniel Fernández –actual diputat al Parlament–, van pressionar l'alcaldessa de Montcada perquè modifiqués el procés de selecció d'una plaça municipal per afavorir una exalt càrrec del tripartit.

La persona beneficiada era Carmina Llumà, que havia estat cessada com secretària general del departament de Política Territorial de la Generalitat després del canvi de govern. Des del gener d'aquell mateix any els germans Bustos buscaven una feina en algun consistori socialista per a la que també era dona de l'aleshores director jurídic de l'Ajuntament de Sabadell.

Inicialment no li van trobar cap lloc, però a principis d'abril, l'Ajuntament de Montcada va aprovar les bases de la convocatòria d'un concurs públic per contractar el director de l'Àrea Territorial. Els cinc aspirants es van presentar com a candidats a la plaça, entre els quals Carmina Llumà, havien de passar diverses proves i entrevistes per acreditar les competències exigides i la idoneïtat pel lloc de treball. Una empresa externa de selecció de personal havia de fer aquesta feina.

Dels cinc aspirants inicials, el tribunal format per tres directors d'àrea de l'ajuntament en va descartar dos. Dels altres tres, només una tenia el nivell C de català, i els altres dos van haver de fer l'examen, que només Carmina Llumà va superar.

Llumà va acabar sent considerada “no apta” per l'empresa externa de selecció de personal al no superar unes proves psicotècniques i d'idoneïtat per al compliment de les funcions encomanades i així ho va comunicar al tribunal tècnic el 15 de maig. L'altra candidata va ser considerada apta.

Pressions per canviar el resultat

Segons el fiscal, quan Bustos es va assabentar que Llumà havia estat tada va recórrer Daniel Fernández per la seva influència al partit –va ser secretari d'Organització del PSC fins que va renunciar al càrrec arran de la seva imputació– i li va comunicar els “problemes” que s'estaven trobant a Montcada per col·locar una exalt càrrec del tripartit.

Fernández va trucar Bustos –que tenia el telèfon intervingut perquè era investigat en el marc del cas Mercuri– i li va assegurar que es posaria en contacte amb l'alcaldessa de Montcada. De la seva banda, el llavors alcalde de Sabadell el va comminar a trucar-la el més aviat possible: “truca-la, truca-la, no te'n refiïs perquè aquesta nena és tonta del cul i si no l'apretem una mica, es deixarà influir per la mala gent que té al voltant”.

Dos dies després, el 18 de maig, es va celebrar la reunió entre Fernández, María Elena Pérez i la regidora de Recursos Humans, Carme Porro, a la seu central del PSC a Barcelona. Segons el magistrat, va ser aquí quan Fernández va “pressionar” l'alcaldessa per contractar Llumà fent valer la seva “preponderància i prevalença”. En concret, li va demanar que truqués als responsables de la prova psicotècnica perquè canviessin el “no apta” de Llumà.

“La nostra candidata”

El mateix dia, Fernández va tornar a trucar a Manuel Bustos i li va explicar la reunió. En aquella conversa es va referir a Llumà com “la nostra candidata”. En referència al fet que es contracti un càrrec a través de concurs públic, Fernández va dir que no ho acaba d'entendre i va fer broma sobre això. El diputat va dir a Bustos que havia suggerit a l'alcaldessa que “agafés l'empresa” i la convidés a “treure el no” de la qualificació “no apta”. També va comentar que havia dit a l'alcaldessa i a la regidora que això és feia “al revés”. “Si tu vols contractar algú, truques a l'empresa i li dius: jo vull que sigui aquesta la millor puntuada, m'entens? Si és una empresa que contractes tu!”, els va dir.

Segons el fiscal, María Elena Pérez va seguir les directrius marcades per Fernández i, tot i ser conscient de la seva il·legalitat, el mateix dia de la reunió “va interferir en el procés” i va trucar els responsables de l'empresa de recursos humans per citar-los a una reunió a l'alcaldia.

En aquella reunió, a la que també van acudir la regidora de Recursos Humans i el d'Urbanisme i el secretari del tribunal d'avaluació, Pérez va exigir, segons el fiscal, que les tècniques de l'empresa externa rebaixessin les exigències de l'avaluació de Carmina Llumà, per poder-la declarar apta. Segons el fiscal, les dues professionals de l'empresa externa van insistir que la candidata més apta, basant-se en el perfil psicotècnic, era la rival de Llumà, encara que l'alcaldessa i els dos regidors els van comminar de nou a rebaixar les exigències i els paràmetres de selecció. Cosa que finalment aquestes van acceptar.

Finalment, l'alcaldessa, conscient de la il·licitud d'haver modificat la qualificació en detriment de l'altra aspirant, va nomenar el 29 de maig de 2012 l'exalt càrrec del tripartit directora d'àrea d'Urbanisme, amb una retribució de 52.000 euros bruts anuals.

Francisco Bustos va trucar aquell mateix dia el seu germà per comunicar-li el nomenament de Llumà. L'aleshores alcalde de Sabadell va respondre: “Molt bé, molt bé, d'acord”.

Per tot això, Bermejo demana dos anys de presó, sis d'inhabilitació i 108.000 euros de multa pels quatre acusats pel delicte de tràfic d'influències, i 3.600 euros de multa i dos anys de suspensió de càrrec públic per a l'alcaldessa de Montcada pel delicte de prevaricació.

La Fiscalia també fa la petició que durant el judici s'escoltin totes les converses gravades i que testifiquin, entre altres, tots els càrrecs municipals que van intervenir en el procés i les dues candidates al lloc de feina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.