opinió
El BOE com a metàfora
El Boletín Oficial del Estado (BOE) com a contenidor d'exemples d'allò que Catalunya no ha de fer mai si assoleix la independència. La monarquia, l'exèrcit i la representació exterior com a essència d'un nacionalisme espanyol que ni en plena crisi ha retallat despeses quan del que s'ha tractat és de mantenir les aparences i cuidar qualsevol d'aquests tres pilars. I després surten els 17 milions de l'ambaixada de Tòquio, els 6,7 de la de Rabat, els 600.000 euros d'un ascensor, el del Valle de los Caídos, que mai es va arribar a posar en marxa, els 850.000 de la piscina per a militars de Torrejón de Ardoz o els 150.000 euros per a l'adequació de la sala de trofeus de caça del rei Joan Carles al Palau de la Zarzuela. Són només alguns dels cent casos continguts al llibre Les #cosesdelBOE i el filòsof de butxaca, escrit a quatre mans pel diputat d'ERC Pere Aragones i pel periodista Andreu Mas i que resulta ser, a més d'un autèntic manual per a la crispació del lector –més enllà de quina sigui la seva adscripció política–, un retrat d'una manera de fer assumida des de fa segles per la dreta i l'esquerra espanyoles, a voltes enfrontades però sempre unides quan del que es tracta és de protegir els símbols patris.
El treball, coeditat per Nautilus.cat i El Punt Avui i presentat ahir al vespre a Barcelona per l'exdiputat del PSC Toni Comín, és fruit de l'escrutini minuciós del BOE que Aragonès ha anat fent els últims dos anys. Primer, amb l'objectiu de respondre als insistents atacs del PP català contra les delegacions de la Generalitat a l'exterior, i després per una curiositat que ha anat in crescendo i que s'ha traduït en quasi 600 piulades al Twitter i una legió de seguidors de l'etiqueta #cosesdelBOE.
Els lectors d'El Punt Avui podran comprar el llibre amb el diari aquest cap de setmana a un preu de 9,95 euros. A partir de l'1 de juliol, també estarà disponible a les llibreries d'arreu. No se'l perdin, si el que volen és crispar-se, però aquest cop amb un somriure als llavis.