Política

El govern espanyol ja va voler eliminar el segon múltiplex fa dos anys

TV3 ocupa 5 dels 8 canals disponibles

Si es fes, significaria renunciar a l'alta definició i s'impossibilitaria tècnicament la reciprocitat amb les Illes i el País Valencià

L'amenaça del govern espanyol no és nova. El juny del 2012, el Ministeri d'Indústria ja va llançar el mateix globus sonda. Proposava a RTVE que renunciés a un dels seus dos múltiplexs (en el segon hi emet només el canal d'alta definició) i que entre totes les cadenes privades d'emissió estatal també se'n renunciés a un altre; en el cas de TV3, l'obligava també a renunciar tant sí com no al canal destinat a l'alta definició –una tecnologia en què la cadena catalana ha estat pionera– i al canal destinat a la reciprocitat amb televisions d'altres territoris de parla catalana. La reciprocitat està en una via morta d'ençà que la televisió balear IB3 va tancar les emissions el novembre del 2012, adduint retallada de despeses, i de la desaparició del Canal 9 valencià, el novembre passat. Fa dos anys, també s'usava la mateixa argumentació: alliberar espai radioelèctric i estalviar així part dels 800 milions d'euros que costa el procés del dividend digital per fer arribar la telefonia de quarta generació (4G).

La pretensió del Ministeri d'Indústria –ha admès que cal alliberar espai per al servei 4G, que s'ha d'implantar com a data límit el 2015, seguint una normativa europea– es fa quan fa dues setmanes de l'apagada digital, la qual va comportar el tancament de nou canals de la TDT amb l'aplicació d'una sentència del Tribunal Suprem, que anul·lava la concessió de llicències fetes pel govern de Rodríguez Zapatero, el juliol del 2010, perquè s'havia fet sense concurs previ. I encara als tribunals hi ha per resoldre una segona demanda que n'afectaria vuit més.

Catalunya és l'únic territori de l'Estat espanyol que disposa de dos múltiplexs públics de TDT (en cadascun es poden emetre quatre canals). El 2005 va ser una demanda del govern tripartit a Zapatero de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Però, si es materialitza en forma de decret del Consell de Ministres la supressió d'aquest segon múltiplex, s'impossibilita tècnicament conformar un espai audiovisual i lingüístic comú. El president de la CCMA, Brauli Duart, s'hi va referir ahir tot destacant “el model d'èxit” de TVC i l'objectiu de mantenir l'oferta actual en català: “I en cap cas reduir-la, com ara pretenen amb la proposta de treure'ns la meitat dels canals.” Brauli Duart va respondre de la mateixa manera com ja ho va fer per carta, l'octubre del 2012, a la secretaria d'estat de Telecomunicacions i per a la Societat de la Informació, en relació amb la iniciativa d'extingir el segon múltiplex de la CCMA. Per la seva banda, el comitè d'empresa també va alertar que “aquesta amputació suposaria renunciar a part de l'oferta televisiva i competir en inferioritat de condicions amb la resta de cadenes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]