Política

El govern espanyol ja va voler eliminar el segon múltiplex fa dos anys

TV3 ocupa 5 dels 8 canals disponibles

Si es fes, significaria renunciar a l'alta definició i s'impossibilitaria tècnicament la reciprocitat amb les Illes i el País Valencià

L'amenaça del govern espa­nyol no és nova. El juny del 2012, el Minis­teri d'Indústria ja va llançar el mateix glo­bus sonda. Pro­po­sava a RTVE que renunciés a un dels seus dos múlti­plexs (en el segon hi emet només el canal d'alta defi­nició) i que entre totes les cade­nes pri­va­des d'emissió esta­tal també se'n renunciés a un altre; en el cas de TV3, l'obli­gava també a renun­ciar tant sí com no al canal des­ti­nat a l'alta defi­nició –una tec­no­lo­gia en què la cadena cata­lana ha estat pio­nera– i al canal des­ti­nat a la reci­pro­ci­tat amb tele­vi­si­ons d'altres ter­ri­to­ris de parla cata­lana. La reci­pro­ci­tat està en una via morta d'ençà que la tele­visió balear IB3 va tan­car les emis­si­ons el novem­bre del 2012, adduint reta­llada de des­pe­ses, i de la des­a­pa­rició del Canal 9 valencià, el novem­bre pas­sat. Fa dos anys, també s'usava la mateixa argu­men­tació: alli­be­rar espai radi­oelèctric i estal­viar així part dels 800 mili­ons d'euros que costa el procés del divi­dend digi­tal per fer arri­bar la tele­fo­nia de quarta gene­ració (4G).

La pre­tensió del Minis­teri d'Indústria –ha admès que cal alli­be­rar espai per al ser­vei 4G, que s'ha d'implan­tar com a data límit el 2015, seguint una nor­ma­tiva euro­pea– es fa quan fa dues set­ma­nes de l'apa­gada digi­tal, la qual va com­por­tar el tan­ca­ment de nou canals de la TDT amb l'apli­cació d'una sentència del Tri­bu­nal Suprem, que anul·lava la con­cessió de llicències fetes pel govern de Rodríguez Zapa­tero, el juliol del 2010, perquè s'havia fet sense con­curs previ. I encara als tri­bu­nals hi ha per resol­dre una segona demanda que n'afec­ta­ria vuit més.

Cata­lu­nya és l'únic ter­ri­tori de l'Estat espa­nyol que dis­posa de dos múlti­plexs públics de TDT (en cadas­cun es poden eme­tre qua­tre canals). El 2005 va ser una demanda del govern tri­par­tit a Zapa­tero de la Cor­po­ració Cata­lana de Mit­jans Audi­o­vi­su­als (CCMA). Però, si es mate­ri­a­litza en forma de decret del Con­sell de Minis­tres la supressió d'aquest segon múlti­plex, s'impos­si­bi­lita tècni­ca­ment con­for­mar un espai audi­o­vi­sual i lingüístic comú. El pre­si­dent de la CCMA, Brauli Duart, s'hi va refe­rir ahir tot des­ta­cant “el model d'èxit” de TVC i l'objec­tiu de man­te­nir l'oferta actual en català: “I en cap cas reduir-la, com ara pre­te­nen amb la pro­posta de treure'ns la mei­tat dels canals.” Brauli Duart va res­pon­dre de la mateixa manera com ja ho va fer per carta, l'octu­bre del 2012, a la secre­ta­ria d'estat de Tele­co­mu­ni­ca­ci­ons i per a la Soci­e­tat de la Infor­mació, en relació amb la ini­ci­a­tiva d'extin­gir el segon múlti­plex de la CCMA. Per la seva banda, el comitè d'empresa també va aler­tar que “aquesta ampu­tació supo­sa­ria renun­ciar a part de l'oferta tele­vi­siva i com­pe­tir en infe­ri­o­ri­tat de con­di­ci­ons amb la resta de cade­nes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.