ERC també guanya per primera vegada a Barcelona
Els republicans tripliquen els resultats del 2009 tant en el conjunt de la demarcació com a la capital catalana
Els socialistes perden la meitat dels sufragis obtinguts el 2009
Esquerra mai havia passat de quarta força en unes europees a la demarcació de Barcelona, fins ahir, quan va guanyar la que havia estat plaça forta del PSC, que hi havia guanyat tots els comicis europeus excepte els del 94. La llista republicana va obtenir-hi ahir més de 414.000 vots, més del triple que fa cinc anys. Ho va fer a costa dels socialistes, principalment, que perden la meitat dels sufragis obtinguts el 2009, quan ja n'havien perdut 160.000, i que queden també per darrere de CiU, que amb 376.000, es manté com a segona força i perd un punt percentual tot i guanyar un 20% de suports, la qual cosa s'explica per la participació, que a la demarcació va ser del 48,2%, gairebé 11 punts superior a la de fa un lustre.
ICV-EUiA passa del cinquè al quart lloc, i duplica el seu nombre de vots, en obtenir-ne més de 214.000. Si els resultats es volen llegir en clau sobiranista i els vots dels ecosocialistes se sumen als de convergents i republicans, superen el milió, i gairebé doblen els que les mateixes tres formacions van obtenir fa cinc anys.
En l'altra banda de la balança, el PP perd més de 80.000 vots i més de vuit punts percentuals, i passa de quarta a cinquena força. El segueix el que probablement és el gran beneficiat de la caiguda dels populars: Ciutadans, que supera els 130.000 vots. Els seus competidors d'UPD queden molt lluny, amb 26.000 paperetes, aproximadament les mateixes que els animalistes del PACMA i una quarta part de les més de 98.000 de Podemos. El Vox de Vidal-Quadras tot just supera les 6.200, per sota dels resultats de Primavera Europea, el Partit Pirata, el partit X o el Movimiento Red.
L'insòlit èxit d'Esquerra té un correlat bastant exacte a la ciutat de Barcelona, on també guanyen els republicans, i implica victòries dels de Josep Maria Terricabras igualment inaudites en municipis com ara Sabadell o Terrassa, tradicionalment places on els socialistes es mostraven invencibles i que ara evidencien amb cruesa la sagnia del PSC. En la primera, hi perden la meitat dels suports. En la segona, gairebé.
El drama dels socialistes, grans perdedors a la demarcació on sempre havien estat els més forts, i on acumulaven els seus principals feus electorals, és d'una magnitud vertiginosa. D'una banda, perquè la caiguda de gairebé la meitat de vots, combinada amb l'augment de la participació, es tradueix en un daltabaix de 22 punts percentuals: si el 2009 era la força més votada amb un 37% dels vots, ara queda en poc més d'un 15%. I de l'altra, perquè la pèrdua de vots s'acumula a les que ja havia tingut en els dos comicis anteriors: l'any 1999, el PSC va obtenir 786.000 vots, el triple que ara.
El PSC cau fins a la quarta posició a la capital
L'èxit dels republicans a Catalunya i a Barcelona també ho és a la capital, on també tripliquen el nombre de vots, i arriben als 126.000. Els republicans guanyen en cinc dels 10 districtes de la ciutat: Ciutat Vella, Gràcia, Horta-Guinardó, Sant Andreu, Sant Martí i Sants-Montjuïc. CIU, igual que en el conjunt de la demarcació, creix en nombre de sufragis, la qual cosa li permet mantenir la posició de segona força, però no evita que perdi un punt percentual (passa d'un 21,7% a un 20,8%), cosa que també aquí s'explica per l'increment de la participació, que creix 10 punts respecte del 2009 i se situa en un 51%. Els convergents guanyen en els districtes de l'Eixample, les Corts i Sarrià-Sant Gervasi.
Pel que fa al PSC, el 2009 va guanyar amb 152.000 vots i ara amb prou feines supera els 70.000. Els socialistes només guanyen al districte de Nou Barris, i queden com a quarta força, superats per Iniciativa. D'entre els partits amb presència a l'Ajuntament, només el PP queda per darrere dels socialistes, amb gairebé els mateixos vots. Per darrere, Ciutadans, amb 40.000 vots, un miler més dels que Esquerra va obtenir fa cinc anys.