El PSC de Barcelona aposta per la república
Alguns alcaldes socialistes també volen que es convoqui un referèndum
La federació del PSC de Barcelona, que des de fa poques setmanes lidera Jaume Collboni, aposta per una república federal després de l'abdicació del rei i demana que es consulti els ciutadans sobre el model d'estat. Per donar suport a aquesta idea, defensada en un comunicat, el balcó de la seu de la federació llueix una bandera republicana.
La de l'agrupació de Barcelona no és l'única veu del PSC que s'ha pronunciat a favor d'un nou model d'estat. El recentment escollit com a eurodiputat Javi López va expressar el seu suport a la república des del seu perfil a Twitter, i també el corrent crític Avancem s'hi ha mostrat a favor. Alguns alcaldes socialistes, com el de Sabadell, Joan Carles Sánchez; el de Sant Feliu de Codines, Pere Pladevall, o el de Terrassa, Jordi Ballar, també aposten per la república i volen que els socialistes encetin un debat sobre la successió de la Corona que inclogui la convocatòria d'un referèndum a la ciutadania.
La polèmica torna a estar servida en el si del partit dels socialistes i més després que el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, hagi apostat per la continuïtat de la monarquia i fiat el seu càrrec a garantir-ne la successió.
El portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena, va ser el primer a defensar el més que previsible vot afirmatiu del PSC a la llei orgànica que es votarà en el Congrés d'acord amb el que ja ha expressat el seu partit germà, el PSOE. Tot i que va admetre ser un “republicà conceptual”, el dirigent veu en l'abdicació del rei “l'inici d'una nova etapa” que ha d'empènyer cap a la reforma de la Constitució en clau federal. És a partir d'aquesta reforma i de la redacció d'un nou text de la Carta Magna on es podria incloure la petició de referèndum que reclamen les veus més crítiques. Lucena va advertir que el PSC encara no ha decidit el seu vot, però es va voler “mullar” pel sentit de vot d'altres partits, concretament el de CiU. “Votaran sí”, va dir. El dirigent va ser molt crític també amb ICV, a qui va acusar de “frivolitzar” posant sobre la taula del debat la dicotomia entre monarquia i democràcia. “No crec que es pugui acusar d'antidemòcrates el Regne Unit o Suècia”, va etzibar