Política

CDC no tem el postduranisme

“Els sants pares i els reis també canvien”, afirma el conseller Santi Vila

Irene Rigau desvincula la possible renúncia del secretari general del futur de la federació

El postduranisme no espanta. Com a mínim a CDC, que continua traient importància a la possible renúncia del secretari general de CiU. Si diumenge era el secretari general de Convergència, Josep Rull, qui plantejava les primeres hipòtesis d'un futur sense Duran i Lleida, ahir van ser tres consellers del govern, la d'Ensenyament, Irene Rigau, el de Territori, Santi Vila, i el de Cultura, Ferran Mascarell, els que s'hi van referir amb una important dosi de fredor. Especialment el segon, que, des de Girona, on havia assistit a la firma d'un conveni, va fer un símil tan explícit com oportú, segons com es miri: “Els sants pares i els reis també canvien; és lògic que els lideratges dels grans partits cessin en la seva activitat i aspirin a tenir altres funcions”, va declarar.

Més mesurada, però igual de tranquil·la, es va mostrar la titular d'Ensenyament i presidenta del consell nacional de CDC, que des de Tarragona va donar per fet que la possible marxa de Duran –“estem parlant de rumors”, va subratllar– no implica el trencament de CiU, perquè, segons va afirmar,
“la federació té fortalesa per adaptar-se als nous temps”, com ja va demostrar amb la renúncia del president Pujol. Per últim, a Terrassa, el conseller de Cultura Ferran Mascarell es va referir a la possible marxa de Duran com una qüestió interna que han de dirimir CDC i UDC, i que no pot alterar l'aposta del govern català per la “unitat entre el món polític i la ciutadania”.

En la seva compareixença a Girona, Santi Vila va lloar la figura de Duran, del qual va dir que “ha estat i és un polític brillant”, així com la seva trajectòria a Madrid, que, al seu parer, s'ha qualificat per la seva “solvència”, “una gran credibilitat” i per “haver estat útil per als interessos del govern”. Però, més enllà d'això, es va abonar a la
tesi apuntada diumenge per Josep Rull respecte de la continuïtat del líder d'Unió com a portaveu de la federació al Congrés en el cas que finalment opti per renunciar a la secretaria general de CiU. Sense parlar de càrrecs, el conseller de Territori va afirmar: “Ens convé molt tenir lideratges forts a Madrid i perfectament alineats amb el projecte polític que lidera el president Mas.” Vila no es va estendre en més detalls, i va animar els periodistes a “avaluar la relació en funció d'aquest nivell de compromís”.

Diumenge passat, Rull havia estat força més explícit i s'havia mostrat partidari de traslladar la discussió a més càrrecs que els orgànics si Duran acaba renunciant a la secretaria general.

L'escenari es podria començar a aclarir a partir d'avui mateix, quan els partits i el govern de la Generalitat reprenguin una activitat que ahir va funcionar al ralentí amb motiu de la segona Pasqua, declarada dia festiu a Barcelona i en altres poblacions. Duran viatjarà avui a Madrid per reprendre la seva activitat al Congrés en una setmana que estarà marcada, com l'anterior, per la qüestió monàrquica i per la votació, demà, de la llei orgànica d'abdicació. Segons fonts d'UDC, no està prevista cap trobada formal de Duran amb cap membre del govern en els pròxims dies.

L'encara secretari general de CiU ha manifestat la seva intenció de no abordar el seu futur en la federació fins després de la coronació de Felip VI, prevista pel 19 de juny. Amb tot, aquest dissabte Unió celebra el seu consell nacional ordinari, i és més que probable que, entre altres qüestions, es parli de la relació amb CiU i del futur de la federació.

Els arguments de Duran

Duran no ha trencat el seu silenci des que diumenge es van donar a conèixer les seves reflexions. Ahir va publicar un article a La Vanguardia que era gairebé calcat a la carta web que divendres va enviar als militants d'UDC per transmetre'ls els arguments que han portat la federació a prendre la decisió d'abstenir-se en la votació de la llei successòria.

LES FRASES

Els sants pares i els reis també canvien; és lògic que els lideratges dels grans partits cessin
Santi Vila
conseller de territori
CiU ha demostrat tenir prou fortalesa per adaptar-se als nous tempst
Irene Rigau
consellera d'ensenyament i presidenta del consell nacional de cdc

Espadaler, a totes les travesses

Encara sense conèixer l'abast real de les reflexions de Duran i Lleida, i encara menys les conseqüències que es podrien derivar de la seva eventual renúncia al càrrec de secretari general de CiU, les travesses sobre el futur del seu partit i de la federació ja han començat a circular. I en totes hi apareix com a relleu de Duran l'actual conseller d'Interior i president del consell nacional d'Unió. Ramon Espadaler ha guanyat en els últims mesos protagonisme en la formació democratacristiana, fins al punt de tenir més visibilitat que altres destacats membres del partit, com ara la vicepresidenta Joana Ortega o el conseller d'Agricultura i secretari general del partit, Josep Maria Pelegrí. L'últim exemple d'aquest protagonisme es va produir en la campanya de les últimes europees, en què Espadaler va substituir Duran, amb problemes físics, en els grans actes de CiU.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.