Rufino Guirado (ICV) recupera l'alcaldia de Vall-llobrega en compliment del pacte amb ERC

Va ser alcalde els primers tres mesos del mandat

Guirado serà elegit alcalde aquest vespre, durant la sessió plenària que s'ha convocat a les vuit. En aquesta ocasió, Guirado rebrà el suport dels regidors del seu grup, Oscar Izquierdo i Maite Fontanet, però també el dels dos regidors republicans, Joaquim Esteva i Vicenç Cebrià.

Guirado ja havia ocupat l'alcaldia al principi del mandat, en ser el cap de la llista més votada i no haver arribat a cap pacte amb les altres forces polítiques, ERC i CiU. Tot i ocupar l'alcaldia, només amb el suport dels vots del seu grup, Guirado va continuar negociant, CiU li va demanar tenir l'alcaldia durant tres anys o més, confiant que no arribaria mai a cap acord amb ERC, ja que el seu cap, Joaquim Esteva, havia deixat feia temps ICV per discrepàncies amb Surroca.

Però, al final, Guirado i Esteva van arribar a un pacte de govern, en què es repartien l'alcaldia, a les acaballes d'agost del 2007. Així, Guirado va renunciar llavors al càrrec per permetre a ERC, en ser el grup minoritari de les dues forces, ocupar el càrrec durant la primera meitat del mandat.

Aquest període va acabar el 20 d'agost passat. Esteva, que va marxar després de fer un agraïment al personal municipal i a tots els regidors, va renunciar al càrrec d'alcalde, en benefici de Guirado.

Amb el relleu a l'alcaldia, Guirado i Esteva també s'intercanvien les respectives àrees, ja que es va acordar que l'alcalde portés Urbanisme, Medi Ambient i Relacions Institucionals, i el primer tinent d'alcalde, Hisenda, Governació i Indústria. Per contra, els regidors de les dues forces continuen amb les mateixes delegacions.

EL PERSONATGE

Rufino Guirado ja va ocupar l'alcaldia els primers tres mesos fins arribar a un acord amb ERC, que l'ha tinguda els primers dos anys de mandat.

Un alcalde entre dos caràcters

Rufino Guirado va entrar en la política municipal l'any 1999 com a número 5 de la candidatura d'ICV, encapçalada per Joan Surroca, l'alcalde del municipi des de les primeres eleccions democràtiques. Quatre anys més tard, tot i el caràcter fort de Surroca, Guirado es va convertir en el seu delfí, i va ocupar el segon lloc. En les darreres eleccions ja va anar de cap de llista i va perdre la majoria consistorial d'ICV, però va ser encara la primera força local. Davant el nou panorama polític, en què hi havia la revisió del pla general d'ordenació municipal, Guirado va pactar amb Esteva, que havia deixat ICV per les discrepàncies amb Surroca, ja que també tenia el seu caràcter. En fi, Guirado, després de dos anys com a tinent d'alcalde, tornarà ara a ser l'alcalde per continuar el projecte consensuat amb els republicans, que té com a primer objectiu el planejament. Esteva, en renunciar al càrrec d'alcalde, va manifestar a aquest diari que el mandat amb Guirado a l'alcaldia seria «continuista» i que, per tant, creia que la resta del mandat serà com fins ara: «plàcida».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Xavier Vinyoles
Alcalde de Bescanó (ERC)

“Treballem en una xarxa de calor per a edificis públics i privats”

Bescanó

Del cel a l’infern de  Ciutadans

Banyoles
política

Sánchez tanca la porta a Puigdemont tot equiparant-lo a Feijóo i albira un tripartit

madrid
Afganistan

Maten tres turistes catalans en un atac a Bamian

Barcelona
Guerra a Gaza

En marxa el moll artificial per desembarcar ajuda humanitària

Barcelona
Religió

El Vaticà canvia el procediment per reconèixer aparicions i revelacions

Barcelona
Política

ERC deixa en mans de la militància el seu posicionament en la investidura

barcelona
Guerra a Gaza

Israel recupera els cossos de tres ostatges morts el 7 d’octubre

Barcelona
Eslovàquia

Robert Fico és operat per segona vegada després de l’atemptat

Barcelona