Política

L'empresa de l'alcalde, la clau del cas a Torredembarra

Els denunciants, una regidora d'ERC i un extreballador de la companyia, parlen de moviments “estranys” de diners públics

El batlle, traslladat a la presó de Brians 1 per raons de seguretat

L'efervescència continua a Torredembarra cinc dies després de l'operació contra la corrupció de la Guàrdia Civil de dijous passat i la detenció de l'alcalde, sis regidors del govern i un empresari local per presumptes delictes contra l'administració pública, com són la malversació de fons i el blanqueig de diners. Amb l'alcalde, Daniel Masagué (CiU), en presó provisional des de divendres, ahir van sortir a la palestra els dos denunciants principals del cas: la regidora d'ERC, Montse Gassull, i l'extreballador de l'empresa propietat del batlle, Rachid al-Ghzaoui, que van detallar que la clau del caire que ha pres la investigació, i que a la pràctica ha deixat l'Ajuntament buit de poder, ha estat les denúncies sobre irregularitats a l'empresa de l'alcalde, Maes Flequers i Pastissers S.A, vinculades a moviments de diners públics.

“Estem parlant de moviments estranys de diners, de milions, dins d'aquesta empresa, tots relacionats amb l'administració pública”, va ser tot el que va arribar a detallar Gassull ahir. El cas està sota secret de sumari, dictat pel jutjat d'instrucció número 1 del Vendrell. Segons van relatar, l'operació de la setmana passada s'hauria precipitat arran de la investigació que el cos policial va iniciar a la tardor basant-se en les informacions aportades per Al-Ghzaoui. La Guàrdia Civil, de fet, va escorcollar, juntament amb l'Ajuntament, el domicili i la seu de l'empresa de Masagué (ambdues al mateix edifici), registre, aquest darrer, que es va allargar durant hores la matinada de dijous a divendres. El cos policial també va registrar la seu a Barcelona de l'empresa Teyco, que també estaria vinculada amb la trama.

Malgrat que la instrucció va començar directament a la fiscalia el 2012 amb diverses denúncies (entre les quals, la contractació de la consultoria Efial), la tardor passada s'hi va afegir al procés l'exempleat de Masagué. “Primer es va dirigir a un regidor del govern, que va optar per dirigir-lo a l'oposició”, va assegurar la regidora. “Em va comentar casos d'irregularitats molt greus a l'empresa de l'alcalde i ho vam posar en coneixement de la comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona”, hi va afegir.

Segons Gassull, arran d'aquesta nova denúncia la fiscalia del Vendrell va procedir a reobrir tots els expedients relacionats amb l'Ajuntament de Torredembarra, fins i tot aquells que ja havia decidit arxivar per falta d'indicis.

El juny de 2012 tant l'edil d'ERC com el del PSC, que està personat també en el procés, havien denunciat fins a sis casos: el lloguer de dos locals (amb un cost de 15.000 euros mensuals), els pagaments a Efial (fins a 200.000 euros anuals), l'adjudicació directa de la neteja viària a Norvert (252.000 euros anuals inicials) i els pagaments sense contractació a l'empresa que gestiona el pàrquing Filadors (10.000 euros mensuals), així com a Cosbapsa (256.000 euros en total) pel servei porta a porta de recollida de la brossa. De tots aquests casos, la fiscalia sols havia obert diligències, inicialment, pels tres primers.

“Això tot just ha començat”, va alertar ahir la regidora d'ERC, qui va insistir que, durant tot el mandat, havia informat personalment “tots els regidors” del govern de les presumptes irregularitats i fins i tot delictes en què incorrien.

Canvi de presó

Per la seva banda, l'alcalde torrenc, Daniel Masagué (CiU), va ser traslladat ahir al centre penitenciari de Brians 1, a Sant Esteve Sesrovires, després d'haver passat el cap de setmana a la presó de la ciutat de Tarragona. Segons ha pogut saber aquest diari, el trasllat es va fer amb autorització del jutge i per raons de seguretat.

La notícia, però, arriba després que els sindicats de la presó hagin denunciat “tracte de favor” de la direcció del centre penitenciari cap a Masagué. En un comunicat conjunt, CSI-CSIF, CATAC, UGT i CCOO denuncien que l'alcalde va poder rebre dues visites durant el cap de setmana, quan el reglament per als interns ho limita a una única comunicació de 45 minuts. Així, Masagué ja hauria rebut aquesta visita dissabte, però diumenge li van permetre rebre'n una segona, la de la primera tinenta d'alcalde Francesca Felguera, amb qui es va trobar en una de les sales reservades per a advocats. Justícia, però, va negar que s'hagi ofert cap tracte diferenciat.

LA FRASE

Això tot just ara comença. Ho vaig avisar a tots els regidors, sabien que hi havia irregularitats
Montse Gassull
Regidora d'ERC a l'Ajuntament de Torredembarra


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona