Política

El PSC demana als seus càrrecs públics afectats pels suposats sobresous que retornin els diners a l'FMC

L'exalcaldessa de Girona, Anna Pagans, exigeix a la Federació de Municipis de Catalunya que aclareixi la situació

L'alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor, destaca que quan va arribar a la presidència de l'entitat va suprimir la retribució fixa de les dietes

La Comissió Gestora del PSC ha demanat als càrrecs públics socialistes que han cobrat suposats sobresous de la Federació Catalana de Municipis (FMC) que els retornin a l'entitat.

Segons un atestat dels Mossos difós ahir per la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció –que exerceix l'acusació particular en el cas Mercuri– 44 alcaldes membres de l'FMC haurien rebut presumptament pagaments irregulars de l'ens municipalista. La jutgessa que instrueix el cas –en el que està implicat l'exalcalde de Sabadell i expresident de la FMC Manel Bustos– ha obert una peça separada per investigar aquestes suposades transferències a dirigents de la Federació.

A través d'un comunicat, el PSC es mostra convençut que “en cap cas hi ha hagut ànim d'enriquiment irregular per cap dels càrrecs públics” però entén la sensibilitat ciutadana en aquesta matèria. Per aquest motiu, ha demanat que es tornin els imports “mentre no es certifiqui plenament que s'ajusten a la normativa vigent”.

A més, els socialistes lamenten que aquesta situació, que veuen emparada en la legalitat, “s'assimili a conductes irregulars del tot intolerables que s'han d'eradicar”.

Explicacions de l'FMC

Una de les 44 persones que surt a la llista, l'exalcaldessa socialista de Girona, Anna Pagans, s'ha mostrat “indignada” davant aquestes revelacions i ha exigit a l'FMC que “aclareixi” si alguna cosa no es va fer bé.

Pagans s'ha defensat avui de les acusacions i ha explicat que quan va ser membre del comitè executiu ingressava 398 euros mensuals. Uns diners, però, que ella entenia que eren una “contraprestació per la feina feta i la dedicació”, ja que com a membre del comitè executiu s'havia de desplaçar per assistir a reunions. En qualsevol cas, ha volgut deixar clar que mai va tenir la sensació de cobrar res il·legal o que no li pertoqués i ha subratllat que sempre va declarar a Hisenda tots els ingressos que percebia de la Federació. “Mai havia pensat que això no es podia cobrar, i si no es podia haurien de ser els serveis jurídics de la federació els que ho haurien de saber”, ha criticat.

Per això, ha exigit a l'FMC que aclareixi si tot es va fer bé per tal de salvaguardar la honorabilitat dels alcaldes. “Cal que els serveis jurídics expliquin si els conceptes pels quals rebíem els diners eren correctes i que aclareixin la situació”, ha reclamat. “Cal que tot quedi clar perquè els 44 alcaldes deixem de sentir-nos malament ja que sempre hem treballat treballem honradament pels pobles i ciutats”, ha afegit.

Pagans s'ha declarat “indignada” perquè ha conegut el detall de les investigacions a través dels mitjans de comunicació. No obstant això, ha admès que l'FMC els va trucar i els va citar en una reunió dimarts per explicar-los la situació.

Dietes “justificables”

L'alcalde de Pineda de Mar (Maresme) i actual president de l'FMC, Xavier Amor, creu que les dietes que va percebre de la Federació eren “justificables”. L'alcaldia de Pineda de Mar detalla en un comunicat que durant els anys 2011 i 2012 els alcaldes que eren vocals de la federació –entre ells Xavier Amor– cobraven aproximadament 265 euros mensuals nets en concepte de dietes. L'escrit sosté que aquestes quantitats tenien com a finalitat “compensar l'assistència a les reunions de treball i òrgans de l'FMC on havia de participar (entre dos i cinc reunions, segons el mes) i una part de les despeses de benzina, autopista, aparcament i menjar”.

Tot i així, ha anunciat que dipositarà un aval bancari “per si de cas que el jutge finalment considerés que eren irregulars i s'haguessin de retornar”. A través d'un comunicat, ha defensat que la percepció d'aquests diners “va ser sempre transparent”, que les va incloure cada any en la seva declaració de la renda i va pagar “els corresponents impostos”.

A més, Amor ha destacat que quan va arribar a la presidència de la FMC el 2013 va suprimir la retribució fixa destinada a dietes dels membres del comitè executiu i que ell no cobra cap sou pel càrrec de president de l federació. A més, ha recordat els pressupostos de l'entitat són públics i s'envien cada any al departament de Governació de la Generalitat.

Depurar responsabilitats

L'alcaldessa de l'Hospitalet i vicepresidenta de la Federació de Municipis de Catalunya, la socialista Núria Marín, demanarà que “es depurin responsabilitats sobre l'evidència de la manca de rigor i la incompetència que ara estem coneixent que hi va haver”. I és que al seu parer, s'hauria pogut evitar l'inici de l'actuació judicial “amb una correcta gestió dels responsables de l'FMC”.

L'alcaldessa ha explicat que el 2 de juliol va retornar 14.434,80 euros, corresponents a les dietes percebudes entre el 2011 i 2012, i que des del gener de 2013 no ha rebut cap compensació. A més, ha fet una crida a què la transparència, el rigor i la bona gestió siguin els principis de la FMC perquè es mantingui la seva credibilitat.

Viatges de 200 quilòmetres

De la seva banda, l'alcaldessa de Tivenys (Baix Ebre), la també socialista Maria Beltran, ha defensat que el cobrament de més de 4.000 euros entre 2011 i 2012 en concepte de dietes per part de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) està “suficientment justificat” per cobrir les despeses de desplaçament a reunions.

Beltran, que també surt a la llista de 44 càrrecs de l'FMC que haurien rebut presumptament “sobresous” de l'entitat, ha precisat que com a presidenta de la Comissió d'Igualtat de l'entitat des de l'any 2007 va haver d'efectuar un mínim de dos viatges mensuals de 200 quilòmetres fins a Barcelona. L'alcaldessa ha detallat que viatjar en cotxe des de Tivenys fins a Barcelona i tornar suposa una despesa d'uns 100 euros. “No em vaig lucrar”, ha asseverat.

També ha explicat que aquestes dietes s'assignaven prèviament als pressupostos fent un càlcul dels costos que hauria d'assumir al llarg de l'any. En el seu cas, el 2011 es van fixar en uns 190 euros mensuals, que van passar a 250 el 2012. “Estan declarades a la renda”, ha subratllat. A partir de 2013 el sistema de retribució de dietes va canviar i ara s'han de justificar pel quilometratge efectuat cada cop que es viatja, ha afegit.

Cap euro en dietes

L'alcalde de Tremp, Víctor Orrit (PSC), ha dit a través d'un comunitat que si bé és membre de la Federació de Municipis de Catalunya ''no ha percebut ni un sol euro en concepte de dietes, desplaçament''.

Per justificar-ho adjunta un document dels Mossos d'Esquadra en el qual, segons assegura, queda clar que no s'ha produït cap transferència des de l'FMC a l'alcalde de Tremp, entre altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Creix la tensió en les protestes contra Israel a les universitats

barcelona
Pere Aragonès
President de la Generalitat i candidat d’ERC el 12-M

“El problema no ha estat l’estratègia els últims tres anys, sinó qui la liderava”

Barcelona

Seguretat en clau de país

Girona
estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona
xina

Pequín controlarà per llei la informació de les xarxes socials

barcelona