Política

CiU deixa la FMC i edils d'ERC, ICV i el PSC també tornen els diners

Alguns alcaldes se senten enganyats perquè creien que eren diners lícits

L'entitat destitueix el secretari general

Reacció en cadena, perplexitat, indignació i respostes diverses entre la quarantena d'alcaldes que cobraven dietes i desplaçaments a la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), quantitats que la fiscalia anticorrupció investiga si funcionaven com a sobresous encoberts que podrien ser constitutius del delicte de malversació de fons públics. La FMC va destituir ahir el secretari general, Adolfo Moreno, i va anunciar una investigació dels comptes durant la gestió de l'expresident i exalcalde de Sabadell Manuel Bustos (PSC).

Els cinc alcaldes de CiU abandonen provisionalment l'entitat fins que s'aclareixi el cas i s'assumeixin les responsabilitats, a més de retornar cautelarment els diners cobrats els exercicis 2011 i 2012, ara investigats. Han enviat una carta a Moreno en què li reprotxen que no els hagués informat mai que es tractava de cobraments “controvertits jurídicament”. Els nou alcaldes d'ERC afectats també tornen els diners i demanen explicacions sobre la gestió i la base jurídica de les retribucions, el mateix que fan els tres càrrecs públics d'ICV. El PSC també ordena als seus membres que tornin els diners. Els alcaldes que s'han pronunciat públicament per defensar la seva honorabilitat es mostren indignats perquè consideraven que estaven cobrant “retribucions associades al càrrec” per les tasques que feien al comitè executiu de la FMC i que, precisament per això, les declaraven a Hisenda.

En conèixer-se la investigació dels Mossos d'Esquadra, els alcaldes van exigir informació al secretari general ara destituït, que els va entregar un dictamen que establia que havien de presentar justificants dels diners percebuts, una condició que no els havia demanat mai.

“Sóc víctima d'aquesta trama de xoriços liderada per l'expresident i exalcalde de Sabadell Manuel Bustos”, va afirmar ahir indignada l'exalcaldessa de Ripoll Teresa Jordà (ERC), que va deixar clar que mai ningú els havia demanat que justifiquessin dietes o desplaçaments i que creia que la remuneració mensual que rebia de la FMC responia a la tasca que feia al comitè executiu.

Alguns alcaldes de la llista no han cobrat mai

“Mai no he cobrat ni un euro de la FMC, ni dietes, ni desplaçaments, ni sou ni per cap concepte”, afirma rotundament l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros (PSC). Ho confirma amb un certificat del secretari general de l'entitat, i explica que la FMC no té el seu compte perquè va renunciar a cobrar. El mateix defensa l'alcalde de Tremp, Víctor Orrit. De fet, als Mossos no els consten transferències a aquests ni a Teresa Ginestà (PSC), exalcaldessa de Mollerussa, ni a Llorenç Artigas, exalcalde de Vilassar de Dalt.

c. filella



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La condemna de ser apàtrides

Istanbul

Laberint europeu

Brussel·les
política

Robles limita a 18 i amb control judicial els espiats amb Pegasus

madrid

L’oficialitat del català, encallada

Barcelona
Mercè Kirchner Baliu
Professora de relacions internacionals i afers europeus Blanquerna-URL

“La UE necessita saber cap a on vol anar”

Barcelona
SALT

El ple municipal aprova el nou contracte de neteja i recollida de residus

SALT
estat espanyol

Sánchez exigeix a Milei una rectificació pública de les seves paraules

barcelona
regne unit

La justícia britànica frena l’extradició d’Assange als EUA

barcelona
guerra a gaza

El fiscal del TPI demana ordres de detenció contra Netanyahu, Gallant i tres líders de Hamàs

barcelona