Estelada per la llibertat i la dignitat
Un miler de persones configuren una senyera humana per reclamar la consulta en una marxa festiva i reivindicativa
Uns cinc-cents ciutadans formen una megasardana, al parc de la Devesa
Festa i reivindicació. Aquests dos elements van presidir ahir al matí la gran estelada humana que va recórrer el centre de la ciutat de Girona, dins dels actes de les Jornades Catalunya, Llibertat i Dignitat. Més d'un miler de ciutadans van conformar aquesta senyera gegant que va prendre forma just al davant de la Casa de Cultura amb quatre grans barres vermelles que aguantaven els participants i centenars de globus grocs entre les barres que configuraven l'espectacular estelada humana. Al capdavant s'hi van situar una quarantena de nens amb globus blancs amb estrelles que simbolitzaven que aquestes noves generacions seran les que guiaran en el futur el camí de Catalunya.
L'arrencada de l'estelada humana es va fer des del passatge Emili Blanch per enllaçar amb la Gran Via. En aquest acte multitudinari va destacar la gran barreja d'edats, ja que famílies senceres van participar en aquesta mobilització ciutadana pels carrers de Girona que va unir avis, pares i néts per l'anhel d'un poble. Des de l'inici, l'estelada humana va estar presidida per un ambient festiu amenitzat pel so de la gralla i amb proclames reivindicatives. De manera original es va adaptar la popular cançó de “Volem pa amb oli” i es va versionar amb el cant de “Volem que es voti, que es voti volem i si no ho volen també ho farem.” En aquesta mateixa línia, es va canviar la lletra de “Som gent pacífica i no ens agrada cridar” per la versió a favor del dret a decidir que cantaven els integrants de la senyera dient: “Som gent pacífica i ens agrada votar.” La senyera humana va recórrer tota la Gran Via encapçalada pels més petits fins a l'arribada a la rambla Ramon Folch, on es va cantar Els segadors.
L'acte central del dia d'ahir de les Jornades Catalunya, Llibertat i Dignitat va continuar cap a la Devesa fins arribar a la zona del Camp de Mart, autèntic epicentre d'activitats durant els tres dies que ha durat tota la programació impulsada per El Punt Avui. Just al punt del migdia i al passeig de la Devesa, es va tornar a cantar l'himne nacional de Catalunya abans de dissoldre l'estelada humana que va recórrer el centre de la capital gironina amb un clam clar a favor de la consulta, crits de “Visca la Terra Lliure” i proclames a favor de la independència de Catalunya. Després la majoria de persones de l'estelada van gaudir de la Firacat i les activitats que estaven programades per al ahir al parc de la Devesa de la capital gironina.
Èxit de la megasardana
Mentre s'esperava que arribessin al Camp de Mart els participants amb l'estelada, la colla sardanista de veterans Aires Gironins del GEiEG va aprofitar per fer classes pràctiques a qui volgués aprendre a ballar sardanes. “Era una manera d'implicar molta més gent a l'hora de muntar la megasardana”, explicaven des de la colla sardanista.
I la megasardana es va fer realitat. Més de 475 persones de totes les edats, moltes d'elles amb globus a les mans i estelades penjades a l'esquena, van fer una rotllana gegant que va resseguir bona part del Camp de Mart. Es va ballar la sardana Sota el sol de Catalunya, del mestre Jaume Bonaterra, interpretada per la cobla La Principal de la Bisbal. Abans de començar i per als que no eren experts es va anunciar que la sardana seria amb repartiment selvatà i que tindria set tirades –dues de curts, dues de llargs, una de curts i una de llargs i un contrapunt començat per la dreta. I la sardana va funcionar a la perfecció: “No ha sigut la sardana més gran, però sí una de les més grans que s'han fet”, comentaven alguns dels assistents, tot emocionats
La jornada va seguir amb una exhibició de la colla Aires Gironins, que va ballar cinc tirades de la sardana Girona aimada, del compositor Vicenç Bou, i les sardanes per al públic en general: L'Estelada, d'Antoni Mas (feta amb motiu de la diada de Catalunya) i Catalanitat, de Vicenç Bou, i la repetició va acabar amb la sardana La Santa Espina, que va ser rebuda amb molts aplaudiments.
Aires Gironins és un grup de sardanes amateur que es va crear el 2007 i des d'aleshores ha participat en nombrosos campionats i fa exhibicions per tot Catalunya i la Catalunya Nord. Des del 2007 que participa en el campionat territorial de sardanes en la categoria de veterans i l'ha guanyat cada any.
Balls dels gegants i dels esbarts dansaires
Diverses colles de les comarques gironines van portar ahir els gegants al Camp de Mart, a una trobada que va amenitzar la tarda i va donar pas a les actuacions musicals, que es van allargar durant la tarda. Arribats de la Cellera de Ter, Arbúcies, Caldes i Roses, els gegants van fer una cercavila pel recinte del Camp de Mart mentre ballaven al ritme de les gralles i els grups de percussió. El recorregut va començar a les parades del Firacat i va acabar davant de l'escenari on durant les jornades s'han fet els concerts. Al final de la cercavila, els geganters van fer una plantada i es van fer una foto de grup, entre crits de “Fal·lera gegantera”. A més, els esbarts dansaires van ensenyar alguns balls tradicionals catalans a participants i públic assistent.