Política

LLEIDA

“Els ajuntaments petits són els que més s'ajusten al pressupost”

El president de la Diputació de Lleida acusa el govern espanyol de voler utilitzar els ens provincials per al control i vigilància dels territoris “com es feia al segle XIX”

La nova llei és un atemptat contra l'autonomia municipal

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, es va mostrar durant el debat molt crític amb la llei estatal de racionalització i sostenibilitat de l'administració local (LRSAL) impulsada pel govern de Mariano Rajoy, i la va qualificar de “cop d'estat a la majoria municipal”. Com a representant d'un territori que s'estructura en petites poblacions de pocs habitants (el 70% dels municipis tenen menys de mil habitants, i cap excepte la capital, Lleida, supera els 20.000 habitants), Reñé va defensar el paper dels ajuntaments petits a l'hora de complir la racionalitzat i la sostenibilitat administratives, just al contrari del que pretén la nova llei espanyola, que és “recentralitzar l'Estat amb l'excusa dels problemes econòmics i voler tutelar unes administracions que no són en absolut el problema”. El president de la Diuptació de Lleida va citar un estudi de la Universitat de Lleida encarregat per la seva institució i que es va fer públic l'octubre del 2012 segons el qual els municipis petits són els que registren unes millors dades econòmiques i tenen una major viabilitat financera.

Reñé, com ja va dir des del primer moment que es va conèixer el contingut de la LRSAL, va rebutjar que les diputacions hagin de fer el paper que els vol encarregar la llei espanyola, assumint directament les competències dels municipis petits o dels que tinguin problemes financers, sinó “posar-se al servei dels municipis i els seus ciutadans i ajudar els ajuntaments a fer allò que els seus equips de govern demanin”.

Durant el bloc del debat dedicat a discutir les polítiques de promoció i turisme, el president de la Diputació lleidatana va reconèixer que les comarques de Ponent i del Pirineu són un cas a part respecte a la resta de país, cosa que ha obligat aquest territori a buscar unes estratègies diferents, a través d'Ara Lleida, una marca que aquest 2014 compleix vint-i-cinc anys, amb una força basada en la neu pirinenca a l'hivern i el turisme actiu i de natura durant l'estiu, lluny de l'oferta de sol i platja dels territoris amb litoral. Aquest canvi s'està traduint ara en apostes com per exemple la recerca del turisme israelià, que se sent atret pel patrimoni cultural i muntanyenc, que ha tingut recentment dos episodis: la posada en marxa d'un nou vol setmanal entre Tel-Aviv i Alguaire, i els itineraris excursionistes que recreen les rutes d'evasió dels jueus a través del Pirineu durant la Segona Guerra Mundial.

Joan Reñé Alcalde de Fondarella (Pla d'Urgell) des de l'any 1987 i president de la Diputació de Lleida des de les últimes eleccions municipals.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona