La confessió intenta evitar l'obertura d'un procés penal
Amb la seva declaració i regularització fiscal l'expresident de la Generalitat vol atenuar el càstig, segons juristes consultats
El ministre Montoro assegura que Hisenda “investigarà fins al final”
Quines conseqüències penals pot tenir la confessió de frau fiscal de la família Pujol feta divendres passat per l'expresident de la Generalitat? La majoria de bufets especialistes en fiscalitat consultats ahir no volien fer una valoració oberta per tal “d'evitar –van confessar– que la nostra imatge es barregi amb el cas Jordi Pujol”.
Per contra, el penalista Javier Rodrigálvarez no va tenir cap recança a fer una valoració professional. Des del punt de vista jurídic, Rodrigálvarez va compartir que “l'objectiu central de la confessió i regularització fiscal de Pujol és evitar un procés penal”. Opinió compartida per altres advocats consultats.
Rodrigálvarez hi va afegir que Hisenda investigarà ara que tota la informació “sigui completa i veraç”, i si malgrat tot s'obre una investigació penal “Pujol voldrà mitigar la
seva responsabilitat amb un pacte o un atenuant”. Aquesta mesura s'aconsegueix pagant el deute pendent amb Hisenda, l'anomenada regularització voluntària, tal com en la genèrica confessió va assegurar Jordi Pujol que havia fet una part de la seva família. Dos casos similars recents són els del futbolista Lionel Messi i la cantant Montserrat Caballé, que, tot i regularitzar la seva situació amb Hisenda, aniran a judici (en què l'advocat de l'Estat no vol pactar, però sí la fiscalia) però amb una petició de responsabilitat penal molt menor, com ara una multa.
Per la seva banda, fonts de la fiscalia de Barcelona van aclarir ahir que ni els fiscals especialitzats en delictes econòmics ni els d'anticorrupció no tenien cap informe sobre la taula respecte a la confessió de Pujol. Van indicar que l'afer és a l'Agència Tributària, que haurà de determinar si veu alguna irregularitat sobre l'origen dels diners o l'ocultació d'alguna part.
En aquest sentit, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va declarar ahir als periodistes que la llei general tributària impedeix especificar i difondre informacions sobre cap contribuent. “En un cas de tant relleu públic, el que sí que puc dir-los és que les actuacions de l'Agència Tributària ja havien començat des de fa
algun temps. S'estaven desenvolupant i, per tant, els esdeveniments del cap de setmana s'han d'entendre com a resposta a aquestes investigacions”, va manifestar Montoro.
El ministre no va dubtar a sostenir que en aquest cas “s'arribarà fins al final, com en tots els casos”, i va sostenir que “aquí no hi ha cap tipus de discriminació”. Segons el seu parer, és “molt positiu” que es comprovi la situació de qualsevol contribuent, amb “independència de la seva condició”, ja que “tots som iguals davant la llei”.
Està previst que a finals d'aquesta setmana se sàpiga a quin jutjat de Barcelona ha recaigut la denúncia que ahir va presentar el sindicat Manos Limpias contra Jordi Pujol per set delictes. El jutge pot obrir diligències d'investigació o remetre el cas al jutge de l'Audiencia Nacional Pablo Ruz, que des del 2012 investiga Jordi Pujol Ferrusola després que Hisenda hagués detectat que havia mogut 32,4 milions d'euros en tretze països, alguns dels quals paradisos fiscals, entre els anys 2004 i 2012. Un cas denunciat per l'exparella de Pujol.