Política

Els Pujol de Queralbs

Els veïns d'aquest poble del Ripollès on l'expresident i la seva dona estiuegen des de fa més de trenta anys viuen encara entre la sorpresa i la incredulitat la confessió sobre la suposada herència

La majoria afirmen que és un afer privat i esperen tornar a tenir aviat la família Pujol de sempre, considerada una més al poble

Als veïns, els interessa el Pujol veí i n'hi ha que encara mantenen l'esperança de veure la família aquest estiu

A ca la Marta de Queralbs, a la pujada de la Font de Dalt, està tot tancat i barrat, a diferència dels altres mesos d'agost, en què la família Pujol Ferrusola hi passava les vacances. L'expresident de la Generalitat ha estat amagat de la premsa a la casa que un dels seus fills té a la Cerdanya. I no ha errat, perquè els 185 veïns de Queralbs estan farts de repetir al periodista de torn que, a ells, ni fred ni calor, que això de l'herència no declarada de Pujol ni els escalfa ni els refreda més enllà de la galleda d'aigua freda del moment en què ho va confessar. “En Jordi continuarà sent en Jordi de sempre i la Marta, la Marta de sempre”, afirmava un veí.

I qui són el Jordi Pujol i la Marta Ferrussola veïns de Queralbs de sempre? Doncs són uns segons residents que passen bona part de l'agost a la casa que ella va heretar del seu pare. Els altres dos germans també tenen casa a Queralbs. “Sempre han estat una família més al poble. A Pujol, te'l trobes quan vas a fer el cafè i sempre et demana com va tot i, fins i tot, quan li parles de feina, et dóna algun consell”, explica el propietari d'un dels restaurants del poble. I hi afegeix: “Els fills, fins a una determinada època, van ser també uns més, ni tenien una bicicleta millor que la nostra ni, quan va tocar la moto, en van tenir cap d'espectacular.” Quan van ser més grans, però, “alguna cosa es va començar a notar”, conclou. I és que els veïns consultats canvien el to quan surten alguns dels fills de Pujol. “Aquest home ha sacrificat la seva herència política i el govern de Catalunya pels fills, per un dels fills”, fins i tot va remarcar una veïna. Una altra, que afirmava que encara no es volia creure la confessió de l'expresident, fins i tot intentava trobar eximents. “Si l'herència del seu pare no era per a Jordi Pujol, encara no entenc que se li vulguin buscar problemes per això”, deia. Una altra, fins i tot, reblava el clau amb un argument universal: “Qui és que no té alguna cosa per amagar?”, es preguntava. Els més pràctics tancaven el tema afirmant que, de fet, era un afer privat i que a ells els interessava el Pujol veí i que encara mantenien l'esperança de veure la família aquest estiu com en les últimes tres dècades.

Soparem?

Una altra derivada del cas Pujol és si es farà o no el tradicional sopar de militants de CDC que marcava el final de l'estada al poble ripollès i la tornada cap a Barcelona. Hi estava convidada la premsa i, des que va deixar la presidència del govern català, sempre començava les llargues converses amb els periodistes afirmant que ell no tenia res a dir que fos publicable, que ja estava a la segona o la tercera fila de l'actualitat política. Al final, sempre se'n podia treure algun titular sucós. N'és un bon exemple la crida a participar en la cadena humana per la independència de la Diada de l'any passat.

Fonts de CDC a la comarca el donen per liquidat. D'altres, i de força pes, argumenten que, de moment, es manté la convocatòria. Sense Jordi Pujol, és clar. Arribats a aquest extrem, fan mans i mànigues perquè el seu substitut sigui ni més ni menys que l'actual president de la Generalitat, Artur Mas, el fill polític de Pujol.

Sigui com sigui, Jordi Pujol va fer un trist favor als veïns de Queralbs, perquè va confessar tot el tema de l'herència en plena festa major d'aquest poble ripollès, celebrada a l'entorn de la diada de Sant Jaume. Diuen que no senten ni fred ni calor. Darrere d'aquesta façana protectora, però, queda clar que l'anunci els va agafar per sorpresa en plena celebració i els va deixar en un mar de dubtes, de ràbia, de sorpresa... Alguns dels carrers de Queralbs encara ara mantenen l'ornamentació de la festa, i l'engalanament contrasta amb un ensurt del qual els veïns encara no s'han refet del tot. No hi ajuda el fet que és un poble turístic i que el tema Pujol va en boca de la majoria dels visitants. A finals d'agost i a principis de setembre, Queralbs recobrarà la calma de l'entorn natural privilegiat on està enclavat: Fontalba, el riu de Núria, Finestrelles, el Puigmal... Un entorn conegut, resseguit i estimat per Pujol. El tornarà a trepitjar?

Tres dècades d'àpats
Els àpats amb militants que marquen el final de les vacances al Ripollès s'han celebrat els últims 33 estius. Més enllà d'aquests sopars, en alguns dels quals també assistia Marta Ferrussola, els Pujol han participat en molts altres actes públics. Per citar-ne només uns quants exemples: ella va ser padrina dels gegants de Ribes de Freser amb motiu del 25è aniversari de la parella i va ser obsequiada amb el carnet número 500 de l'associació de dones d'aquest mateix municipi.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]
GUERRA A EUROPA

Onze morts i desenes de ferits en nous atacs russos al nord-est d’Ucraïna

BARCELONA
ESTAT ESPANYOL

Albares exigeix a Milei que retiri l’acusació de “corrupta” a la dona de Sánchez

BARCELONA
política

El vot exterior del 12-M no aixeca el cap

barcelona
política

Els comuns demanen “flexibilitat” per a un acord però no afluixen en el Hard-Rock

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Dirigents ultres d’Europa i Amèrica segellen la seva “germandat” a Madrid

BARCELONA

L'helicòpter del president de l'Iran s'estavella en una zona muntanyosa

BARCELONA
PACÍFIC

Arriben a Nova Caledònia els gendarmes enviats per frenar la revolta canac

BARCELONA
AFGANISTAN

Estat Islàmic reivindica l'atac en què van morir els turistes catalans

BARCELONA
CAUCAS

El govern de Geòrgia s’obre a modificar la polèmica ‘llei russa’

BARCELONA