Política

La Porta dels Països Catalans, malmesa per un atac vandàlic

Se'n van endur el cilindre, situat a l'interior d'una pedra, al centre del monument, que contenia documentació sobre la seva gènesi

També van serrar-hi el pal de la senyera i van pintar a terra “infames separatistes”

Uns vàndals van malmetre durant la nit del dijous a divendres el monument de la Porta dels Països Catalans, situat a Salses (Catalunya del Nord) i, a més, se'n van endur el cilindre metàl·lic, situat en una pedra al centre del conjunt i que conté material d'arxiu per a la història, com ara els plànols, retalls de premsa o el llibre on eren inscrits tots els noms i cognoms dels qui el van finançar, entre altra documentació. A més, també van robar la placa commemorativa i van tallar el pal de set metres en què onejava la senyera, ara també desapareguda.

Tot i que l'acció vandàlica encara no se l'ha atribuïda oficialment ningú, en el lloc dels fets hi va aparèixer una pintada a terra signada pel Front Nacional francès on es pot llegir en francès: “Infames separatistes. A vosaltres us agrada cremar banderes franceses.”

En un comunicat, el secretari del Foment 11 de Setembre, Miquel Mayol, que ho valora com “una pèrdua moral irreparable”, ha volgut recordar des de Perpinyà que el monument “ja ha estat atacat per feixistes valencians” i ara “apareix una pintada del Front Nacional”. Mayol creu: “Per intentar justificar aquest crim l'escrit pretén que els catalanistes hauríem cremat banderes franceses. És una pura mentida. Això no ha passat mai, al Rosselló.”

Per això, es reclama al Front Nacional que rebutgi aquest atac contra aquest símbol i que desmenteixi el contingut de la pintada que se li atribueix en aquesta acció.

Símbol de respecte i d'acollida de tots els catalans

La Porta dels Països Catalans marca el començament dels Països Catalans a Salses (Rosselló), a la Catalunya del Nord, i està molt a prop de l'autopista. Ha estat un projecte que va trigar més de 20 anys fer-se realitat i es va poder tirar endavant gràcies a les aportacions de la societat i la tenacitat de la Unió per una Regió Catalana, impulsada pel ja desaparegut Armand Samsó. Finalment, aquesta escultura, obra de l'artista Emili Armengol, es va inaugurar el 28 de setembre del 2003. La visió aèria del monument recorda una falç, mentre que des de terra simbolitza la típica masia catalana, amb quatre arcades. També és un símbol de respecte i d'acolliment dels catalans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

REGNE UNIT

Londres rebutja la proposta de Brussel·les per a la mobilitat dels joves

BARCELONA

Duel contingut entre Israel i l’Iran

BARCELONA

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya es tanca amb el PNB i EH Bildu disputant-se l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona