Política

El PSOE posposa l'ofensiva federal

Sánchez es deslliga del guió de Rubalcaba i no desplegarà al Congrés la reforma de la Constitució fins a saber el desenllaç del 9-N

El líder socialista no vol que Rajoy cremi l'oferta abans del xoc de trens i la guardarà pel futur

La nova direcciósosté que la via federal es crema si és llançada ara i que més endavant repararà ferides

A Notícia de Catalunya l'intel·lectual Jaume Vicens Vives va definir Espanya com una lira “les cordes de la qual s'harmonitzen amb voluntat i amor”. Quan es compleixen 60 anys d'aquella metàfora musical de Vives, la tardor catalana no s'albira harmoniosa observada des de Madrid. En aquest context de preocupació per un bloqueig que va superant “fases” fins que arribi “l'última fase”, segons dicta la terminologia d'Artur Mas, el nou líder del PSOE, Pedro Sánchez, es disposa a sorprendre els seus quan es reprengui el curs parlamentari al setembre perquè ha adoptat la determinació de posposar la seva ofensiva federal al Congrés.

Si bé Alfredo Pérez Rubalcaba avisava que a la tardor el PSOE irrompria al Congrés amb la petició d'obrir la comissió constitucional, ara Sánchez no se sent obligat pel calendari heretat i congelarà tota iniciativa federalitzant fins que passi la tardor. Segons fonts parlamentàries, Sánchez entén que la tardor catalana serà d'alta ebullició i no vol que, a les primeres de canvi i quan ell està reafirmant el seu lideratge, el gran cartutx de la credibilitat federal es converteixi immediatament en pólvora mullada per la majoria absoluta del PP.

Si bé Rubalcaba volia capgirar el xoc de trens i fer pivotar el pols territorial sobre el federalisme, Sánchez prefereix ara esperar a conèixer el desenllaç del 9-N un cop Rajoy basi la rèplica a recórrer tot al Tribunal Constitucional, que està presidit per l'exmilitant del PP Francisco Pérez de los Cobos. El nou líder del PSOE comprovava el 28 de juliol que el seu gest de fer pinya en el vet a la consulta no li evita el desdeny al comunicat de La Moncloa: “Rajoy ha transmès que en aquest moment no es donen les condicions polítiques necessàries per articular una proposta amb un consens similar al que va concitar la Constitució actual”. Desencisat per la cita amb Rajoy i a l'espera de dia i hora per citar-se amb Mas, l'equip de Sánchez sosté que Rajoy cremaria l'oferta federal si fos llançada ara, mentre que la mateixa iniciativa pot reparar les ferides de la tardor si és guardada fins a l'hivern. El que ja no gosa pronosticar ningú al nou PSOE és si aleshores el fons musical serà el de la lira o un repicar de tambors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

El PSC guanyaria les eleccions, amb un empat tècnic entre Junts+ i ERC

barcelona
Rússia

Putin ordena maniobres amb armes nuclears tàctiques

barcelona
Política

Mor Joan Pujol, activista independentista de Sabadell

Política

Feijóo anuncia més manifestacions contra l’amnistia després del 12-M

barcelona
guerra a gaza

Israel inicia l’evacuació de Rafah i amenaça amb una “força extrema”

barcelona
ARBÚCIES

La CUP proposa la gestió pública de les plantes embotelladores d’aigua

ARBÚCIES

Referèndum: com, quan i per què

barcelona
Jaume Veray Cama
Cap de llista del PP a la circumscripció de Girona al Parlament el 12-M

“Potser fent eleccions cada mes solucionaríem més coses”

Girona
Estats Units

Protesta i resposta policial als campus

Los Angeles