Política

Amb ganes de...

Comencen els actes de commemoració de l'Onze de Setembre més reivindicatiu

Marxes de torxes, ofrenes florals, assajos de V, sopars populars i un munt d'activitats

Els gironins van oferir ahir el primer tast de la commemoració de la Diada, carregada aquest any amb més simbolisme que mai, tant pel que fa al passat, el 300 aniversari de l'11 de Setembre de 1714, com al present i futur, amb les reivindicacions de llibertat per a Catalunya.

Va ser un vespre marcat sobretot per les marxes de torxes d'arreu del territori, però més que mai amb l'ull posat en la manifestació d'aquesta tarda a Barcelona. A l'hora de tancar aquesta edició i després que unes escales de la catedral de Girona plenes a vessar de gent acollissin un concert de Carles Belda i Marc Serrats, es va inciar la marxa amb més de 1.500 torxes. L'arribada a la plaça del Vi havia d'anar seguida de la lectura del manifest a càrrec de Ferran Oliva (de Súmate), la crema del Decret de Nova Planta i una breu actuació del Cor Àkan.

Al teatre de Salt es va dur a terme un joc teatralitzat titulat 1714 cada terra, un rei. Es tracta d'una explicació dels fets que van envoltar la Guerra de Successió de la mà de Lluís Soler, mestre de l'institut d'Anglès, acompanyat de dos alumnes, l'Oriol i l'Ibu, que s'encarregaven de moure sobre un taulell les banderes i els emblemes dels protagonistes de la guerra. Prèviament, a la plaça Sant Jaume, es va fer un taller de balconeres amb el lema Salt diu Sí Sí i, després, una marxa de torxes i un sopar popular.

Reivindicació arreu

La commemoració de la Diada va arrencar ahir arreu de les comarques gironines. La marxa de torxes va ser un dels actes tradicionals més multitudinaris. Se'n van fer, a part de Girona, a Sant Feliu de Guíxols, Blanes, Castelló d'Empúries –que va tenir la particularitat que es va fer la formació d'una V–, Cassà de la Selva, Ribes de Freser –on també es va inaugurar una escultura dedicada a l'escriptor i activista Joan Triadú–, Olot o Hostalric, entre molts altres municipis.

Però la jornada no es va limitar tan sols a marxes de torxes. A Banyoles, per exemple, els alcaldes i autoritats de la comarca van fer una ofrena floral a la plaça Major. A Santa Coloma de Farners, es va suspendre la ruta ciclista organitzada per Pedalem per la independència. L'Assemblea Nacional Catalana l'havia preferit suspendre dimarts per una recomanació dels Mossos. Hi va haver, això sí, botifarrada.En definitiva, un munt d'actes, una reivindicació històrica i, sobretot, ganes avui de V.

Xuclà critica l'Estat perquè Renfe no ha posat trens

L. Artigas

El diputat de CiU al Congrés Jordi Xuclà ha opinat que el govern estatal “se serveix de Renfe i no serveix als ciutadans” quan no vol reforçar el nombre de trens per la Diada. El diputat gironí ha criticat que li hagin respost que la línia Barcelona-Girona-Figueres es mantindrà “en les condicions habituals” davant la seva petició que Renfe incrementés el nombre de trens. “És inadmissible que Renfe actuï així, estem parlant de criteris de mobilitat sostenible i, a més, de sostenibilitat econòmica de la companyia”, opina Xuclà, que es pregunta què passaria “si això passés a la comunitat de Madrid”.

Un tren més

El govern, responsable de rodalies i regionals, reforçarà avui el servei com si fos un dia laborable entre les 13h i 17h en els trens d'entrada a Barcelona i entre les 19h i les 23h en els de sortida. En el cas de la línia R-11 de Girona això suposarà només un tren especial d'anada de mitjana distància, que sortirà de Figueres a les 14.19h, passarà per Girona a les 14.49h i arribarà a passeig de Gràcia a les 16.05h.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia