Vallfogona de Balaguer Presidenta assemblea local de l'ANC
Meritxell Rosselló
Del ‘Volem TV3' a la consulta del 9-N
Meritxell Rosselló era una nena quan el seu pare la portava pel barri de Cappont de Lleida a recollir signatures dels veïns en defensa de la creació de TV3. Unes quantes dècades després, la Meritxell Rosselló recull firmes dels seus veïns a favor de la independència en la campanya Signa un vot i és una de les voluntàries per a la gigaenquesta que organitza Ara és l'Hora. L'activisme, doncs, li ve de lluny i per herència familiar, a aquesta professora d'història, responsable de l'aula d'acollida de l'institut de Ponts (Noguera) i presidenta de l'assemblea local de l'ANC a Vallfogona de Balaguer, on viu. Però tot es va accelerar farà uns quatre anys, i des de llavors que dedica moltes hores al voluntarietat per la independència. “Va ser a partir de la consulta d'Arenys de Munt”, explica la Meritxell. “Llavors uns quants veïns del poble vam decidir que estaria bé muntar una consulta popular al municipi, i ens hi vam posar.” Allà va començar tot. L'onada expansiva d'Arenys de Munt va arribar a tots els racons del país, també en aquest petit poble granger de la Noguera de poc més de 1.500 habitants. Es va constituir l'associació Vallfogona de Balaguer x la Independència, i es va començar a treballar. “Ens van ajudar d'Ivars d'Urgell, que estaven molt organitzats; també vam parlar diverses vegades amb en López Tena; ens van ajudar molt, però a darrera hora només érem quatre persones muntant-ho tot i, al final, no ens vam veure amb cor de fer la consulta”, explica.
Però allò no la va frustrar. I el caliu ja estava encès. L'any següent, amb vista a la Diada del 2012, uns quants veïns del poble van coincidir, tot xerrant al bar de les piscines, que molts hi volien anar i potser valdria la pena llogar un transport. Van aconseguir llogar-lo, i per primer cop van parlar amb l'ANC, ja que es van haver de coordinar amb ells per aparcar el vehicle. “Aquell va ser el primer contacte, van intercanviar telèfons i adreces de correu electrònic, i allò va ser la llavor.” El juny següent, el concert del Camp Nou per la independència els va tornar a fer moure al poble, i aquest cop amb els del poble veí del Poal, on tenien una organització encara més madura. La Via Catalana, la van organitzar amb el Poal, i durant la tardor del 2013 ja es va constituir formalment l'ANC del poble.
Per a les campanyes de Signa un vot, l'organització de conferències i actes festius, i per a la V de la Diada del 2014, la Meritxell i els seus companys de l'assemblea ja han treballat com a assemblea local a ple rendiment, traient hores d'on es pot. “Som un grup de gent molt divers, hi ha gent de prop de 70 anys i joves de 25, i tan plurals com ho és la gent del poble”, explica la Meritxell. No pot dissimular la “gran il·lusió” amb què està vivint aquest moment, i es declara optimista sobre la possibilitat que es faci la consulta del 9 de novembre. No es mostra partidària de cap partit concret, però sí que dóna un vot de confiança als que estan sostenint el procés i als seus protagonistes. “Sí que hi tinc confiança, me'n dóna molta, el president Artur Mas, que tot i que abans no era independentista, o almenys això diuen d'ell, em sembla que ho està liderant molt bé”, diu la Meritxell. Ella sí que era independentista, “des de sempre”, i confia que serveixi per construir un país millor per a tothom. “Una de les coses que més m'han emocionat de tots els actes que hem fet va ser un dia a Lleida, al carrer Major, mentre recollíem aportacions per tirar endavant l'ANC; la gent que més donava era precisament la més treballadora i la que veies amb menys recursos, i s'hi implicaven més que la resta.”