Política

El Pacte pel Dret a Decidir analitza el 9-N

Partits, institucions, sindicats, patronals i entitats debaten al Parlament des de les 12h sobre el nou escenari després de la suspensió del decret de la consulta

Minuts després de les 12h ha començat a l'Auditori del Parlament la quarta reunió del Pacte Nacional pel Dret a Decidir. Sobre la taula hi ha el nou 9-N proposat pel president de la Generalitat, Artur Mas, després de la suspensió de la llei de consultes i el decret de convocatòria per part del Tribunal Constitucional (TC). Partits, institucions, sindicats, patronals i entitats es reuneixen després que CCOO i UGT demanessin una reunió al coordinador del Pacte, Joan Rigol, per analitzar el nou escenari polític. També debatran la possibilitat d'una acció reivindicativa per denunciar que el govern espanyol ha vetat la consulta, tal com proposa ICV. L'última trobada del Pacte va ser el passat 18 de juliol. I la primera, el juny del 2013.

Mas i De Gispert al capdavant

El president de la Generalitat, Artur Mas, i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, presideixen la taula quadrada on seuen 67 persones. En un dels laterals de la taula, amb una senyera al darrera, se situen els representants de les institucions. Els consellers Francesc Homs i Joana Ortega per part de l'executiu català, així com els quatre presidents de les Diputacions, Salvador Esteve (Barcelona), Josep Poblet (Tarragona), Joan Giraut (Girona) i Joan Reñé (Lleida), l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias. També destaca la presència del coordinador del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, Joan Rigol, així com representants del Consell de Governs Locals (Miquel Buch, Jordi Fàbrega i Lluís Tejedor) i Josep Andreu per part de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI).

Els polítics

Al costat oposat de la taula se situen els representants dels partits polítics. Jordi Turull i Toni Font (CiU), Oriol Junqueras i Marta Rovira (ERC), Joan Herrera i Joan Mena (ICV-EUiA), David Fernández i Isabel Valet (CUP), en representació dels grups parlamentaris que formen part del pacte. Al costat dels representants dels grups parlamentaris se situen les entitats que han nascut al voltant del socialisme: Marina Geli i Jordi Martí (Moviment Catalunya), Josep Duran (Moviment Avancem) Antoni Comín (Socialisme Catalunya Llibertat) i Pere Almeda (Nova Esquerra Catalana).

Sindicats, patronals i altres entitats

Els altres dos extrems de la taula estan reservats pels sindicats, patronals i entitats de l'àmbit de l'educació, social, cultural. Entre elles, les presidentes de l'ANC i Òmnium Cultural, Carme Forcadell i Muriel Casals, i el president de Súmate, Eduardo Reyes. Així com entitats culturals com Joandomènec Ros (Institut d'Estudis Catalans), Francesc Marco (Plataforma per la Llengua) i Carles Duarte (CONCA).

Pel que fa als representants de les patronals i sindicats, assisteixen a la reunió Antoni Abad (CECOT), Ramon Felip (FEPIME), Jordi Esteller (PIMEC), i Miquel Valls del Consell General de Cambres de Comerç de Catalunya. Dels sindicats hi ha els representants Joan Carles Gallego (CCOO), José M. Àlvarez (UGT), Maria Recuero (USOC), Josep Carles Vicente d'Unió de Pagesos, Francesc Boronat (JARC) o Rosa Pruna (ASAJA), per part dels sindicats agraris.

Els secretaris generals de CCOO i UGT van demanar per carta al coordinador del Pacte, Joan Rigol, la convocatòria d'una reunió davant el nou escenari polític. Just abans d'entrar a la reunió, el secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego, ha defensat la necessitat que s'evidenciï que es manté la unitat social i política per exercir el dret a decidir malgrat la negativa del govern espanyol, que segons Gallego ha impedit una consulta “amb plenes garanties”. Respecte el nou 9-N de Mas, ha considerat que el nou format “hauria de permetre visualitzar un acte reivindicatiu i de mobilització ciutadana per evidenciar davant el govern espanyol i la comunitat internacional que hi ha una majoria social a favor del dret a decidir”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.