El Pacte pel Dret a Decidir es compromet a treballar “unitàriament” per l'èxit del 9-N
Les entitats integrants del Pacte aposten perquè el procés participatiu sigui “una gran mobilització” a les urnes i també en “altres formes de mobilització”
El PNDD es tornarà a reunir després del 9 de novembre per debatre el futur escenari
Els membres dels Pacte Nacional pel Dret a Decidir (PNDD) s'han compromès aquest divendres a treballar unitàriament perquè tal que el procés participatiu del proper 9 de novembre sigui un èxit.
“Ens comprometem a treballar unitàriament perquè el 9N, malgrat les seves limitacions, signifiqui una gran mobilització del nostre poble i, així, el vot emès i altres formes de mobilització reforcin el sentit participatiu dels ciutadans en aquest procés”.
Aquest és el text consensuat per les 57 entitats presents i que ha donat a conèixer el coordinador del Pacte, Joan Rigol, al final de la quarta reunió del PNDD, que s'ha celebrat aquest divendres al Parlament.
Segons Rigol, els representants dels partits han apostat per focalitzar els esforços en el nou 9-N i per una “coordinació profunda” per superar algunes de les situacions recents en l'àmbit polític. L'expresident del Parlament ha puntualitzat que no s'ha de confondre unitat amb “uniformitat” i ha reivindicat el pluralisme polític com a un enriquiment de la societat.
Rigol ha recordat que ja estaven tots d'acord amb anar a votar” en la consulta que va ser impugnada per l'executiu espanyol i substituïda per un procés participatiu. Per això, a més de defensar les urnes, el Pacte Nacional pel Dret a Decidir també es comprometrà ara amb la resta de mobilitzacions de protesta que s'organitzaran el 9 de novembre. El coordinador del Pacte Nacional ha precisat que no s'ha especificat quines seran aquestes “altres formes de mobilització”, però que el conjunt de les entitats ha donat suport a la proposta feta per ICV-EUiA.
L'escrit acordat reivindica la necessitat que, des del pluralisme polític, els diversos grups que formen part del Pacte es coordinin amb la societat civil, ja que “només així s'assolirà el poder decidir el futur col·lectiu participant i votant”. També subratlla que és “imprescindible exercir el dret a decidir per tal d'afrontar els problemes reals dels conciutadans d'ordre social, econòmic i en la defensa de l'estat del benestar”. Finalment, fa extensiu el compromís que aquest divendres a pres el Pacte a totes les associacions que s'hi han adherit per tal que es comprometin amb la mobilització i amb la participació del 9-N.
El Pacte es tornarà a reunir després del procés participatiu per valorar la jornada, analitzar el nou escenari i debatre els següents passos en el full de ruta del procés sobiranista.
Reacció a una eventual impugnació del nou 9-N
En la reunió d'aquest divendres no s'ha instat el govern a actuar d'una manera determinada en cas que el govern espanyol acabi impugnant el procés participatiu convocat per al 9 de novembre. En aquest sentit, ha comentat que només en algun cas “puntual” s'ha demanat, de forma implícita, que l'executiu posi les urnes encara que el TC suspengui aquest procés, però no hi ha hagut una posició comuna sobre aquest escenari.
De manera personal, Rigol s'ha mostrat partidari que el Pacte Nacional pel Dret a Decidir es reuneixi abans del 9-N per estudiar de quina manera respondre a una eventual nova impugnació per part de l'Estat, però no aquesta possibilitat no ha estat inclosa en els punts de l'acord.