Política

L'espectacle d'escollir

La participació abans-d'ahir va ser un 9,6% més elevada que la de les darreres eleccions europees al Baix Empordà

A la Pera van retirar les plaques de les dues places de la Constitució en un acte públic en què s'acomplia un mandat del ple

Gairebé tots els pobles empordanesos van superar la mitjana catalana en votants del doble sí

A la Pera, petit muni­cipi del Baix Empordà on Ielena Dmítri­evna Diàkonova –cone­guda com a Gala– va tro­bar el refugi etern, no estan d'orgues. Quan mig país feia cua per fer la dolen­te­ria de posar un pape­ret dins d'un sobre i aquest dins d'una caixa de cartró, una colla prou repre­sen­ta­tiva d'habi­tants de la Pera van exer­cir el seu dret a esco­llir. A diferència d'altres muni­ci­pis en què els man­dats muni­ci­pals s'exe­cu­ten de dilluns a diven­dres en horari d'ofi­cina, a la Pera van apro­fi­tar diu­menge per fer-ho. I a sobre van con­ver­tir el noble propòsit de fer endreça en un acte per al gaudi col·lec­tiu.

La feina que s'havia d'exe­cu­tar: un canvi de nom. Per fer-ho no els va cal­dre ni cli­car el botó de la dreta del ratolí ni fer córrer el Tipp-Ex per esbor­rar el nom antic: amb una estruc­tura per enfi­lar-se, escarpa i una maceta en van fer prou. A quarts de deu van mun­tar la bas­tida a la plaça de la Pera per treure el rètol de “plaça Cons­ti­tució”, que es dirà ben aviat “de Cata­lu­nya”. Era la pri­mera endreça enco­ma­nada. En aca­bat van anar a fer una feina que els havia que­dat endar­re­rida, i van posar el rètol de l'AMI a l'entrada del poble. La segona part de l'endreça van por­tar-la a terme una hora i mitja després a la plaça de la Cons­ti­tució de Púbol, on també van arren­car la placa per dei­xar lloc a la que dirà aviat “plaça Major”. I, a més a més d'endreçar el poble, els habi­tants de la Pera van anar a votar i van dei­xar clar que per­ta­nyen a un dels muni­ci­pis de la comarca amb més votants del sí i sí (95%). De fet, a tot el Baix Empordà només hi va haver dos pobles amb més votants del doble sí. El poble en què hi va haver un per­cen­tatge més ele­vat va ser Ultra­mort (96,4% dels vots eme­sos). L'altre supe­rior a la Pera va ser Par­lavà, una de les viles de residència de Lluís Llach, escrip­tor ver­ge­lità, nas­cut a Girona, que també viu al Pri­o­rat i, últi­ma­ment, al Sene­gal. El can­tau­tor jubi­lat, diu­menge més par­la­va­nenc que cap altre, ja devia tenir l'endreça feta i, per això, va exer­cir el dret a esco­llir fent un bon esmor­zar amb els veïns i veïnes (ell hi va posar el vi) per cele­brar l'entre­ma­li­a­dura col·lec­tiva il·legal.

El dia en què l'uni­o­nisme mili­tant recu­pera l'obsessió per la majo­ria silen­ci­osa ve de gust com­pa­rar com es van com­por­tar abans-d'ahir els votants bai­xem­por­da­ne­sos. Fent un cop d'ull ràpid es dedu­eix fàcil­ment que l'empor­danès va tro­bar com fer com­pa­ti­ble l'endreça amb la festa i amb l'hàbit més democràtic de tots: votar.

La dar­rera cita elec­to­ral –les euro­pees del maig pas­sat– ser­vei­xen per­fec­ta­ment per posar sobre la taula les dades de par­ti­ci­pació. En tota la comarca abans-d'ahir van votar 45.458 per­so­nes, que vol dir un 9,6% més que en les dar­re­res euro­pees (41.457). En qua­tre dels cinc muni­ci­pis de la comarca amb més habi­tants, la xifra de votants va ser supe­rior. És el cas de Pala­fru­gell, en què van anar a votar 408 per­so­nes més que el maig pas­sat, o de Palamós, en què van fer-ho 458 per­so­nes més. Des­taca per sobre de la resta la par­ti­ci­pació que hi va haver a Tor­ro­e­lla de Montgrí, amb 882 votants més que en les euro­pees del maig, i a la Bis­bal, el cap de comarca, amb 958. A qua­tre muni­ci­pis no hi va haver cap votant que introduís la pape­reta amb el no a la pri­mera pre­gunta. Van ser Serra de Daró, Fon­ta­ni­lles, Regencós i Par­lavà. En aquest últim cas, un votant va inva­li­dar la res­posta en mar­car el no en les dues pre­gun­tes. Dels 36 muni­ci­pis empor­da­ne­sos, Cas­tell-Platja d'Aro va obte­nir el per­cen­tatge de no més alt, amb 125 votants (5%). La res­posta sí i no va obte­nir el per­cen­tatge més alt a Mont-ras (amb un 8,9%). En aquest muni­cipi hi va haver també la xifra més baixa de votants del sí i sí, amb un 80,5%, curi­o­sa­ment el per­cen­tatge que s'acosta més a la mit­jana del país, que va ser del 80,7%. Els empor­da­ne­sos van estar, doncs, per sobre de la mit­jana cata­lana en el doble sí.

Dret d'esco­llir és triar quin nom ha de tenir la plaça del poble i també ho és no que­dar-se al sofà escar­xo­fat i anar a fer de volun­tari o a votar, això tan “il·legal i malsà” que van entos­su­dir-se a fer 2.305.290 cata­lans. Tot un espec­ta­cle.

Triar.
Els empordanesos van escollir abans-d'ahir el que els va venir de gust: canviar el nom d'una plaça, fer un bon esmorzar o fer cua per anar a votar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.