UPD, aïllada a l'Eurocambra per intentar criticar la reconciliació a Irlanda del Nord
Més de 40 eurodiputats s'aixequen del seu escó per impedir a l'eurodiputada Pagazaurtundúa reclamar en el ple que “s'evitin les polítiques d'impunitat”
Aïllament d'UPD al Parlament Europeu, que aquest dijous ha impedit a la seva eurodiputada Maite Pagazaurtundúa criticar la reconciliació en el procés de pau a Irlanda del Nord. Més de 40 parlamentaris, sobretot del seu propi grup, el de l'Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa (ALDE), s'han aixecat del seu escó per impedir que Pagazaurtundúa intervingués en el ple per reclamar que “s'evitin les polítiques d'impunitat” en la resolució de qualsevol conflicte violent a la UE. Ciutadans donava suport a UPD, però l'Eurocambra no ha acceptat la seva esmena i ha aprovat a mà alçada, pràcticament per unanimitat i amb suport de tots els grups, una moció que demana diàleg als nord-irlandesos.
Els liberals europeus han deixat sols UPD i Ciutadans. Fins i tot el seu líder, el belga Guy Verhofstadt, la seva número dos, l'holandesa Sophie Int Velt, o el vicepresident del Parlament Europeu, l'alemany Alexander Lambsforff, s'han aixecat dels seus escons aquest dijous per impedir que Pagazaurtundúa fes una esmena oral trencant el consens (n'hi ha prou amb el rebuig de 40 parlamentaris per aconseguir-ho, segons el reglament). Pagazaurtundúa és la nova cap de files a Brussel·les del partit de Rosa Díez, després de la dimissió de Francisco Sosa Wagner aquest octubre passat. Fonts d'UPD atribueixen a la seva “inexperiència” la polèmica generada aquest dijous a l'hemicicle.
L'intent d'UPD ha generat malestar entre els seus socis liberals europeus, que interpreten que Pagazaurtundúa volia aprofitar el debat sobre el procés de pau a Irlanda del Nord per barrejar-hi les seves reclamacions sobre política espanyola i el conflicte basc. Aquest no és el primer cop que el partit de Rosa Díez aixeca polseguera a Brussel·les: fa un mes, la CDU alemanya li va exigir que es disculpés per haver comparat el procés sobiranista a Catalunya amb el nazisme. “Qualsevol polític alemany hauria de dimitir immediatament si fes servir aquest llenguatge”, li va retreure el partit de Merkel a la també eurodiputada Beatriz Becerra.
L'Eurocambra ha aprovat una resolució sobre el procés de pau a Irlanda del Nord, expressant la seva preocupació per “l'impàs” actual i demanant a tots els partits que treballin per resoldre el conflicte definitivament. La resolució de l'Eurocambra celebra que s'hagin convocat a tots els partits a Irlanda del Nord per tirar endavant el procés i encoratja a totes les forces a participar de les discussions “de forma positiva, amb l'objectiu de resoldre els temes pendents”. Les dificultats en les negociacions a Irlanda del Nord van arribar a un impàs l'any passat per les diverses visions dels partits respecte a temes com la despesa social, les banderes i els emblemes del país i les protestes al voltant de les marxes unionistes. A Belfast governen en coalició unionistes i republicans.
L'Eurocambra lamenta que hi hagi actes violents i criminals per part de grups que no reconeixen el procés de pau i que el perjudiquen, i proposa com a mètode per combatre-ho “fer front als actuals reptes econòmics com l'atur, els sous baixos i el nivell de vida”. “Remarquem que la continuació del nivell de violència i intimidació s'ha de superar a través de l'àmplia participació de les respectives comunitats”, proposa la cambra, a diferència d'UPD, que proposava que “s'evitin les polítiques d'impunitat”.
La resolució assegura que hi ha una “necessitat urgent per fomentar la reconciliació i millorar les relacions entre les comunitats” catòlica i protestant a Irlanda del Nord. El Parlament Europeu reitera la necessitat de diàleg i es mostra obert a permetre la compareixença a la cambra del primer ministre d'Irlanda del Nord, l'unionista Peter Robinson, i el seu viceprimer ministre, Martin McGuiness, del Sinn Féin, quan s'hagin finalitzat les negociacions.
Ciutadans lamenta la votació
L'eurodiputat de Ciutadans, Javier Nart, ha criticat la resolució votada a l'Eurocambra, assegurant que el partit “no pot donar suport a un text que equipara en igualtat de tracte a assassinats i assassins”. Segons l'eurodiputat de C's és “inadmissible” que el text, que es refereix en concret al cas d'Irlanda del Nord, “pugui ser extrapolable a la resolució d'altres conflictes com el del País Basc”. La resolució diu que és “essencial” aturar la violència, però UPD i C's no han aconseguit incloure-hi una esmena que reclamava que “s'evitin les polítiques d'impunitat”.