Política

Interior es planteja l'ús de pistoles elèctriques per part dels Mossos

Espadaler adverteix que la seva utilització no seria de forma “massiva” sinó per casos concrets

La policial aniria incorporant l'arma al llarg del 2015

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, s'ha mostrat obert aquest dissabte a la possibilitat de poder incorporar pistoles elèctriques per als Mossos d'Esquadra al llarg de 2015, encara que ha advertit que no seria de forma “massiva”, sinó per a casos concrets.

Espadaler ha revelat que la conselleria, després de debatre aquesta possibilitat al Consell de la Policia, està duent a terme proves per poder incorporar aquestes pistoles elèctriques, una històrica reivindicació dels sindicats policials per facilitar la immobilització de persones alterades que ofereixen resistència en ser reduïdes. “No pensem que hagi d'haver una incorporació massiva d'aquest tipus d'eina policial, hem d'acabar de determinar de quina manera, però no descartem en absolut poder-les incorporar al llarg de l'any vinent”, ha indicat.

Espadaler ha advertit en qualsevol cas que la incorporació de les pistoles elèctrica no es faria “de qualsevol forma”, ja que s'acordaria després d'un procés d'estudi i de proves per limitar els casos concrets en els que es podrien utilitzar.

Les pistoles elèctriques, que ja utilitzen diverses policies locals a Espanya, disparen una descàrrega elèctrica que deixa immobilitzat al delinqüent durant uns cinc segons, el que facilita la seva immobilització, reducció i detenció. Aquest tipus d'armes estan tan tecnificades que fins i tot en alguns models ja disposen d'una càmera incorporada que s'activa quan l'agent desenfunda, de manera que queda gravat tot el procés de reducció i el temps que dura la descàrrega elèctrica.

L'exconsellera d'Interior Montserrat Tura (PSC) va comprar sis pistoles elèctriques de la marca Taser perquè els Mossos d'Esquadra avaluessin el seu funcionament, encara que no s'han usat mai i fins i tot el seu successor, Joan Saura (ICV), va elaborar una directiva interna sobre l'ús d'armes i eines policials que va excloure de forma expressa la seva utilització.

Posteriorment, el conseller Felip Puig va rebutjar al maig del 2011 una proposta del sindicat SME-CCOO i va descartar que els Mossos d'Esquadra utilitzessin les pistoles elèctriques, al·legant que existeixen informes que adverteixen de la seva perillositat, ja que han provocat la mort d'algunes persones que han rebut la descàrrega.

Espadaler es va comprometre al juliol passat a estudiar els pros i els contres sobre l'ús d'aquestes pistoles elèctriques per part d'algunes unitats dels Mossos d'Esquadra, en casos delimitats, si bé va advertir ja llavors que no són una “solució màgica”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia