El pressupost de la Generalitat passa el primer tràmit parlamentari
CiU i ERC rebutgen les esmenes a la totalitat contra els comptes per al 2015 i en permeten la seva tramitació
La resta de grups critiquen amb duresa que els republicans acabin permetent el tràmit de la llei
CiU i ERC han rebutjat les esmenes a la totalitat de la resta de grups contra el pressupost de la Generalitat i la llei de mesures fiscals i financeres, de forma que segueix el seu tràmit parlamentari. Els republicans han anunciat aquest dijous al matí per sorpresa que retiraven l'esmena de retorn que ells també havien presentat a la llei de mesures, i el govern els ho ha agraït. Val a dir, però, que tampoc hauria prosperat, ja que incloïa un text alternatiu que difícilment hagués estat assumit per grups com el PP de Catalunya i C's.
Tot i criticar amb duresa que el govern estigui insistint en la tramitació dels comptes, el portaveu republicà Lluís Salvadó ha explicat que fan aquest “gest de responsabilitat” per generar un bon clima i així poder acordar la celebració d'eleccions en el primer trimestre del 2015.
“Des del sentit de responsabilitat, el que volem és desbrossar el terreny de la negociació, fer gestos de responsabilitat que han de permetre generar un millor clima per tancar les negociacions per fer eleccions durant el primer trimestre del 2014”, ha apuntat Salvadó per justificar la retirada de l'esmena a la totalitat a la llei de mesures fiscals.
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha desgranat la llei d'acompanyament, i ha explicat que les mesures fiscals preveuen un increment d'ingressos anuals de 13,1 milions euros i la creació de vuit noves taxes, així com la modificació de 32 ja existents.
CiU i ERC han votat en contra de les esmenes a la totalitat contra els pressupostos i la llei d'acompanyament, i l'únic que ha canviat és que no s'ha votat l'esmena de retorn que els republicans havien presentat inicialment pel que fa a la llei de mesures.
Tot i aconseguir superar el debat de totalitat, el govern no té fàcil aprovar el pressupost ja que ERC ja ha anunciat que no té previst donar suport als comptes quan arribi el moment decisiu. El gest dels republicans està més relacionat amb les negociacions amb el president de la Generalitat, Artur Mas, per avançar eleccions que no pas amb el projecte concret de pressupostos.
Discurs dur d'ERC contra Mas
En aquest sentit, el republicà Lluís Salvadó ha explicat que aquest “gest de responsabilitat” de retirar l'esmena a la totalitat contra la llei d'acompanyament no amaga la “discrepància” respecte a l'estratègia que ara mateix defensa el govern. “Els ciutadans que vam votar el 9-N no ens mereixem que la resposta sigui lligar-se a la presidència d'una autonomia agònica un parell d'anys més”, ha avisat.
El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha agraït a ERC que “deixi les portes obertes” per aprovar aquesta llei de mesures, i ha defensat que “passi el que passi durant un any, és millor no començar de zero”. “Idealment, seria millor que entre el que hi hagi, ja hi hagués el pressupost aprovat per estructurar qualsevol cosa que s'hagi de fer”, ha afegit.
I és que, al seu entendre, entre totes les coses que s'hagin de fer després d'unes hipotètiques eleccions plebiscitàries, “no semblarà que l'aprovació del pressupost, un procés llarg i feixuc, sigui la tasca més important del moment”.
La resta de grups critiquen el gest d'ERC
Per a Alícia Romero (PSC), la llei d'acompanyament presentada pel govern és “injusta” perquè “no demana esforços als qui més tenen”, sinó que preveu la creació de noves taxes “universals” i en modifica d'altres, de manera que aposta “per una fiscalitat indiscriminada”. Romero creu que taxes com les previstes per al sector agroalimentari, l'obertura d'autoescoles o el cànon de l'aigua “colpegen les classes populars, les classes mitjans, els emprenedors i els autònoms”.
Els socialistes opinen que el text és un “poti-poti” en què s'aprofita per incorporar 35 modificacions de normatives que “res tenen a veure” amb la llei d'acompanyament, generant “inseguretat jurídica”, ha expressat Romero. Tot plegat demostra “l'obscurantisme” i “la falta de transparència” de l'executiu català. Romero també ha criticat que ERC acabi permetent el tràmit de la llei d'acompanyament i, en resposta a la intervenció del parlamentari republicà Lluís Salvadó, ha dit que el que sí que seria un bon regal de Nadal en lloc de la convocatòria anticipada d'eleccions és “pensar en les persones i una mica menys en el país en abstracte”.
Per la seva part, els populars veuen el projecte de llei defensat aquest dijous al matí pel conseller Mas-Colell en seu plenària com la “demostració d'un govern esgotat, sense idees, dèbil, inestable i acabat” que, en quatre anys, ha incrementat “per cent” les taxes autonòmiques. El diputat José Antonio Coto ha opinat que la norma “fa tangibles” els objectius d'Oriol Junqueras de “paralitzar l'economia catalana” i és per aquest motiu que ERC hi ha acabat donant suport.
A més, ha acusat els republicans de “voler fer negoci en forma de vots amb la crisi”. “Cada setmana que a Catalunya es creen mil nou llocs de feina, vostès perden vots i per això estan desesperats amb convocar eleccions immediatament”, ha dit. Si no ho aconsegueixen, ha continuat, tornaran a ser “un partit de costellada, assembleari i de l'acampada”.
En nom d'ICV-EUiA, Joan Mena ha lamentat que el Parlament no estigui realment debatent la llei d'acompanyament, sinó parlant només d'un hipotètic avançament electoral. “Pensin en el país, el país no està esperant una convocatòria electoral, sinó sobreviure”, ha opinat. Mena ha fet una crida a “recuperar el seny” i ha demanat a CiU i a ERC que pensin en la gent, perquè “aquí hi ha una majoria parlamentària situada en el tacticisme, i el país ja no pot suportar-ho més”. “Corregim aquesta llei de mesures i fem que doni sortida a les famílies més vulnerables de Catalunya”, ha reclamat.
Mena ha opinat que aquest projecte torna a ser una “arma de destrucció social” i construeix un “país desigual, opac i dependent”. “I senyors d'ERC, retirar l'esmena a la totalitat també contribueix a construir aquest país desigual, opac i dependent que vol CiU”, ha advertit. L'ecosocialista ha carregat contra una llei “desigual” en les propostes socials, però també d'infraestructures i des del punt de vista territorial, una normativa, al seu parer, que “continua venent-se el país als amics del poder i fent dels subministraments bàsics un negoci en mans dels mercaders”.
Des de C's, José Manuel Villegas ha denunciat que el conseller d'Economia està passant el tràmit de presentar els pressupostos i la llei d'acompanyament sabent que la seva aprovació no dependrà del que passi al Parlament, sinó “d'una discussió portada a terme de forma opaca en algun despatx o Palau i en la que no es parlen dels problemes dels ciutadans, sinó de llistes electorals”. Villegas ha lamentat que aquest debat sigui en realitat un “paripé, un estira i arronsa” entre CiU i ERC a l'espera que Mas i Junqueras es posin d'acord”.
El diputat de la CUP Quim Arrufat ha retret al govern que s'hagi inventat una partida de prop de 2.200 milions d'euros “per quedar bé amb tothom”, i ha defensat que per aquest motiu la llei d'acompanyament “no té gaire utilitat, és insípida, de tràmit i sense rumb”.
Arrufat també ha preguntat a l'executiu català com s'ho han fet per quadrar els comptes de l'any passat tenint en compte que només han ingressat 300 dels 2.300 milions previstos en venda de patrimoni i actius. El diputat de la CUP troba a faltar en la llei d'acompanyament una fiscalitat “més justa”, mesures per posar els habitatges buits al servei dels més necessitats, accions per repartir el treball i combatre la pobresa energètica.
Així mateix, ha defensat que es reverteixi la legislació per BCN World i ha retret al Govern que no faci un “plantejament seriós de construcció de la hisenda pròpia”.