Fernàndez (PSC) diu que només va opinar sobre contractar un càrrec “de confiança” a Montcada
El TSJC acull el judici per suposat tràfic d'influència i prevaricació contra l'exnúmero dos dels socialistes catalans, Manuel Bustos, el seu germà Francisco i l'exalcaldessa de Montcada
El també exdiputat del PSC no reconeix les trucades intervingudes però admet que les converses demostren el seu “desconeixement” del procés de selecció
L'exsecretari d'Organització i exdiputat del PSC Daniel Fernández ha assegurat aquest dimecres que no tenia cap interès personal ni polític en el nomenament d'una alt càrrec per a l'Ajuntament de Montcada i Reixac (Vallès Occidental). Segons ell, va ser l'alcaldessa de la localitat, María Elena Pérez, qui li va demanar la seva “opinió i col·laboració” per al nomenament, que ell pensava que era un càrrec de lliure designació. Si hagués sigut un concurs públic, ha dit, no hagués pogut opinar. En aquest sentit, Fernández ha volgut evidenciar que les converses telefòniques intervingudes demostren que desconeixia el procediment de selecció, tot i que ha assegurat que no reconeix les gravacions.
En un interrogatori que ha durat poc més d'una hora, Fernández ha intentat demostrar que ell només va opinar sobre la idoneïtat d'una candidat a un suposat càrrec de lliure designació municipal, i sempre a instàncies de l'alcaldessa. Així, ha dit que ell, com a secretari d'Organització no tenia cap responsabilitat en la contractació de càrrecs públics, i menys en l'àmbit municipal, on l'autonomia dels alcaldes socialistes era màxima, ha dit.
L'exdiputat ha dit que el març del 2012 va rebre un correu electrònic de l'Ajuntament que li demanava “col·laboració” per buscar candidat idonis com a responsable de serveis territorials de Montcada especialitzat en urbanisme. Després que l'alcaldessa l'insistís, es va reunir amb ella i aquesta li va demanar que “donés veus” per buscar algú. Més tard, Pérez li va explicar que Carmina Llumà, exalt càrrec del tripartit i del govern Zapatero i esposa del cap dels serveis jurídics de Sabadell, era la seva preferida. Fernández hi hauria estat d'acord, perquè tenia un “currículum brillant” i era “coneguda” a l'administració pública. Segons ell, que Llumà fos l'elegida per al càrrec era com si li toqués la “loteria” a Montcada.
En tot moment, Fernández ha assegurat que desconeixia que el nomenament es fes a través d'un concurs públic, i ha dit que si ho hagués sabut, no hagués pogut opinar. D'aquesta manera, ha insinuat que l'alcaldessa no li va explicar bé el procediment, que incloïa una selecció de personal per part d'una empresa privada. De fet, en una reunió al maig a la seu central del PSC, Pérez va explicar que tenien un “problema” perquè l'empresa de selecció de personal no havien trobat 'apta' a Llumà. Això, per a Fernández, va ser una sorpresa perquè no era habitual fer un procés d'aquesta mena.
El fiscal anticorrupció que porta el cas, Fernando Bermejo, ha fet escoltar diverses converses telefòniques intervingudes entre Fernández i Manuel Bustos, aleshores alcalde de Sabadell. Per indicació del seu advocat, Fernández ha dit que no reconeixia ni la veu, ni les persones ni la conversa que hi apareixen, però en resposta a les preguntes ha admès implícitament que sí era ell qui parlava. En una trucada entre tots dos poc després de la reunió entre Fernández i Pérez, l'exsecretari d'Organització diu a Bustos que li havia dit a l'alcaldessa que de l'informe sobre Llumà, “la nostra candidata”, caldria “treure el 'no' apta”. Però a preguntes del seu lletrat, Fernández ha negat rotundament que li digués això a l'alcaldessa i ha justificat el comentari a Bustos en el marc d'una conversa “teatralitzada” on va voler “aparentar que tenia un paper que en realitat no tenia”.
Protestes abans d'entrar
A les portes del TSJC s'han concentrat membres de la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, que fa d'acusació popular, i de moviments socials de Montcada que han mostrat pancartes en contra de la corrupció i els han rebut amb crits de 'lladre'.