Política

Bustos i Fernández neguen haver imposat cap càrrec

“Un regidor de Sabadell no em pot dir res”, afirma l'alcaldessa de Montcada sobre el contracte d'una professional afí al PSC

Les defenses de l'exdiputat i l'exalcalde volen la nul·litat de les escoltes

“Va ser una opinió, una col·laboració. Pensava que s'escollia un càrrec de confiança, que no requeria concurs.” És l'argument de defensa que van compartir ahir l'exsecretari d'organització del PSC i exdiputat, Daniel Fernández, i l'exalcalde de Sabadell i expresident de la Federació Catalana de Municipis (FMC), Manuel Bustos, en la seva declaració en el judici al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), acusats de tràfic d'influències per suposadament haver pressionat l'alcaldessa de Montcada i Reixac, María Elena Pérez (PSC), perquè contractés l'advocada urbanista i excàrrec del govern tripartit, Carmina Llumà.

El regidor sabadellenc Francisco Bustos també va negar haver-la pressionat i Pérez va descartar haver escollit Llumà en sentir-se obligada davant aquests càrrecs superiors del partit. El fiscal anticorrupció, Fernando Bermejo –que els demana dos anys de presó més inhabilitació per a càrrec públic–, va interrogar els quatre processats sobre aquest cas, descobert l'any 2012 arran de les escoltes telefòniques pel cas Mercuri, de suposada corrupció municipal al consistori de Sabadell, amb l'exregidor del PP, Jordi Soriano, al capdavant. Va posar-los converses compromeses en què menystenen l'alcaldessa, i els excàrrecs socialistes van negar-se a valorar les escoltes perquè les seves defenses, en l'inici del judici, van demanar al tribunal que les declari nul·les perquè, al seu parer, amb aquestes s'ha vulnerat el dret a mantenir comunicació privada.

“Pesca” dels Mossos

Precisament, Cristóbal Martell, l'advocat de Fernández i Bustos, va ser contundent en reclamar la nul·litat de les escoltes telefòniques fetes pels Mossos perquè “durant tres anys han fet una cerca prospectiva, han anat a pescar a veure si trobaven un delicte per adjudicar a Bustos”. Martell va arribar a assegurar: “En el cas Mercuri hi ha hagut molt uniforme i poc jutge.”

El fiscal va replicar que totes les escoltes van ser autoritzades i motivades pel jutge de Sabadell. El tribunal, format pels magistrats Maria Eugènia Alegret, Miguel Ángel Gimeno i Carlos Ramos, va decidir que resoldran la qüestió de les escoltes en sentència. Segons el que resolgui, es podria desmuntar tot el cas Mercuri.

Interrogat pel fiscal sobre si buscava feina a persones, Manuel Bustos va explicar: “Amb els canvis de govern hi ha tècnics en excedència que no poden tornar al món privat... I alcaldes que ens demanaven a la FCM càrrecs concrets.” Per la seva part, Fernández com a prova de defensa va aportar correus electrònics en què endarrereix l'entrevista que li demana l'alcaldessa de Montcada per resoldre qüestions del municipi, com ara l'embolic en el contracte de Llumà, sobre el qual diuen que no calia fer concurs perquè era un càrrec de confiança. Pérez va insistir en la seva independència com a alcaldessa i hi afegeix que va escollir Llumà pel seu currículum i d'acord amb el regidor d'Urbanisme del municipi”. Avui declaren testimonis.

LES FRASES

Si sé que estic cometent un delicte i crec que m'escolten, no sóc tan vehement per telèfon
Manuel Bustos
exalcalde de sabadell i expresident FCM
No em vaig interessar pas pel càrrec. L'alcaldessa em va demanar l'opinió i vam coincidir
Daniel Fernández
exsecretari d'organització del PSC i exdiputat
No em serveix escollir qui no em pot resoldre res (...) Vaig escollir Llumà, d'acord amb el regidor Parra
María Elena Pérez
alcaldessa de montcada i reixac


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia