Política

Mas i Rajoy coincideixen per primer cop després de set mesos

Els dos presidents conversen de manera cordial a l'inici del dinar a Peralada amb motiu de la inauguració de la MAT

El primer ministre francès, Manuel Valls, i l'eurocomissari Arias Cañete també assisteixen a la trobada

El president de la Generalitat, Artur Mas, i el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, han coincidit aquest divendres per primera vegada després de molts mesos amb motiu de la inauguració de l'interconnexió elèctrica entre els estats espanyol i francès a Peralada. Els caps de govern català i espanyol han xerrat de forma distesa a l'inici del dinar.

Els dos líders polítics es van reunir per últim cop el 30 de juliol a la Moncloa i ho han tornat a fer aquest divendres en un dinar al Castell de Peralada després de l'acte d'inauguració de la MAT a Montesquiu d'Albera i de la reunió posterior a Peralada. Al dinar i ha la reunió hi han assistit Rajoy, el primer ministre francès, Manuel Valls; el comissari de Canvi Climàtic i Energia, Miguel Arias Cañete, i el ministre espanyol d'Indústria i Turisme, José Manuel Soria, entre d'altres.

Mas, que aquest matí ha presidit la celebració del centenari de les primeres biblioteques públiques de Catalunya a Barcelona, ha arribat després de l'acte d'inauguració de la infraestructura al Rosselló i quan ja havia començat la cimera entre Rajoy i Valls al Castell de Peralada per tractar de qüestions energètiques i no s'ha incorporat fins al moment del dinar. Per aquest motiu, no hi ha hagut una salutació en aquest moment amb el cap de l'executiu espanyol.

Les primeres imatges de televisió que s'han difós de tots dos recullen el moment en què, juntament al primer ministre francès i el titular d'Indústria espanyol, José Manuel Soria, es dirigien al dinar, en el qual hi han participat unes tres-centes persones.

Per tant, tampoc s'ha vist la salutació inicial entre els dos presidents, però sí el moment en què arribaven a la taula que presidencial del dinar. En aquest moment, Rajoy ha fet un gest a Mas per indicar-li que, tal com estava previst en el protocol, s'assegués a la seva dreta.

Un cop a taula, el president del govern espanyol ha departit un moment amb Valls, assegut a la seva esquerra. Tot seguit ha iniciat una conversa amb Artur Mas en la que tots dos s'han mostrat somrients i en la que el president de la Generalitat ha assentit alguna de les consideracions que li ha fet Rajoy. A la dreta de Mas ha pres seient José Manuel Soria, que en un moment determinat s'ha sumat a la conversa.

També eren a la mateixa taula, entre d'altres, Miguel Arias Cañete, i els presidents de les dues empreses que han dut a terme l'obra d'interconnexió inaugurada avui: José Folgado (de l'espanyola REE) i Dominique Mailard de la francesa (RTE).

La trobada entre Mas i Rajoy té lloc després de set mesos en què no han coincidit i durant els quals s'han produït esdeveniments polítics destacats, com la celebració del procés participatiu del 9-N; de les querelles de la fiscalia contra Mas, Ortega, i Rigau, de i l'anunci d'eleccions anticipades de caràcter plebiscitàries per al 27 de setembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Paneque: “El municipalisme ha estat el gran damnificat pels governs nacionalistes”

girona
colòmbia

Colòmbia notifica formalment a Israel la ruptura de relacions diplomàtiques

barcelona
Política

Vergés sosté que l’estació del TAV a l’aeroport és “absolutament prioritària”

vilobí d’onyar
estats units

El jutge aclareix Trump que l’ordre de silenci només l’afecta fora del tribunal

barcelona
estat francès

Desallotgen una protesta propalestina a la Sciences Po de París

barcelona
memòria

El TSJC considera que la protesta contra la tortura no és transversal

barcelona
societat

El PSC demana al govern una resposta serena a les pintades en establiments

girona
política

Un cap de l’UGT contra Puigdemont: “Va marxar al portamaletes. No sé si cagat o pixat”

barcelona
Alemanya

La ministra d’Afers Estrangers alemanya denuncia un ciberatac rus

barcelona