Política

Interior dóna per desarticulada una cèl·lula gihadista vinculada a EI

El grup representava “una amenaça greu, concreta i continuada per a la seguretat nacional”, segons el ministeri

Els vuit detinguts difonien “propaganda” de l'organització terrorista, captaven i enviaven combatents a Iraq i Síria i també els incitaven a cometre atemptats a l'Estat

Els vuit detinguts aquest divendres en l'operació contra el terrorisme gihadista a diversos punts de l'Estat espanyol, sis dels quals a Catalunya, formaven part d'una cèl·lula que actuava a les ordres de l'organització Estat Islàmic (EI). El ministeri de l'Interior subratlla que aquest grup, el primer d'aquestes característiques que s'aconsegueix desarticular a l'Estat, representava “una amenaça greu, concreta i continuada per a la seguretat nacional”. Tots els detinguts passaran en les properes hores a disposició de l'Audiència Nacional.

Les autoritats espanyoles asseguren que els vuit membres del grup, sis homes i dues dones, formaven “una estructura perfectament organitzada” que actuava “de manera deslocalitzada i autònoma” però “seguint els dictats” i “assumint l'ideari” de l'organització terrorista d'Estat Islàmic. Segons Interior, els sospitosos “adaptaven l'estratègia i forma de procedir” d'EI “a l'escenari específic espanyol”.

El grup estava connectat amb l'organització de l'autoproclamat califa Abu Bakr al-Baghdadi a través d'un dels seus operatius, “que tutelava des Síria i Iraq les activitats de la cèl·lula neutralitzada”. Aquest individu ja tenia una reclamació judicial internacional per terrorisme relacionada amb investigacions anteriors de la policia espanyola.

La cèl·lula tenia com a principals objectius “la difusió de consignes terroristes”, “la radicalització de comunitats”, “la captació d'adeptes, selecció i enviament de combatents” i també “la incitació a la comissió d'accions terroristes” en territori espanyol.

En concret, el grup tenia feia funcions d'“aparell de propaganda i divulgació massiva” d'EI a l'Estat. En aquest sentit, adaptaven els materials d'aquest grup “al idioma i idiosincràcia del consumidor nacional, immigrants o espanyols d'origen marroquí amb nul o baix coneixement de l'àrab”.

També intentaven posar en marxa la tàctica bèl·lica coneguda com a “terror informatiu”, molt utilitzada per Estat Islàmic. Aquesta estratègia consisteix “en la conscient i dirigida difusió d'imatges o vídeos especialment maquetats, dotats d'una estètica concreta i portadors d'una demolidora crueltat”. Segons Interior, la finalitat d'aquesta tàctica és “terroritzar el conjunt de la societat occidental i neutralitzar així les seves defenses”.

Així mateix, els integrants del grup localitzaven i seleccionaven “persones radicals, proclius a l'adopció de l'ideari gihadista” per després adoctrinar-los “adequadament”, “radicalitzar-los” i, finalment, captar-los “com a col·laboradors”. La cèl·lula imbuïa aquests adeptes “en la necessitat de cometre accions terroristes” en territori de l'Estat.

Finalment, posava en contacte les persones captades amb altres escalafons superiors de la jerarquia d'EI, ubicats a tercers països, que arribat el moment els facilitarien el viatge anar a combatre a Iraq o Síria.

Per tot plegat, el govern espanyol assegura que la cèl·lula “representava una amenaça greu, concreta i continuada per a la seguretat nacional atès que tots els seus membres, perfectament radicalitzats i en comunió amb els dictats de EI, treballaven en exclusiva amb la finalitat de propagar l'ideari terrorista, multiplicant amb la seva activitat les possibilitats de creació de noves cèl·lules actives a l'Estat, disposades a complir els dictats de l'organització matriu, portant a terme atemptats a nivell nacional en qualsevol moment”.

Les detencions a Catalunya s'han dut a terme a Figueres, Malgrat de Mar, Manlleu, Piera, l'Hospitalet de Llobregat i Terrassa. Els altres dos membres del grup han estat capturats a Cebreros (Ávila) i Fuente el Fresno (Ciudad Real). Tots són de nacionalitat espanyola i cinc d'ells són d'origen marroquí.

Els sis detinguts de Catalunya han estat traslladats a la comissaria de la Verneda, les dependències policials que CNP té a la Rambla Guipúscua de Barcelona. La darrera en arribar ha estat la dona de Malgrat de Mar, l'escorcoll d'aquest municipi s'ha allargat fins poc després de les deu del matí.

Cap a tres quarts de dues del migdia, la comitiva policial amb els sis detinguts ha marxat de La Verneda cap a l'Audiència Nacional, a Madrid, on passaran a disposició judicial. La comitiva està formada per tres furgons i set turismes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia