Política

JOAN COMA

CANDIDAT DE CAPGIREM VIC A VIC

“Després de tants governs conservadors, cal un canvi”

Capgirem Vic és la proposta conjunta de la CUP, Procés Constituent i gent d'esquerres

Asseguren que no són ni volen ser professionals de la política i aposten per la participació ciutadana i per trencar el conservadorisme

PARTICIPACIÓ
“Generem les condicions que calen perquè la gent participi. Participar vol dir decidir i fer”
CRÍTICS
“No estem d'acord en el tipus de política que s'ha fet des
de l'esquerra institucionalitzada”
PROGRAMA
“L'esperit és
la radicalitat democràtica, la participació i la transparència”

Joan Coma és al capdavant de la coalició que han format per les municipals la CUP, Procés Constituent i persones d'esquerres a la capital d'Osona: Capgirem Vic. La CUP va entrar al consistori el 2007.

Per què han ajuntat les dues formacions?
El maig passat es va fer una anàlisi a la ciutat i es va veure que havien sortit nous actors polítics i socials, i que havíem de trobar la manera de confluir per muntar una candidatura que anés més enllà de la CUP, per fer créixer l'espai de caràcter popular. Era un moment en què, excepte CiU, la majoria de partits ja havien decidit el seu cap de llista. En lloc de començar la casa per la teulada, vam mirar de construir unes bases més àmplies per esdevenir una força amb capacitat de ser alternativa real però de ciutat. Això després de tants anys de governs conservadors, de dretes, fos amb CiU o amb CiU i ERC, que no ha canviat res...
Com estan elaborant el programa de Capgirem Vic?
L'esperit del programa és la radicalitat democràtica, la participació i la transparència. Hi ha diferents comissions (drets socials, ciutat habitable...) que són obertes no només a les persones que estan a l'assemblea de Capgirem sinó a tothom que hi vulgui participar. Cada comissió elabora unes propostes que fa arribar a l'assemblea general que és la que les aprova.
Tenen projectes concrets...
Es parla de l'establiment d'assemblees obertes municipals regulars o, per exemple, de la participació no només en una part dels pressupostos. Del que es tracta és que quan hi hagi una gran obra se sotmeti a referèndum. Si la ciutat creu que no s'ha de fer, per molt que qui mani ho vulgui, no ha de fer-se. També volem municipalitzar l'aigua...
Creuen que aquesta manera de funcionar és atractiva per a Vic?
Creiem que agradarà perquè és una manera de generar les condicions que calen perquè la gent participi. Participar significa dir i decidir. Consultar a la gent com vol que sigui un carrer i després fer el que et doni la gana no és participar. Això és fer veure que fas participar i després és normal que els ciutadans no tinguin ganes d'intervenir.
Una part dels pressupostos han estat participatius.
És una molt bona iniciativa però es tracta del 0,27% del pressupost. És una misèria. A més, no s'han creat les condicions necessàries perquè hi hagi una àmplia participació. Aquests projectes te'ls creus o no, i el que passa és que qui els promou no se'ls creu. Nosaltres sempre hem apostat per aquest tipus de pressupostos, però no per una quantitat tan minsa, que sembla només propagandística.
Com valora el treball de la CUP a Vic en aquests quatre anys?
Se'n pot fer un balanç més que positiu. Hem estat constructius a l'hora de proposar coses per a la ciutat més enllà dels nostres interessos, mirant pels ciutadans. Quan segueixes un ple tens la sensació que governa la CUP, perquè tothom li fa oposició. Sembla que sigui el corcó de l'Ajuntament, té tothom incòmode, fins i tot els grups d'esquerres. La nostra oposició real és la dreta però no estem d'acord amb el tipus de política que s'ha fet des de l'esquerra institucionalitzada.
Què esperen de les municipals?
Esperem ser una força decisiva en el nou ajuntament. Creiem que després de tants governs conservadors cal un canvi. És un moment en què es donen unes condicions òptimes per fer-lo.
Fa referència a CiU.
És un dels partits que hi està radicalment en contra. El 2015 s'han definit com a nacionalistes, no com a independentistes perquè no fos cas que espantessin algú i que canviés alguna cosa... N'hi ha d'altres, pels quals tinc molta simpatia en el sentit ideològic, però penso que han estat a la institució i que han caigut en el parany del poder. Per assumir-lo han rebaixat el seu discurs i les seves aspiracions.

De Vic a Palestina

Joan Coma (Vic, 1981) és llicenciat en sociologia i màster en relacions internacionals. Actualment està fent el doctorat en ciència política i la seva voluntat és poder-se dedicar a la docència, que l'apassiona. Ha treballat durant molts anys en el món de la fusteria i ho ha compaginat sempre amb l'activisme, majoritàriament a Palestina. Assegura que les estades que hi ha fet li han servit d'escola. Coma, que és el setè de nou germans i és pare d'un nen i una nena. És militant de la CUP.

sagi serra / EL 9 NOU



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.