Política

El POUM i el PRUG de rerefons

Cadaqués · La tramitació del nou pla urbanístic i del pla d'usos marins del Parc Natural del Cap de Creus ha provocat debats i mobilitzacions en l'últim tram del primer mandat de Joan Figueras

El mandat actual a Cadaqués ha estat marcat per mobilitzacions veïnals i alguna polèmica que han tingut ressò més enllà de l'àmbit municipal: l'abril del 2014, la filtració de missatges de caràcter racista i vexatori entre membres del cos de la Policia Municipal va acabar provocant fins i tot que el cap de la policia hagués de deixar el càrrec. Entre els altres temes que han provocat debat i que encara són sobre la taula a Cadaqués, hi ha el POUM; la tramitació, que ja es va iniciar en el precedent mandat, segueix en curs i va generar un mobilització d'afectats que van presentar 519 al·legacions al pla. També es van mobilitzar veïns i el sector empresarial i turístic del municipi contra la tramitació del pla d'usos marins del Parc Natural del Cap de Creus (PRUG), iniciada per la conselleria d'Agricultura.

Amb tot, no està clar que l'oposició pugui aconseguir avantatge d'aquests temes calents: de fet, des d'ERC (a l'oposició, amb tres regidors enfront dels vuit del govern municipal), el portaveu actual Santi Sanés ja ha anunciat que no tornarà a encapçalar la llista i la formació no acaba de trobar el seu substitut. Sanés fa un balanç crític del mandat dient que han estat “quatre anys perduts” que no han permès avançar en temes com ara el POUM, que han estat mercats per polèmiques com la de la Policia Municipal i en què la majoria absoluta de CiU, segons Sanés, ha impedit qualsevol debat.

Tot i aquestes crítiques, l'alcalde, Joan Figueras, afronta la reelecció després del seu primer mandat amb relativa tranquil·litat: la seva arribada a l'alcaldia al 2011 va significar un canvi polític, ja que CiU es va quedar amb un Ajuntament que era governat per ERC des del 2003. El mateix Figueras defineix aquests quatre anys com “un mandat dur des del punt de vista econòmic i alhora un mandat d'aprenentatge”, que ara vol revalidar. Per l'alcalde, aquest mandat ha estat condicionat pel deute (Cadaqués es va acollir als préstecs promoguts pel govern espanyol) i creu que en el proper mandat es podran veure ja els fruits d'anys de contenció. Pel que fa al PRUG, és el mateix govern municipal que ha encapçalat el rebuig al pla i Figueras defensa que la conselleria els ha fet cas; de la mateixa manera, avança que s'està treballant en el POUM, que quedarà resolt en el termini d'un any. L'alcalde, però, admet que “ha faltat temps per algunes coses, i una d'aquestes és tenir la policia ben ordenada”; diu que s'hi està treballant i que abans del final d'aquest mandat vol tenir un nou cap de policia.

Joan Figueras
CiU.
L'alcalde actual és l'únic candidat declarat a hores d'ara; ERC té intenció de presentar-se, però encara no té cap de llista.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries