Política

Intensa pugna pel canvi

tremp · Víctor Orrit, alcalde des del 1991, treballa per configurar una llista socialista amb independents i valora si l'encapçalarà o no. CiU i ERC esperen millorar resultats i, si és possible, revalidar el pacte de govern 2003-07

El 2011, el PSC va perdre la majoria absoluta a Tremp, però va aconseguir retenir una de les poques capitals lleidatanes, després de la victòria de CiU a gairebé tota la demarcació. L'alcalde, Víctor Orrit, és un veterà de la política i exerceix l'alcaldia de Tremp des del 1991. Amb tan sols un parèntesi: el govern de CiU i ERC, entre el 2003 i el 2007. Fa quatre anys, els dos grups nacionalistes confiaven a consolidar el govern, amb l'ajut de l'únic regidor de Reagrupament. Finalment, però, i malgrat que va ser expulsat del partit, es va passar a les files de Víctor Orrit i és l'actual primer tinent d'alcalde.

Ara, i com fa quatre anys, CiU i ERC també esperen sumar prou regidors per propiciar un canvi al govern de la capital del Pallars Jussà. Joan Ubach, alcalde durant dos anys, cap de l'oposició i actual president del Consell Comarcal, és el candidat de CiU. Els convergents renoven la meitat de la llista. El seu objectiu és aconseguir, com a mínim, sis regidors. En funció dels resultats, els possibilitaria un altre pacte amb ERC per desbancar l'actual govern. CiU centrarà la campanya en la necessitat de revisar a la baixa l'IBI i en la millora dels serveis. Essencialment, la batalla per Tremp gira a l'entorn de la pugna entre el PSC i CiU. No obstant això, impulsada per les ànsies generals de canvi i pel procés independentista, ERC aspira a doblar els resultats de fa quatre anys i a tornar a aconseguir almenys els dos regidors del 2007. La candidata i actual regidora, Maria Pilar Cases, anuncia que portaran el programa al carrer perquè la gent hi faci aportacions. A Tremp, Esquerra es presentarà amb sigla pròpia, ja que la CUP no té intenció de concórrer en aquests comicis. Per la seva banda, el Partit Popular renova la cap de llista: Ana Cava intentarà trencar la tendència de les dues últimes legislatures i aconseguir representació municipal.

El panorama general del PSC i el procés independentista podrien passar factura als socialistes. O almenys és un dels factors en què confia l'actual oposició municipal. Víctor Orrit encara no ha decidit si tornarà a encapçalar la sigla del PSC. “Em trobo bé al PSC, però fa molt de temps que treballem per incorporar independents a la llista, gent no vinculada a la sigla del partit”, afirma. Així, estan configurant una llista que no portaria el nom del PSC. Orrit assegura: “Fins que no la tinguem, no decidirem qui l'encapçala.” En tot cas, l'actual alcalde descarta presentar-se per algun altre partit.

El desacord polític entre CiU i el PSC s'ha traslladat a les institucions. A l'Ajuntament i al Consell Comarcal s'evidencia en afers com ara l'ampliació de l'abocador supracomarcal al municipi. La instal·lació s'inaugurarà en els pròxims dies, per donar servei a totes les comarques pirinenques lleidatanes, la Val d'Aran inclosa. L'Ajuntament hi va presentar un contenciós administratiu. “Per dignitat, perquè ni se'ns va consultar”, explica Víctor Orrit. Per la seva banda, M. Pilar Cases assenyala: “Les dues institucions, siguin del color que siguin, s'han d'avenir, perquè cap de les dues funciona correctament amb aquests enfrontaments. A més, això resta capitalitat a Tremp.”

Si en alguna cosa hi ha unanimitat entre els tres partits a Tremp és en la defensa de l'acadèmia de sotsoficials de l'exèrcit de Talarn. El 2012, l'anunci del Ministeri de Defensa que n'ordenaria el tancament va activar totes les alarmes al Pallars Jussà. Posteriorment, el ministeri va fer marxa enrere parcialment i ara s'hi fan cursos de sotsoficials, però només durant quatre mesos. “Té una gran repercussió sobre la nostra economia, directa i indirecta. I no hi ha recanvis; ja hem vist el que ha passat a la Pobla de Segur amb el tancament de Copirineu...”, afirma Orrit. CiU viu amb naturalitat la defensa de la presència de l'exèrcit espanyol a Talarn: “Enmig del procés independentista sembla contradictori, però és una institució que dóna molta feina i, si cal defensar-la, es defensa. Aquest arbre no em priva de veure el bosc, perquè, d'arbres, n'hi ha molts”, assegura Ubach.

29 nuclis
Tremp és el municipi més gran de Catalunya i té 29 nuclis de població. El més llunyà és Espluga de Serra, a 60 quilòmetres de Tremp. El govern municipal assegura que, sobretot en els darrers anys, la falta d'inversions en carreteres i camins dificulta els serveis i la pervivència de molts d'aquests pobles. “El món rural està tornant als anys vuitanta”, assegura Víctor Orrit.
LES CLAUS
1
Abocador
El contenciós entre l'Ajuntament i el Consell Comarcal per l'abocador supracomarcal està als tribunals. El consistori demana tenir representació en la seva gestió. És una mostra de la tensió política entre les dues institucions.
2
Parc natural
Tots els partits que es presenten a les eleccions defensen la creació del parc natural del Montsec. Ara bé, sempre que es doti de recursos suficients.
3
Talarn
Consens a l'hora de defensar el manteniment de l'acadèmia de l'exèrcit.
Joan Ubach
CiU.
Actual cap de l'oposició i president del Consell Comarcal del Pallars Jussà. Va ser alcalde de Tremp entre el 2005 i el 2007.
M. Pilar Cases
ERC.
Ara és l'única regidora d'ERC a l'Ajuntament. Hi va entrar aquest mandat quan va dimitir el cap de llista per anar al Consell i els seus antics socis de SI.
Ana Cava
PP.
La candidata aspira a aconseguir la regidoria a Tremp pel Partit Popular. La formació no ha tingut representació municipal en les dues últimes legislatures.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia