Política

BLANCA ARBELL

PRESIDENTA D'ERC AL MARESME

“Amb molts governs locals sobiranistes el procés cap a la independència serà més fàcil”

“Les majories no són bones per ningú, encara que egoistament a tots ens agradaria aconseguir-ne

“Entenem que hi ha una demanda d'unificar forces amb CiU, però en cap cas condicionarà els futurs pactes

CONCEPTE
“La política només ha de ser una etapa de la teva vida que vols dedicar al servei dels altres”
FRAGMENTACIÓ
“Els caps dels futurs governs hauran de ser gent capacitada per gestionar diferents maneres de pensar”
CCM
“El Consell Comarcal ha de deixar de tenir un pes polític tan feixuc i apostar més per la feina tècnica i professional”

Erc afronta les eleccions municipals al Maresme amb l'objectiu de recuperar posicions i poder repetir els resultats del 2003. Les eleccions europees de l'any passat van situar als republicans com a força més votada al territori amb gairebé el triple de vots que el 2009. Blanca Arbell és presidenta d'ERC des del març del 2012.

ERC surt com a favorita en aquests comicis?
Les sigles sempre marquen i ERC té ara un president a nivell nacional molt conegut, que fa pedagogia del procés i que crec que ens ajudarà a remuntat els resultats de les darreres eleccions municipals. Ara, ens plantegem aquesta cita electoral amb eufòria continguda perquè estem en una situació social, política i econòmica que sembla una muntanya russa. Tot i això, estem convençuts que pujarem segur.
Però el full de ruta és clar.
I tant! Fa trenta anys que el tenim clar i volem que la gent en doni confiança per poder aplicar el nostre model. Serà complicat, però el país i els ciutadans estan preparats. I el canvi del país ha de començar per les estructures polítiques més properes com són els Ajuntaments.
El 24 de maig serà l'avantsala del 27S?
Per descomptat, amb molts governs locals sobiranistes el procés per la independència de Catalunya serà molt més fàcil.
S'haurà de votar més en clau de país que de poble?
Una opció no descarta l'altra, la complementa. El ciutadà haurà de triar el programa que creu que més beneficia al municipi, però la majoria de formacions presentem projectes molt semblants. Tots volem lluitar contra les desigualtats i aconseguir que millorin les condicions del nostre municipi. Nosaltres, a més, també volem crear un nou país.
Reptes a assolir?
Volem ser curosos i creiem que millorarem els resultats. Cert que hem entrat amb molta empenta en reductes sagrats que fins ara només pertanyien a CiU o el PSC. Pel què fa a alcaldies... Sortosament no tindrem majoria absoluta cap dels partits i s'hauran de treballar a fons els pactes.
Sortosament?
Les majories no són bones per ningú, encara que egoistament a tots ens agradaria aconseguir-ne. Volem aplicar les nostres propostes, però amb el màxim consens perquè la societat és diversa i quant més es representi a les administracions aquesta diversitat, més a prop serem de la realitat. La gent que es dedica a la política ja comença a entendre-la d'una altra manera.
Com?
Com el que realment ha de ser: una etapa de la teva vida dedicada al servei als altres. Afortunadament la caspa política, l'aferrar-se a la cadira són conceptes que s'estan superant i que han ajudat a la desafecció de la gent cap aquest sector. Durant anys ha semblant que són els ciutadans els que han de treballar pels polítics.
Hi han directrius per traslladar als acords municipals l'entesa amb CiU al Parlament?
No, des d'ERC no. La sobirania municipal es respecta i si no fos així la majoria no ho acataríem. Entenem, però, que hi ha una demanda d'unificar forces, però en cap cas condicionarà els futurs pactes. Parlem d'unes eleccions on entendre's a nivell programàtic i personal amb el rival és bàsic. No volem un repartiment de cadires ni un regne de taifes. Volem un projecte comú i unes línies vermelles coincidents. I treballarem per això.
Seran les eleccions més fragmentades?
No tinc cap bola de vidre on poder llegir el futur (riu), però tot apunta que anirà per aquí. Els caps dels futurs governs hauran de ser gent capacitada per gestionar diferents maneres de pensar. Nosaltres evidentment buscarem aquelles que coincideixin amb el projecte de país propi.
No tenim massa cultura de treball en grup.
No, però ens hi hem d'esforçar perquè l'objectiu final és molt important. Més que regidories separades per segons el color polític volem àrees transversals que coincideixin en un mateix planejament de futur pel municipi. Hem de fer servir el sentit comú abans de dedicar-nos a repartir àmbits.
L'aparició de noves opcions polítiques fa evident que la ciutadania ha perdut la confiança en els partits més tradicionals?
No reconec a ERC com un partit tradicional. Malgrat que tenim vuitanta anys d'història la nostra manera de treballar sempre ha estat diferent, per bé o per malament. Som gent renovadora i trencadora i ho hem demostrat. És la nostra fortalesa perquè oferim bagatge polític i al mateix temps una manera diferent d'entendre i de fer política. Els valors que defensen aquestes noves formacions són els que nosaltres hem defensat des dels nostres inicis. Potser sí que molts s'enlluernaran amb les noves sigles, però cal rascar una mica i veure si allò que es promet realment es pot arribar a fer. La política es canvia des de dins.
A nivell comarcal a ERC es veuran moltes cares noves?
Algunes, però no masses. N'hi haurà a Santa Susanna, a Caldes d'Estrac i a Dosrius, per exemple. Sí que tenim la intenció de presentar llista a les trenta poblacions. Hem fet feina, i molta, de formigueta.
Quins són els temes clau del Maresme pels quals lluitarà ERC?
La característica principal de la comarca és la seva diversitat i això precisament amplia el nombre de necessitats i especificitats a cada municipi. Destaquem la necessitat de resoldre definitivament la mobilitat i d'impulsar la promoció econòmica. Això ho podem fer conjuntament com a territori perquè els beneficis en ajudin a tots. Ens hem de saber vendre més i aprofitar millor les oportunitats que ens arriben. Tenim un potencial brutal que no podem deixar perdre.
També des del Consell Comarcal?
Especialment des del Consell Comarcal. Ha de deixar de ser una administració amb un pes polític tan feixuc i apostar més per la feina tècnica i professional que pot ajudar als Ajuntaments. És una peça molt necessària, però com a subministrador de serveis. Els polítics al Consell Comarcal han de fer de comerciants i “vendre” les millors solucions als seus clients, que són els consistoris.

Una empresària que repeteix com a cap de llista

Nascuda a Canet el 1965 és militant d'ERC des del 2006. Empresària i Màster en Coaching Executiu i Personal de la Barcelona School of Management de la Universitat Pompeu Fabra, ha cursat estudis d'educadora social, psicologia i alta cuina. El 2011 va encapçalar la llista republicana al seu municipi i va obtenir els millors resultats de la formació passant de 2 a 4 regidors. És consellera comarcal de l'àrea de Cultura, Consum, Joventut i Salut i aquest any repeteix com a candidata a Canet



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia