Política

Escurçant les distàncies

Viladecans · Animats per les bones perspectives que els aporten les sigles, CiU i ERC intentaran retallar l'espai que els separa amb un PSC potent que torna a confiar la candidatura a Carles Ruiz, mentre el PP vol mantenir els 5 regidors

En només quatre anys de distància temporal, el salt que s'ha viscut en molts aspectes en el darrer mandat –econòmic, dret a decidir, irrupció de nous partits...– ha estat prou important perquè la distància sembli més gran. En les últimes eleccions municipals, Viladecans va tornar a fer confiança a qui ja era el seu alcalde, el socialista Carles Ruiz Novella, en una situació ben lògica en un feu controlat històricament pel PSC, que resisteix acompanyat pel suport de la formació socialista al Baix Llobregat. Malgrat tot, el suport rebut el 2011 ja va ser menor al que s'havia registrat en convocatòries anteriors i el PSC va perdre un regidor en benefici de multitud d'altres llistes que hi van concórrer. I en benefici també d'un PP que va donar la sorpresa, ja que va passar de tres a cinc regidors i es va convertir en la segona llista més votada.

Però, per l'alcalde i cap de llista dels socialistes, els comicis del pròxim maig no quedaran afectats pels canvis en la política catalana i l'estatal. “Seran unes eleccions en clau molt local, perquè el que la gent està decidint és la gestió dels seus municipis; des dels ajuntaments no es governa la Generalitat ni l'Estat”, assegura Carles Ruiz en una entrevista a aquest diari, malgrat que reconeix que “sí que és veritat que en alguns partits han canviat les coses, hi ha formacions noves que estan agafant força i és possible que algunes tinguin presència en els ajuntaments”.

En aquest sentit, i quan falta la publicació oficial en el Butlletí de la Província el dimarts 28 que ve, està previst que en les pròximes eleccions del maig s'hi presentin, a banda del PSC, el PP, CiU, ICV-EUiA i ERC, altres partits que també van concórrer en les eleccions del 2011, com ara la xenòfoba PxC –que hi ha aconseguit fer entrar un regidor i ha superat en vots els republicans– i Ciutadans. Aquests darrers van celebrar l'acte de presentació del candidat, Martín Eusebio Barra López, aquest dissabte passat. També UPyD provarà sort al municipi amb la presentació d'una primera llista, amb Miguel Rojo de candidat a l'alcaldia. Podem, amb Eduard Tobaruela a la secretaria general del partit a Viladecans, també presentarà candidatura en els comicis, encara que hi havia dubtes de si el cercle de Podem Montserratina en farà una d'alternativa.

Sigui com sigui, l'objectiu dels grans partits és arribar a governar a la ciutat i desbancar Ruiz Novella. Així ho considera el candidat del PP, el diputat Sergio García, quan assegura que l'opció “és governar” i ho veu possible després de “treballar molts anys des de l'oposició”. García centra en la rebaixa fiscal, l'adequació dels barris i l'atenció a les persones grans la major part del seu programa.

Carles Lozano, cap de llista de CiU, explica que la candidatura està formada per un equip molt jove, en què la mitjana d'edat “dels sis primers de la llista no supera els 43 anys”. Un cop regenerada la candidatura, després dels problemes interns que hi va haver en el mandat passat, Lozano reconeix que cal un canvi per a una ciutat “que fa 32 anys va néixer com a ciutat dormitori i ara té unes altres necessitats”. També crític amb la gestió del PSC i del que pugui arribar a fer el PP, el candidat ecosocialista, José Luis Atienza, proposa un nou punt de vista canviant el focus cap als ciutadans. “La ciutat, ja la tenim cosida, ja està feta, i en comptes de concentrar-nos a ampliar-la, el que cal és millorar-la”, explica el candidat. Bàrbara Lligadas, alcaldable d'ERC, afirma que entrarà “segur” a l'Ajuntament de Viladecans en el mandat que ve i explica que ella aporta “una visió diferent de la ciutat”, la d'una “dona jove i preparada”. Lligadas s'ha envoltat en la llista de “molts independents, amb perfils professionals diferents i de diversos àmbits associatius”. “És clau canviar de model de ciutat”, reclama. “L'Ajuntament massa sovint es dedica a fer d'empresa immobiliària”, es queixa.

Per l'actual alcalde (PSC), Carles Ruiz, però, els objectius són tres: “ajudar la gent a fer front a la crisi, seguir treballant en l'atracció d'empreses i formar la gent”.

LES CLAUS
1
Repetidors
Tots els caps de llista de les grans formacions repeteixen lideratge, alguns per segona vegada i d'altres per tercer cop consecutiu o més. Cares conegudes de la política municipal aspiren a obtenir els millors resultats per als seus partits.
2
Cares noves
També apareixen en el panorama municipal nous partits, que engrandiran l'oferta electoral en aquesta ciutat del Baix Llobregat. Entre aquests hi ha les opcions contràries al dret a decidir Podem i UPyD.
LES XIFRES
24.094
ciutadans
es van abstenir de votar en les municipals del 2011, quan l'abstenció va ser del 50,86%.
5.870
aturats
va registrar de mitjana la ciutat de Viladecans durant l'exercici del 2014, quan la població era de 65.358 persones.
Carles Ruiz Novella
PSC.
És la tercera vegada que es presenta a la reelecció, amb molt bons resultats en comicis anteriors, malgrat la pèrdua d'un regidor en els últims.
Sergio García
PP.
El diputat al Parlament de Catalunya torna a liderar la llista dels populars a Viladecans, la segona més votada en les eleccions del 2011.
Carles Lozano
CiU.
Repeteix altre cop com a candidat convergent, per segona vegada, després d'un mandat en què dos dels seus regidors van abandonar el grup.
José Luis Atienza
ICV-EUiA.
Històric de la política municipal, ja va ser cap de llista en les eleccions del 1987 i el 1991, i ara fa quatre anys, quan va recuperar el tercer regidor.
Bàrbara Lligadas
ERC.
Candidata a l'alcaldia per segon cop consecutiu, ja és una cara coneguda de la política municipal i aspira als millors resultats, atesa la conjuntura.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.