Política

XAVIER GARCIA ALBIOL

CANDIDAT DEL PP A BADALONA

“Que Déu ens agafi confessats com jo no sigui l'alcalde”

Garcia Albiol confia obtenir el 24-M una majoria suficient per revalidar l'alcaldia sense haver de dependre de cap dels seus actuals rivals

Manté que no busca la polèmica sinó que simplement diu les coses com les sent

L'ADÉU
“Puc assegurar amb rotunditat que, passi el que passi el 24 de maig, acabaré el mandat”
LA POLÈMICA
“Quan parlo de netejar Badalona
no em refereixo als immigrants, sinó a la gent conflictiva”
LLIBRES DE TEXT
“Em torno a comprometre a pagar els llibres,
si tinc una majoria suficient”

D

e què depenen les seves possibilitats de revalidar l'alcaldia?
Sóc molt conscient que la meva continuïtat depèn de guanyar de manera clara. L'únic desig de l'oposició és fer-me fora.
Pensa en una majoria absoluta o més aviat en l'entrada de Ciutadans perquè li facin de crosa?
No preveig la majoria absoluta tot i que les dades semblen
indicar que augmentarem la
representació. Sí que confio
tenir prou majoria per no haver d'estar supeditat a determinades forces polítiques que es defineixen en funció del
seu estat d'ànim.
Quin comportament espera de CiU?
Espero que respectarà la voluntat dels ciutadans. No veig CiU participant d'un pacte de perdedors amb partits tan singulars com poden ser Guanyem Badalona en Comú o fins i tot Iniciativa amb el seu cap de llista actual.
Tampoc a canvi de l'alcaldia?
Cadascú al final posa els seus límits on correspon. Jo crec que els veïns el dia 24 de maig decidiran. El més normal és que en una ciutat governi aquell que guanya les eleccions. Hem de veure les ambicions personals de cadascú fins on arriben i de què són capaços.
Ha dit que es presenta per últim cop. La frase té matisos?
Crec que ho haig de fer. Mai no pots dir d'aquesta aigua no en beuré però el correcte seria no tornar-me a presentar.
La decisió fina dependrà de si revalida l'alcaldia?
No. No té res a veure.
Acabarà el mandat, passi el que passi?
Puc afirmar amb rotunditat que, passi el que passi, l'acabaré.
Després de crear la marca Albiol, distanciant-se fins i tot del PP, on buscarà el seu substitut? Aquesta estratègia se'ls girarà en contra quan vostè no hi sigui?
Jubilar-me a quatre anys vista és una mica precipitat. Hi ha gent preparada que estic segur que em pot substituir. El meu compromís és molt clar: estaré al front de l'alcaldia quatre anys.
I si s'ha de quedar a l'oposició?
No és un escenari que avui per avui contempli.
Ser alcalde de Badalona seria compatible amb presidir el PP a Catalunya?
Doncs no ho sé perquè no m'ho he plantejat.
Serà el substitut d'Alicia Sánchez Camacho?
No em veig substituint l'Alicia. Em veig només al front de l'alcaldia de Badalona, acabant el projecte que vaig iniciar fa quatre anys. Això és el que m'il·lusiona. Jo tinc una sort. La meva il·lusió des d'un punt de vista de projecte personal era l'alcaldia de Badalona. A partir d'aquí, tot serà benvingut però ja he complert la meva màxima il·lusió.
Tant el compensa fer servir expressions com ‘seguiré netejant Badalona', en un context en què els veïns vinculen el seu discurs al fenomen de la immigració?
No és un tema que em compensi o no. Jo sóc com sóc, amb els meus defectes i les meves virtuts, i a mi m'agrada dir les coses com les sento. No em referia als immigrants.
Però no s'ha cansat mai de vincular inseguretat i immigració. Ara no ens vulgui vendre el que no és.
Els veïns tenen clar que em refereixo a les persones conflictives que creen problemes, siguin o no immigrants. Alguns dels problemes que hem tingut en alguns carrers els han provocat persones d'una nacionalitat concreta. I aquesta és una realitat. Per això, més enllà que agradin o no, són crítiques objectives. A mi m'agrada fer servir el llenguatge que la gent fa servir al carrer.
Malgrat la fractura social que determinats discursos provoquen?
Això és un tòpic. Durant aquests quatre anys no hi ha hagut cap conflicte, cosa que sí havia passat quan governava el PSC. Qui vulgui viure i comportar-se amb normalitat, amb mi no tindrà mai cap problema.
Sap què és una madrassa?
Sí.
Quan anuncia que ha tancat una madrassa però en realitat ha tancat un centre cultural, no traspassa línies vermelles per tal de provocar?
Nosaltres vam tancar un centre que no tenia permisos. Potser no és una madrassa o potser sí, però el que és evident és que els usos que s'estaven produint no estaven permesos. I per tant actuem, com més tard vam tancar una església evangèlica de ciutadans espanyols pels mateixos motius.
Aquest mandat ha hagut de cessar o li han plegat fins a vuit càrrecs de confiança. És conscient que no existia cap precedent com aquest?
La virtut i la intel·ligència d'un polític és tenir clares quines són les prioritats i, en funció d'això, saber ajustar els equips de segon nivell de direcció. Alguns han plegat perquè han trobat ofertes professionals més interessants.
Un dels càrrecs cessats, Julia Sánchez, està acusada de fer-se obres a casa seva a càrrec de l'Ajuntament. Ho ha pogut aclarir?
Nosaltres vam denunciar els fets davant el jutjat i aquest decidirà. Pel que estem veient, és evident que sí es van produir els fets però afectava només persones que van ser expulsades i ja no són al partit.
Ens hem de creure, com ens volen fer veure, que una única persona (l'exregidor del PP, David Gómez) va encarregar obres sense justificar per valor d'un milió d'euros i ningú més ho sabia?
Jo n'estic absolutament convençut. El jutjat ho dirà. Però vull recordar que cap d'aquelles obres s'ha pagat. No ho vaig autoritzar en cap moment.
La seguretat i la neteja tornaran a ser els grans eixos sobre els que pivotarà el nou mandat, si repeteix d'alcalde?
Són els eixos principals. Hem reduït les dades referents a la delinqüència i en el tema de la neteja hem fet un salt qualitatiu. Però tinc altres objectius, com la projecció de la ciutat i seguir desenvolupant aquells projectes que portaven anys aturats com la transformació del barri del Gorg o la construcció de l'estadi municipal de futbol.
En la seva presentació com a candidat va dir que si la Generalitat no construïa el tram pendent del lateral de l'autopista C-31, l'Ajuntament pagaria l'obra. Es va deixar portar per l'emoció del moment?
Si la Generalitat no compleix amb Badalona, el proper mandat iniciarem el lateral de l'autopista.
Ha promès una piscina olímpica, el lateral de l'autopista, una gran rampa mecànica a Llefià... Ja li surten els números?
Vull recordar que els dos projectes, el del Gorg i l'estadi, no ens ha costat ni un euro a l'Ajuntament. pels laterals ja tinc pensat d'on vindran els recursos perquè a l'Ajuntament no li costi diners.
Aixecarà el telèfon i li plouran els milions?
És el mateix que he fet amb els altres projectes.
La seva gran promesa en l'anterior campanya, la dels llibres de text gratuït, ni tan sols ha fet ara acte de presència. Evita que li retreguin que no l'ha complert?
Vull recordar que fa un parell de mesos vaig enviar una carta a tots els veïns i em torno a comprometre a pagar els llibres, si tinc la majoria suficient.
Distribuir una revista municipal repassant l'obra de govern dels quatre anys no és posar l'Ajuntament al servei del partit?
No. Vam mirar altres revistes anteriors, de finals de mandat, i vam veure que aquesta era la línia de tothom. Els veïns agraeixen que se'ls doni informació de les coses que s'han fet.
I mentrestant els veïns els van pagant la campanya?
Estem donant informació als veïns de Badalona, que l'agraeixen.
Manté un pols amb l'oposició per dirigir els mitjans municipals. Mantenir al capdavant Albert Fernández Saltiveri (el censor de L'Estaca) respon a un tema d'orgull?
Albert Fernández Saltiveri ha fet una molt bona feina al capdavant de Badalona Comunicació i jo compto amb ell per al govern del proper mandat.
Al final se'n sortirà amb la seva i tindrà el control de la televisió i la ràdio durant la campanya electoral?
No tinc cap voluntat de controlar els mitjans de comunicació. Sí que dic una cosa: per poder sortir als mitjans de comunicació has de fer algun tipus d'activitat. I les dades demostren que hi ha una part de l'oposició que no ha fet res aquests quatre anys.
Nega pressions polítiques a Badalona Comunicació, tot i la denúncia dels treballadors?
En absolut n'hi ha.
Si no revalidés l'alcaldia, qui prefereix veure en el seu lloc?
Que Déu ens agafi confessats com jo no sigui l'alcalde. No perquè dubti de la capacitat d'alguns dels meus rivals sinó perquè Badalona no es mereix una potinga de cinc formacions.

Final d'etapa a Badalona?

Xavier Garcia Albiol (Badalona, 1967) és un dels grans referents actuals del PP català. Per això és fàcil pensar que tard o d'hora farà un salt que el conduirà a altres esferes de la política, sobretot
si al maig no revalida l'alcaldia.
El nom d'Albiol va estretament
lligat a la polèmica, especialment pel seu discurs populista sobre immigració. Però també és cert que ha trepitjat carrer com pocs, un fet que el converteix, amb diferència, en el polític més conegut de la ciutat. Més del 90% de veïns saben qui és Albiol.

juanma ramos



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.