Política

la crònica

El PP vota Junqueras

L'alcalde de Sant Vicenç, que el PSC acusa d'estar poc al poble, rep suport fins i tot d'una exregidora popular

Oriol Junqueras s'ha de desdoblar per aquestes municipals. Per una banda, ha de fer de líder d'ERC i donar suport al màxim nombre de candidats arreu del país, però, per l'altra, es presenta a la reelecció a l'alcaldia de Sant Vicenç dels Horts i ha d'intentar convèncer els seus veïns perquè li tornin a donar confiança. Ahir tocava fer campanya a casa seva i va apostar per un clàssic: una passejada pel mercat que es fa cada dijous.

Junqueras ha quedat amb una part del seu equip a les deu del matí davant de l'ajuntament per anar-hi plegats. L'acompanyen, entre d'altres, el regidor d'Empresa i Ocupació, Paco Rodríguez, i la titular de l'àrea de Seguretat, Marta Sugrañes. Tots comenten el debat que va haver-hi el dia anterior entre els alcaldables a l'auditori del Molí dels Frares. “Va anar molt bé. Vam guanyar”, destaca Rodríguez. Una de les qüestions més candents que hi ha en aquests moments a la població, i que va aparèixer en el debat, és l'ofensiva del cap de llista del PSC, Miguel Comino, que retreu a Junqueras que estigui massa poc al poble i que ha editat una propaganda en què es veu una cadira buida amb la frase “L'alcalde que no hi és”. Com a contraposició l'eslògan socialista és L'alcalde que hi serà.

Junqueras manté que el PSC no té raó. “Tothom em veu per aquí. És mentida que no hi sigui”, subratlla el republicà, que recorda que sempre se l'ha acusat de voler plegar de l'Ajuntament, per exemple quan va ser eurodiputat o candidat a la presidència de la Generalitat, i mai no ha estat així. Per contrarestar l'atac del PSC, la candidatura de Junqueras, Junts per Sant Vicenç, ha denunciat que la germana de Comino es presenta en una llista fantasma com a alcaldable a Granyena de les Garrigues.

Després de comentar la jugada, la comitiva vicentina va avançant cap al mercat, però molt a poc a poc perquè l'alcalde es para cada dos per tres ja sigui a parlar amb el perruquer o el carnisser. I això que gairebé no té veu. Els seus companys l'han d'anar arrossegant fins que Junqueras troba l'actual regidora no adscrita, Ana Rosa Ais, que el 2011 s'havia presentat com a número dos del PP. Ais assegura que el votarà perquè és un “amic” i una “bona persona”.

Per fi Junqueras i companyia arriben al seu lloc de destí. Primer de tot passen per una gràfica a recollir díptics i la revista Els Pebrots, que edita el grup municipal. A partir d'aquí comença el ritual de repartir fulls volants a uns i els altres. El candidat alerta algun veí del risc que el PSC recuperi el poder. “Seria terrible. Ens van deixar un poble en ruïnes i van arribar a tancar els plens.” Els socialistes van guanyar les municipals del 2011 amb 7 regidors, però una entesa entre ERC (6), CiU (3) i ICV-EUiA (3) va permetre a ERC aconseguir l'alcaldia. Ara també s'haurà d'apostar per una cultura de pactes, però és possible que surti un consistori molt fragmentat, ja que Ciutadans i la marca blanca de Podem –Sant Vicenç dels Horts Sí Puede– també podrien obtenir representació.

La caminada continua, enmig dels típics crits de “mitjons i calces a un euro”, i un paradista, que viu a Badalona, atura Junqueras i li etziba: “Eres el meu ídol, però ara Pablo Iglesias fot més canya.” El republicà recull el guant i el convida a un míting que farà avui a Badalona. És el que té fer campanya al carrer. Que tant pots rebre elogis com crítiques, com la d'una dona que li diu que mai el rep a l'ajuntament. Solució? “Parlem ara”, li respon l'alcalde, que l'atén una estona.

El republicà també es topa amb la primera tinenta d'alcalde i cap de cartell d'ICV, Petri García, que també reparteix propaganda. El debat del dia anterior centra la conversa. Un cop Junqueras ha marxat, García explica que el pacte ha funcionat bé, encara que li retreu que no hagi estat sempre a Sant Vicenç. “L'acció de govern, però, no s'ha paralitzat mai”, matisa.

La passejada s'acaba, i Junqueras i els seus paren a fer un cafè a l'Ateneu, a pocs metres d'una vela del PSC. “Me'n vaig cap a l'ajuntament a ocupar una cadira que diuen que sovint està buida”, ironitza el republicà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona