Política

Junqueras, alcalde amb Podem i el sí d'ICV

L'ecosocialista no serà al govern, ni tampoc CiU, que acusa l'alcalde de no voler-ho

El PSC diu que Podem fa alcalde “una de les persones amb més poder”

Finalment, també el regidor d'ICV-EUiA, Jordi Gil, ha votat Oriol Junqueras com a alcalde de Sant Vicenç dels Horts. Tot i que ha arribat a un acord programàtic amb la candidatura municipal del president d'ERC, Junts per Sant Vicenç, ICV-EUiA creu que ha perdut legitimitat per repetir al govern en haver passat de tres regidors que tenia a un. A Junqueras el votaven ahir al migdia dotze dels vint-i-un regidors electes: el d'ICV, els nou obtinguts per Junts per Sant Vicenç-ERC i els dos de Sant Vicenç Sí Puede, la marca local de Podem.

CiU, que també ha perdut dos dels tres regidors i que va fer possible, junt amb ICV-EUiA, que Junqueras fos alcalde fa quatre anys, en passar a l'oposició li retreu que “no ha volgut pactar amb nosaltres” perquè, des del principi, ha preferit tancar l'acord amb Podem, segons el regidor Jaume Casanovas. Va ser l'únic que va posar en el seu parlament el càrrec a disposició del president i de la independència de Catalunya.

El regidor de Sí Puede, Àlex Aparicio, va negar que el pacte fos fet des del principi i va revelar que l'assemblea veïnal oberta no el va aprovar fins dijous. Sí Puede assumirà les regidories d'habitatge i serveis socials amb l'objectiu “que funcionin com ha de ser”.

El cap del grup del PSC, Miguel Camino, va fer ironia amb el paper de Sí Puede (Podem) respecte de Junqueras abans i després dels comicis: “Ens va sorprendre que no estessin amb el canvi de govern. A la campanya ens van anunciar que arribava un fred hivern per a la casta i, en canvi, han portat una manta per a una de les persones que més poder tenen a Catalunya.”

Oriol Junqueras va fer un discurs magnànim recordant que Sant Vicenç és un municipi “divers, afortunadament divers en llocs d'origen, llengua i religió que l'hem fet entre tots”. El revalidat alcalde de Sant Vicenç va voler reconèixer la feina feta pels anteriors governs del PSUC, ICV, PSC i CiU i va recordar que els objectius polítics expressats ahir per tots els grups eren prou coincidents com per “entendre'ns en el present tant com sigui possible”. Abans del ple es va fer un minut de silenci per un jove veí d'origen magrebí que va morir ofegat dijous salvant una dona a la platja de Sitges.

LES FRASES

Sant Vicenç és un municipi que hem fet entre tots, i tant com sigui possible hem d'entendre'ns
Oriol Junqueras
alcalde de Sant vicenç dels horts
Podem prometia l'hivern per a la casta i porta una manta per a una de les persones que té més poder
Miguel Camino
cap de l'oposició del psc

Imperatiu legal i independència

Oriol Junqueras va prometre el càrrec sobre la Constitució espanyola “per imperatiu legal” com tots els regidors de Junts per Sant Vicenç, Sí Puede (Podem) i CiU. El regidor de Ciutadans, Santos Mateo, president de la mesa d'edat, va advertir abans dels juraments que faria constar en acta qualsevol fórmula que “buidés de contingut” l'acatament de la Constitució. No hi va haver fórmules afegides com les proposades per l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). Tampoc el regidor de CiU, que va ser l'únic que en el seu parlament va prometre posar el seu càrrec a disposició de la independència de Catalunya i que va denunciar que Junqueras ha reconegut que la seva no era una llista independentista. De fet, el president d'ERC ja ha explicat en algunes ocasions que el seu grup municipal està format per gent diversa, també no independentistes. Les banderes catalana, espanyola i municipal presidien el balcó i el saló de plens.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Els EUA imposaran una taxa del 100% als vehicles elèctrics xinesos

barcelona
Política

Comín presenta recurs al TGUE per reclamar el seu escó a l’Eurocambra

barcelona
política

El PSC força l’anul·lació de l’acord del ple de juliol en el que s’aprovava el ROM

salt
crisi migratòria

La Fiscalia avisa el govern canari que el denunciarà si no acull a menors

barcelona
corea del Nord

Pyongyang exhibeix per primera vegada les seves centrifugadores d’urani

barcelona
política

Lluc Salellas rep a Sílvia Paneque com a consellera de Territori

girona
guerra a europa

Continua la contraofensiva russa en Kursk per a recuperar territori ocupat

barcelona
unió europea

Els agricultors de la UE podran rebre més diners per avançat de la PAC

barcelona
crisi migratòria

Els Països Baixos volen endurir el sistema d’asil

barcelona