Política

L'ANC i Òmnium fan el pas

L'Assemblea s'implicarà en el 27-S després que ho avalin el 96% dels socis

La direcció detallarà en els propers dies els “escenaris per a la màxima unitat”

Òmnium proposa una llista civil amb el suport dels partits

El govern remarca que és la unitat el que donarà valor plebiscitari al 27-S

Pas endavant de l'ANC i Òmnium Cultural per implicar-se i buscar una proposta electoral per al 27-S que aglutini la majoria sobiranista que arriba després que l'AMI també hi donés suport divendres.

El resultat de la consulta interna que l'Assemblea va celebrar divendres a la tarda i ahir al matí va ser rotund, un 96% dels 11.239 socis que van anar a votar presencialment van donar un sí al fet que l'organització agafi el protagonisme de cara a les eleccions catalanes. Són dades encara provisionals perquè falten per comptabilitzar els 5.000 vots rebuts per correu electrònic. Els resultats definitius es donaran a conèixer la setmana vinent, però es dóna per fet que no hi haurà una variació significativa.

L'ANC va convocar el referèndum intern després que el president de la Generalitat, Artur Mas, fes una crida perquè les entitats sobiranistes lideressin la unitat per al 27-S, fa dues setmanes en una conferència a Molins de Rei. L'Assemblea demanava als seus socis –més de 34.700 censats– un aval per buscar les complicitats amb les altres entitats i partits “per impulsar una proposta electoral de màxima transversalitat, per garantir el caràcter plebiscitari del 27-S que porti a la independència de Catalunya”. I la resposta ha estat un sí nítid. El resultat autoritza la direcció encapçalada per Jordi Sànchez a negociar una proposta que aglutini la màxima unitat amb vista als comicis catalans. Tot plegat, per garantir que el 27-S es converteixi en un autèntic plebiscit sobre la independència de Catalunya.

Sànchez celebrava ahir, en declaracions a aquest diari, el resultat d'una consulta que qualificava “d'èxit quasi sense precedents”. El proper pas de l'Assemblea serà fixar, en els pròxims dies, “una proposta amb diversos escenaris” de cara al 27-S, que permeti arribar al consens entre entitats i partits sobiranistes. “Intentarem, i més amb aquest mandat, negociar per aconseguir la màxima unitat, amb el mínim nombre de llistes possible i amb la garantia d'un govern que gestionarà després del 27-S i garantirà que l'administració no s'aturi”, subratllava. El president de l'ANC no entrava en quina podria ser la fórmula per concórrer al 27-S, quin paper hi haurien de tenir els partits o qui l'hauria de liderar. “Ja veurem quins són els escenaris per a la màxima unitat. Cada cosa té el seu temps i la fórmula concreta ja l'estudiarem”, afegia. Quan falten menys de cent dies per als comicis, es mostrava convençut que “hi ha temps”. I situava a mitjan juliol la possible proposta de consens.

Proposta “positiva”

El president de l'Assemblea tampoc entrava al detall –més enllà de veure-la “positiva” i constatar que continuaran treballant junts– de la proposta que va fer ahir mateix Òmnium Cultural de configurar una llista per la independència el 27-S sense presència de polítics en actiu i amb el suport explícit dels partits sobiranistes.

L'entitat que presideix Muriel Casals va llançar el plantejament després de la reunió extraordinària de la directiva nacional i els presidents territorials que es va celebrar divendres a la nit. La trobada va culminar els debats territorials que s'han fet des que el president de la Generalitat va llançar la proposta que les entitats sobiranistes impulsin la llista del sí i sí. La formulació d'Òmnium tria el camí del mig entre l'aposta de Mas i la del president d'Esquerra, Oriol Junqueras, que es va avenir aquesta setmana a aprovar que la candidatura fos exclusivament de les organitzacions sobiranistes. La fórmula de l'entitat liderada per Casals consisteix en “una llista per la independència” formada per representants de la societat civil i “amb el suport explícit dels partits polítics que defensin la creació d'un estat independent”, és a dir, CDC, ERC i la CUP. La candidatura també voldria ser “aixopluc” per a votants d'altres sensibilitats polítiques que vulguin un estat propi. Es tractaria d'una llista “sense polítics en actiu”, però que integraria persones vinculades a la política i que, en paraules de Casals, remarcaria el caràcter plebiscitari del 27-S i serviria per configurar una majoria parlamentària “per iniciar la desconnexió amb Espanya”.

La proposta d'Òmnium prefiguraria un futur Parlament de Catalunya sense Artur Mas ni Oriol Junqueras integrat per representants de la societat civil, del qual sortiria el president o presidenta. La principal incògnita, doncs, és qui encapçalaria aquesta candidatura. El líder de l'ANC, Jordi Sànchez, entén que no li correspon “ni podria com a president de l'Assemblea”.

El govern podria quedar reservat per als partits. Una possibilitat que enllaça amb la crida feta ahir pel president d'ERC, Oriol Junqueras, en una entrevista a La Vanguardia, en què es mostrava partidari de pactar un executiu de concentració abans dels comicis de l'últim diumenge de setembre.

L'executiu, prudent

Des del govern de la Generalitat van rebre amb prudència el pas endavant de l'ANC i Òmnium. Fonts de l'executiu es van limitar a celebrar la gran participació en la consulta interna de l'Assemblea, però van apostar perquè les entitats continuïn fent feina. “És moment de deixar treballar les entitats sense interferències ni matisos permanents”, afirmaven fonts de la Generalitat. Des del govern, però, van voler insistir que la unitat donarà valor plebiscitari a les eleccions del 27-S en un moment en què el que cal és que aquests comicis esdevinguin el referèndum al qual l'Estat espanyol ha tancat la porta.

Convergència i Esquerra també van optar per la cautela. Des de CDC es valora positivament tot moviment que s'encamini cap a la unitat, mentre que Esquerra, que es referma en els acords del 14 de gener per anar amb llistes separades, està disposada a parlar d'una llista civil per la independència.

16.000
socis
de l'ANC van participar en la consulta interna feta per l'organització, 5.000 dels quals per internet.
96
per cent
de vots pel sí va rebre la pregunta de la direcció, sobre els vots presencials emesos.
11.239
vots presencials
va registrar la proposta de l'entitat d'implicar-se en les eleccions catalanes del 27 de setembre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.