Política

Més de 40 candidats a les primàries per liderar la CUP

La formació inicia el procés intern, obert a la ciutadania, per definir els primers llocs de les llistes el 27-S

Baños, De Jòdar o Salellas, entre els noms destacats, que combinen veterania i joventut

Un total de 44 candidats, repartits entre les quatre demarcacions catalanes i que combinen noms veterans amb altres de nova fornada, aspiraran a liderar la candidatura de la CUP-Crida Constituent amb vista a les decisives eleccions del 27-S. Després que l'assemblea nacional hi donés el vistiplau dissabte passat a Castelló, la formació ha iniciat aquesta setmana el procés de primàries, que obrirà a tota la ciutadania, i amb què triarà els deu primers llocs de la llista de Barcelona, i els cinc primers de les de Tarragona, Girona i Lleida. La resta de la llista, que difícilment obtindrà representació, l'acabaran de confeccionar amb altres noms de militants.

Entre els aspirants (vegeu gràfic) a rellevar David Fernàndez, Isabel Vallet i Quim Arrufat, els tres diputats actuals que no repetiran en compliment dels estatuts de la formació, per Barcelona destaquen el periodista Antonio Baños o el veterà escriptor Julià de Jòdar, a més d'altres històrics de l'activisme catalanista com ara Gabriela Serra, Carles Riera o Joan Garriga, Nana. A Girona, es presenten el conegut advocat Benet Salellas, l'exregidor Jordi Navarro o l'activista ecologista Marta Ball-llosera. Per Tarragona, el professor Jordi Martí Font o el geògraf de la URV Sergi Saladié, mentre que a Lleida destaca Mireia Boya, fundadora de l'ANC a la Val d'Aran, o l'escriptor Ramon Usall.

L'esquerra alternativa independentista concorre al 27-S amb un conglomerat de formacions liderat per la CUP, però on també hi ha altres grups, com ara En Lluita, Poble Lliure, Arran, Endavant o el Col·lectiu Drassanes. Tots ells, darrere el nom Per la Ruptura, ja han protagonitzat en els últims mesos el seu propi procés de confluència per mitjà del qual ja han pactat aspectes programàtics o el codi ètic, després de tres assemblees obertes que han servit per crear un marc estable de diàleg.

Procés fins al 26 de juliol

El procés culmina ara amb les primàries, en què podran votar telemàticament entre el 22 i el 24 de juliol tots els integrants d'aquestes organitzacions que ja estiguin registrats. Els simpatitzants majors de 16 anys, això sí, també hi podran participar. Tenen dos canals per fer-ho: inscriure's, fins al 20 de juliol, en qualsevol dels locals habilitats arreu del país, fet que també els permetrà votar telemàticament, o registrar-se a la web www.perlaruptura.cat, i anar a votar presencialment el 26 de juliol, dia en què s'acaba el procés, en algun col·legi electoral. Els resultats oficials es coneixeran els dies següents, quan els candidats seran proclamats oficialment sense necessitat de cap assemblea més.

Esperant l'oferta de l'altra llista

La CUP es manté en espera que es completin les negociacions de la llista liderada per les entitats sobiranistes, CDC i ERC, per veure si hi pot establir algun tipus de col·laboració o estratègia conjunta amb vista al 27-S, per la qual cosa n'escoltarà les ofertes la setmana vinent. El full de ruta de la CUP estableix que les eleccions seran plebiscitàries i que han de donar lloc a una DUI l'endemà si guanyen els independentistes, i obre la porta a un govern de concentració posterior per la ruptura. També diu que “no necessàriament” hi ha d'haver una marca comuna amb altres llistes independentistes, tot i que, juntament amb algun acte comú, la qüestió es podria posar sobre la taula.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.