El darrer mandat va estar marcat a Alcanar per l'escorcoll de la Guàrdia Civil a l'ajuntament i la investigació judicial per una possible conxorxa entre els constructors del municipi i el govern local. L'alcalde, Alfons Montserrat, va ser imputat per un delicte contra l'administració pública, però ni la ciutadania hi va donar credibilitat –per primer cop ha aconseguit la majoria absoluta– ni la justícia hi ha vist indicis de delicte i, per tant, ha arxivat un cas que va arrencar per la denúncia d'un militant de CiU.
Sembla que les aigües han tornat al riu. Com se sent?
Molt content i molt tranquil ara que sembla que tot ha acabat bé. Era una situació molt desagradable per a un mateix i sobretot per a la família, i ara, amb l'arxivament del cas, ens hem tret un pes de sobre i s'ha restablert l'honor dels afectats.
Ara algú s'hauria de disculpar amb vostè i amb tots els imputats en aquest cas?
No ho ha fet ningú i no espero que ho facin. No va ser una actuació irreflexiva i eren perfectament conscients del que feien i del que volien aconseguir amb tot això. Aquí hi havia una trama organitzada que treia informació de l'Ajuntament des de feia com a mínim tres anys i estaven esperant el moment en què poguessin fer més mal. Hi havia tres denúncies, un micròfon amagat al meu despatx... Són tot un seguit d'actuacions que les pots qualificar de tot menys de morals.
Doncs el jutge no se'ls ha cregut i els ciutadans tampoc...
El mateix dia de les detencions ja hi va haver una reacció ciutadana i ara estem molt satisfets amb el resultat. Una majoria absoluta ens permet governar amb tranquil·litat després d'un mandat difícil. La gent ens ha donat confiança després d'uns fets lamentables. L'avantatge és que Alcanar és una població menuda, la gent ens coneixem i interactuem, i els veïns hi van donar la importància que hi van donar.
Amb aquest arxivament, el bloqueig municipal que hi havia queda desencallat?
No tot anirà tan de pressa... Farà falta encara un temps perquè la situació es normalitzi. El cas no només implicava l'alcalde i alguns regidors, sinó que també hi havia imputats treballadors que es dediquen a fer la seva feina i aquí encara hi ha psicosi cada cop que algú ha de seure en una taula de contractació. A més, aquesta política d'assetjament judicial que fa CiU d'Alcanar provoca que des de fa més d'un any no tinguem ni secretari ni interventor municipal. Cal cobrir aquestes places com més aviat millor i resoldre el bloqueig municipal.
Com és la relació amb els grups de l'oposició?
No podem mantenir cap relació amb un grup, el de CiU, que té vinculació directa amb la denúncia, que pràcticament afecta tots els contractes d'obres i serveis des que sóc alcalde, des del 2006. Amb la resta de grups, la relació és normal.
Quines seran les principals actuacions d'aquest mandat?
Tenim tres grans línies d'actuació. Pel que fa a equipaments, hem d'acabar obres del mandat anterior com ara la reforma del mercat municipal, que és un servei bàsic i que suposaria un punt d'inflexió per dinamitzar el comerç local, i el cobriment de les pistes esportives. Com a projecte nou d'aquest mandat, emprendrem la reforma de l'auditori municipal. A Alcanar, en els últims anys, hem avançat molt en equipaments i serveis, i l'últim gran dèficit que tenim és la reforma de l'auditori, que cal ampliar i millorar. Un altre dels eixos clau és l'acció social: hem estat pioners en programes com ara el del cistell, perquè els veïns més necessitats adquireixin productes frescos, i el rober solidari. Uns programes que mantindrem.
I, per dinamitzar econòmicament el municipi, quines iniciatives impulsareu?
Aquest és el tercer eix: continuarem impulsant polítiques actives d'ocupació. A Alcanar, els grans nínxols d'ocupació eren la construcció i els cítrics, dos sectors molt tocats per la crisi. Estem fent formació perquè alguns productors apostin per la citricultura ecològica, perquè hi ha mercat, així com les vendes per internet. I com a sector amb potencial tenim el turisme, tot i que té unes limitacions, perquè és de temporada.
A què atribuïu la pèrdua de
població?
Hem perdut població en la mateixa línia que la resta de municipis de les Terres de l'Ebre. A Alcanar vam arribar a tenir un 30% de població immigrant i això s'ha reduït per la crisi. D'altra banda, tenim una taxa de desocupats que no arribava al 10% el primer trimestre de l'any; som un dels municipis ebrencs que registren més altes a la Seguretat Social, és a dir, que hi ha dinamisme.
Té data l'enderroc dels apartaments del cas Turov?
Tant de bo trobéssim una solució que evités aquest enderroc, però la sentència judicial diu que s'han de tombar. Tenim una partida pressupostària d'uns 200.000 euros per executar aquesta acció, que en primera instància haurien de fer els propietaris, però, com que no ho fan, ho ha d'assumir l'Ajuntament. Estem en el procés de redacció del projecte, després es posarà a licitació i s'haurà de fer l'enderroc. Tot això ho fa l'Ajuntament, però carrega les despeses als propietaris, que són els que n'han d'assumir el cost. Però els propietaris tenen llicència municipal, per la qual cosa ens reclamaran una indemnització per danys i perjudicis. Podem entendre afectivament la problemàtica dels afectats, però si ens presenten una demanda haurem d'actuar perquè el cost que hagi d'assumir l'Ajuntament sigui el mínim possible.
L'Ajuntament està preocupat per la possible reobertura del magatzem de gas Castor?
El president d'Enagás va fer unes declaracions preocupants per a la gent d'Alcanar. No entenem que ningú pugui plantejar tornar a injectar gas en una àrea on hi ha falles. No s'hi van fer prèviament els estudis preceptius i si ara tornen a injectar gas es poden repetir els sismes. El 2013, l'onada de terratrèmols va ser al setembre, just acabada la temporada turística; si hagués arribat a passar al juny, se'ns hauria carregat la temporada turística. Vivim en una zona molt protegida amb plans que ens limiten el creixement, i ja em sembla bé, però el que no té sentit és que aquelles inversions no desitjades pels llocs on resideix la majoria de la població ens les enviïn aquí.
Insistiu en la necessitat que la planta marina es desmantelli?
El ministre Soria va garantir que, mentre no es demostrés que la injecció de gas no provocava sismes, no s'obriria; per tant, entenc que no es pot obrir. A més, la viabilitat econòmica d'aquest dipòsit és més que dubtosa. Té menys capacitat de la que van dir i si s'hi ha d'injectar gas i extreure'n a baixa velocitat no és operatiu. No pot ser que hàgim d'arrossegar la decisió errònia de fer-hi un magatzem de gas que no és viable. La instal·lació s'ha de desmantellar.
La promotora del magatzem
de gas ja ha cobrat la indemnització, però els afectats per la crisi sísmica no...
La gent va viure aquells dies amb molta angoixa i no han rebut cap compensació. El síndic de greuges s'ha implicat molt juntament amb la Plataforma Ciutadana del Sénia i s'ha ajudat els veïns a formular les reclamacions. S'ha pagat molt abans la indemnització a la promotora que no pas a la població.
Es podran fer bous a la mar a les Cases d'Alcanar?
Crec que sí; adoptarem les mesures que ens plantegin per mantenir la tradició. Suposo que haurem de fer un tancat.