Política

ERC veu Sí que es Pot com un aliat per després del 27-S

Junqueras recorda que s'hauran de bastir grans consensos per construir el nou país

També reivindica el pacte amb Convergència i les entitats com la via per assolir la independència

Al servei del nou país. Aquest és el lema del 27è congrés que ERC va celebrar ahir i també és l'argument que fan servir els dirigents per explicar la candidatura amb CDC i les entitats. És a dir, les necessitats de Catalunya per davant de les sigles. L'articulació de grans consensos per assolir la independència, com va subratllar el president d'ERC, Oriol Junqueras. Però aquesta no és l'única aliança que, segons el republicà, s'ha de teixir. Junqueras va allargar la mà a Catalunya Sí que es Pot perquè participin en el procés constituent i la construcció del nou país després del 27-S.

Prop de 1.300 persones van assistir al congrés d'ERC, que va ser un bàlsam comparat amb els que històricament ha celebrat el partit –només cal recordar les disputes de Carod, Ridao, Carretero, Puigcercós, Bertran o Colom–. Ni l'aliança que els republicans han forjat amb CDC, que en èpoques pretèrites hauria estat una font de conflictes, va trencar el consens, i la ponència política que marca l'estratègia de la formació es va aprovar a la búlgara: 593 vots a favor, 1 en contra i 9 en blanc.

En aquest sentit, Junqueras va admetre que la decisió de pactar amb Mas va ser “complexa”, però imprescindible, i va reivindicar que ERC és el partit que comparteix més “fronteres” amb altres organitzacions. “No és el primer cop que assumim el repte de cosir”, va destacar, mentre va avisar que d'altres s'han “acomodat” al seu espai, en una referència velada a la CUP.

Junqueras també va assegurar que la CUP serà necessària per apuntalar el govern de concentració i la majoria parlamentària després del 27-S. Però sobretot va convidar la confluència de Podem i ICV, encara que no els va mencionar, a treballar plegats per al nou país. “No podem excloure ningú i menys els amics”, va concloure.

Ahir ERC va aprovar els noms que aniran a les llistes –vegeu peça– i que s'hauran de combinar amb els de CDC i els independents. La proporció és d'un 60% per a CDC i un 40% per a ERC.

Lleida

La força de les alcaldies com a simbologia

L'alcalde d'Agramunt, Bernat Solé, serà el representant d'ERC a la circumscripció de Lleida i anirà en el quart lloc. També tenen moltes possibilitats de sortir Montserrat Fornells, alcaldessa de Vilanova de l'Aguda, i la diputada Maria Rosa Amorós.

Girona

ERC cedeix un dels llocs a una sindicalista

Un polític d'ERC hauria d'haver ocupat el lloc 4 de la llista a Girona, però els republicans l'han cedit a la secretària general d'UGT, Dolors Bassa. La sindicalista està vinculada a ERC i ha estat regidora a Torroella de Montgrí. Per darrere de Bassa, i com a representants republicans, hi haurà l'alcalde de Sarrià de Ter, Roger Torrent, en el lloc 6; el portaveu nacional, Sergi Sabrià, en el 9, i el regidor de Lloret, Jordi Orobitg, en l'11.

Tarragona

Una de les cares visibles de l'ANC

A Tarragona, ERC dóna protagonisme a Ferran Civit, una de les cares visibles de l'ANC en l'època de Forcadell i que ara és el president regional al Camp de Tarragona. Anirà de número 4. El secretari general adjunt, Lluís Salvadó, serà el 6.

La llista de Barcelona

Comín i Mohedano seran la imatge del socialisme

Toni Comín i Fabian Mohedano representaran la imatge del socialisme en la llista de Junts pel Sí a la demarcació de Barcelona. Era un secret a veus que tots dos formarien part de la candidatura, però ahir es va confirmar aquest fet i que ocuparan llocs cedits per ERC. El líder de Socialisme, Catalunya i Llibertat anirà en el número 11, mentre que el membre d'Avancem se situarà entre el 25 i el 30 –els llocs definitius s'hauran de casar amb els de CDC–. A més, un representant de MES, encara per definir, estarà en posicions de sortida. En la candidatura també hi seran Marta Rovira –serà la 9– i altres importants dirigents d'ERC, com per exemple Anna Simó, Oriol Amorós o Pere Aragonès. Un altre nom destacat és el de Chakir El Homrani, que és regidor de Granollers i que està vinculat amb la UGT –serà el número 15.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries