Política
ANDREU BOSCH
ALCALDE DE TEIÀ
“Des del món local també es pot contribuir al procés”
En les darreres eleccions municipals, Bosch va recuperar una alcaldia que ja havia exercit entre els anys 2003 i 2009
Un dels seus reptes és tornar a impulsar i dinamitzar el jaciment romà vitivinícola i el Centre d'Acollida Turística (CAT), el primer que la Generalitat va posar en marxa a Catalunya, juntament amb Alella i el Masnou
Doctor en filologia catalana
Andreu Bosch va néixer a Teià el 1964. Casat i amb tres filles, és doctor en filologia catalana i especialista en el català de l'Alguer. Ha exercit de professor universitari a la UB i a l'institut Maremar del Masnou. Militant d'ERC des del 1989, ja va ser alcalde del municipi entre els anys 2003 i 2009 i també ha presidit el Consorci del Parc Serralada Litoral. És un apassionat de la bicicleta de muntanya i és boletaire.
Em vaig tornar a presentar a les eleccions per iniciativa pròpia, però teixint complicitats
Tinc la sensació que a partir
del 2016 començarem a tenir marge [econòmic
del 2016 començarem a tenir marge [econòmic
Per a Andreu Bosch no és cap novetat ser alcalde de Teià després dels últims comicis municipals, als quals es va presentar per la candidatura Compromís amb Teià-Esquerra Republicana de Catalunya (CaT-ERC). Entre els anys 2003 i 2009 ja ho va ser encapçalant la llista d'ERC.
Com prova el retorn a l'alcaldia?
Molt engrescat. Ja des del primer dia estic treballant de valent amb el nou equip de govern, que bàsicament està format per persones que s'incorporen per primera vegada a la política municipal.
Per què va decidir tornar-se a presentar?
Per dos motius: el primer és perquè el país viu un moment molt intens i molt especial des del punt de vista del procés i el camí cap a la independència, i estic convençut que des del món local també hi podem contribuir. Això explica que, al seu moment, vam subscriure el document dels ajuntaments per la independència que proposava l'ANC. L'altre motiu és en clau local. Entenc que el mandat passat va ser, en certa manera, convuls. Va estar basat en paràmetres de molt poca estabilitat política perquè es pogués afavorir la governabilitat. CaT i ERC el que pretenien presentant-se a les eleccions era afavorir un nou clima i una nova manera de fer política.
El partit li va demanar que es tornés a presentar com a candidat a l'alcaldia?
No. Em vaig tornar a presentar per iniciativa pròpia, però teixint moltes complicitats.
Com va el pacte de govern amb CiU?
Bé, estem treballant de valent. Com que ja és el tercer acord de govern com a alcalde, per a mi el més important un cop subscrius aquest tipus d'acord és el fet que les sigles desapareixen i som un equip format per vuit persones i estem treballant en equip d'acord amb les condicions que vam acordar. Per tant, el pacte va molt bé.
Quina és la situació financera de l'Ajuntament de Teià?
És relativament bona. En aquests moments estem en un 51% d'endeutament. No és un mal percentatge, i més sabent que fins a aquest any encara estem immersos en un pla de sanejament que l'equip de govern anterior, de CiU, ERC i el PSC, van proposar i van desplegar. A més, crec que el govern anterior ha fet molt bona gestió d'aquest pla. N'és una prova el fet que ara heretem una situació en què la liquidació del 2014 dóna un romanent de prop d'1,4 milions d'euros. Evidentment que bona part d'aquesta suma s'haurà d'utilitzar per rebaixar el percentatge d'endeutament, però és una molt bona notícia. A més, l'estalvi net que en va resultar va ser de 406.000 euros.
Llavors és positiva?
En aquest sentit, el govern anterior ens ha deixat una situació financera en què podem començar a planificar una acció de govern al llarg dels pròxims quatre anys. Tinc la sensació que a partir del 2016 començarem a tenir marge.
Què necessita Teià de manera urgent?
Millorar i mantenir tots els equipaments de què disposem i la neteja dels espais públics, cosa que ja hem començat a fer. També cal millorar el manteniment de la via pública en sentit ampli com ara carrers, voreres, zones verdes, etc. Això és una necessitat que, probablement, estava afectada per la situació financera de l'Ajuntament. A partir d'aquí, de cara al setembre tindrem ben dibuixat el pla d'actuació municipal que permetrà dissenyar què podrem desplegar al llarg del mandat.
Ara que hi ha tres alcaldes republicans al capdavant dels municipis que formen la mancomunitat entre Alella, Teià i el Masnou, s'emprendran projectes conjunts?
La mancomunitat de serveis és una necessitat. A banda de ser tres alcaldes del mateix partit, cal dir que ens coneixem i que ja hem treballat plegats. Amb Andreu Francisco [alcalde d'Alella] ja havíem emprès projectes conjunts com ara les Jornades Gastronòmiques d'Alella, Teià i el Masnou, i la suma de sinergies pel que fa a la difusió del turisme cultural i enològic de la DO Alella. De Jaume Oliveras [alcalde del Masnou], recordo l'etapa en què va ser secretari del Departament de Governació de la Generalitat. És una persona molt vinculada al món local i estic segur que tots tres treballarem plegats. En aquest sentit, ja estem posant fil a l'agulla en temes de serveis, polítiques ocupacionals i promoció turística i econòmica.
Com pensa reimpulsar el projecte del jaciment de la Cella Vinaria i el seu Centre d'Acollida Turística (CAT)?
D'entrada, reprenent el lideratge d'aquest projecte. Tenim un celler romà museïtzat que és un referent a tot Catalunya perquè és l'únic celler de vi d'època romana i, per tant, amb totes les complicitats institucionals que calen, hem de vetllar perquè aquest equipament sigui conegut i reconegut. És un element clau per a la dinamització turística i la promoció econòmica del territori.
I el CAT?
El jaciment s'ha de vincular al CAT, que al seu moment va impulsar la Generalitat durant el tripartit. Però després el govern de CiU es va desentendre de la xarxa de CAT. Per tant, en el mandat anterior es van trobar en una situació en què tots aquests compromisos que venien per part de la Generalitat quedaven una mica qüestionats, i això va ser un sotrac econòmic important per al projecte i els tres ajuntaments ho han hagut de suplir amb una sabata i una espardenya.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.