Política

JOSEP ANDREU

ALCALDE DE MONTBLANC (ACM-AM)

“Aquí només es parla de platja i Port Aventura”

Proposa crear una ruta dels cellers modernistes i esdevenir seu d'una xarxa de ciutats europees que tinguin sant Jordi com a patró

Ha de ser l'eina d'implantació de noves empreses

Arqueòleg d'estrats turístics
Josep Andreu i Domingo (Montblanc, 1956) és alcalde de Montblanc i ha estat diputat al Parlament, al Congrés, senador a Madrid i ha tingut diversos càrrecs dins ERC. També és vicepresident de l'AMI. Llicenciat en arqueologia, cerca en els estrats de la capital de la Conca de Barberà per trobar peces que enriqueixin el seu potencial turístic. Constatat l'impacte econòmic de la Setmana Medieval en l'economia local, la vila ha generat iniciatives per atraure tota mena de públics, des dels amants dels Legos als dels Clicks, passant per la ceràmica. I quan no, atrau de fora esdeveniments que aportin més o menys visitants. Ja sigui l'Acampada Jove o un congrés d'historiadors
Cèsar Martinell, si fos de França, seria Patrimoni de la Humanitat i tan important com els castells del Loire
Anem fent actuacions als pobles, perquè Montblanc és Montblanc i els pobles agregats

El republicà Josep Andreu encara el seu tercer mandat complet com a alcalde de Montblanc. Ve d'un govern d'unitat malgrat que la seva marca, Agrupament Catalanista de Montblanc, tenia la majoria de set regidors sobre tretze. A les darreres municipals l'ha vist augmentada amb un més.

Quins objectius s'ha marcat?
Hem d'aprovar molt aviat el text refós de Cimalsa, al polígon, que ens donarà la possibilitat de portar noves indústries. Hem de fer alguna gestió amb empreses que estan creixent i que pot ser que hi facin alguna fàbrica nova o ampliació. Després tenim el túnel del coll de Lilla. Aquest novembre, abans de les generals, acabaran els dos trams que portaran l'A-27 fins a Fontscaldes. Ens podem trobar amb un embús important si es queda l'A-27 només fins a Fontscaldes. També hi ha objectius que ja teníem, com traslladar l'Oficina de Turisme a la Cooperativa, perquè és un lloc del centre de Montblanc, que té aparcament i es pot combinar amb una agrobotiga. I arreglar el pont Vell, per fer un parc fluvial, i tot l'entorn de l'hospital de Santa Magdalena, que ha de ser la gran aposta urbanística d'aquest mandat, amb l'ampliació de l'Arxiu Comarcal. També hem de continuar la recuperació de la muralla començant pel projecte del portal de Sant Francesc. L'altre objectiu que volem, que en això no hi tenim competències perquè només tenim 7.000 habitants, és ser més actius en polítiques socials. Ho tenim limitat perquè en pobles de menys de 20.000 habitants la competència la té el Consell Comarcal.
Com està Cimalsa?
Hem d'aprovar un text refós i s'ha de lliurar a la comissió territorial d'Urbanisme. Fet aquest tràmit ja estaria tot solucionat. S'hauria d'haver aprovat ja al passat mandat però no tenien aquest text fet. M'han promès que al setembre el tindrem i jo crec que a l'octubre el podem aprovar. Aquest tema ja fa 10 anys que l'arrosseguem.
Va anunciar que si cal es faria una mobilització pel túnel del coll de Lilla. Ho manté?
En principi m'agradaria que hi hagués més diners per a l'any 2016, però amb la periodicitat que han donat –amb 2,9 milions el 2016, 26 milions el 2017, 28 el 2018, i no sé quants per al 2019–, en principi això ja hauria d'arrencar. Crec que abans de les eleccions hi haurà l'anunci de l'empresa que ho ha d'arrencar, si és la mateixa o si és una altra la que ho fa. Hem d'estar molt atents per veure de quina manera i en quin temps es torna a reiniciar el treball.
Que no s'hagi inclòs Sant Francesc a l'1,5 per cent cultural condiciona el projecte?
No, el retarda. Ara intentarem a veure si en aquests pressupostos pot entrar per una altra via, la del patrimoni històric espanyol. I si no, tornarem a insistir. Haurem de veure què passa, perquè aquests del PP, a Catalunya, només ens han donat un 10 per cent dels 47 milions, quan ens haurien d'haver donat un 18 o un 20 per cent. Com que ara ni dissimulen contra Catalunya... Van donar a Horta de Sant Joan, un ajuntament del PP, un projecte d'arreglar carrers. Ara que ha entrat a l'AMI, els han parat l'obra. Només miren per ells, aquesta gent.
El turisme, eix central?
Sí. Tenim un repte aquest mandat que és fer una ruta europea de ciutats que tinguin sant Jordi com a patró i que s'hi celebrin festes. Seran set ciutats de la Unió Europea de diferents països. Ja estem en contacte amb els que teníem coneixença i que ens han visitat a les festes de Sant Jordi de Montblanc, com ara Beesel. Tenim tres o quatre ciutats i començarem al setembre a fer contactes per veure si podem accedir a fons europeus per fer aquesta ruta, i voldríem que Montblanc fos la seu.
També ha parlat d'una ruta de cellers modernistes.
A la Conca, i al sud de Catalunya on hi ha cellers modernistes, hauríem de fer una ruta a partir de l'enoturisme. Tinc claríssim que hi ha molta feina a fer perquè s'han d'anar restaurant, com a Rocafort o a Pira, o al mateix Montblanc fins fa quatre dies. Si això ho tinguessin a Girona, ja estaria feta, la ruta. Però aquí la Diputació només parla de sol i platja i Port Aventura. Seria un gran valor i ho farem perquè ja ho hem parlat amb el Consell Comarcal. Tots els pobles tenen la voluntat de fer-ho com a eix econòmic.
Al de Montblanc només se n'ha restaurat una part.
Ara estem encara arreglant a baix, ho hem netejat tot, hem fet una part visitable. Per festa major ja hi farem una obra de teatre, El somelier, i ho hem d'anar omplint d'activitats. Cèsar Martinell, si fos de França, seria Patrimoni de la Humanitat i seria tan important com els castells del Loire.
Com està funcionant el viver de cavistes?
Es posa en marxa amb aquesta collita per poder entrar a final d'any el cava. També volem fer-ho amb l'oli. Volem que la cooperativa sigui una cosa viva, amb una dinàmica pròpia, i que quan vingui un autocar en temps de les olives puguin veure com es feia o els puguem ensenyar el celler de caves.
A les eleccions municipals va anunciar la millora de l'enllumenat a la Guàrdia dels Prats i del clavegueram a Lilla.
Vam adjudicar abans de vacances una part del casal social de Rojals, hem adjudicat el local social de Prenafeta, hem d'adjudicar a finals de setembre els carrers de Lilla amb el seu clavegueram. Ho anirem fent, perquè Montblanc és Montblanc i els pobles agregats.
Com a vicepresident de l'AMI, com veu que la Diputació no hi hagi entrat?
Espero que abans del dia 27 s'hagi pogut presentar la moció. Si no, no entendria com pobles que els seus alcaldes fa temps que ja són a l'AMI o a la seva directiva, com Móra d'Ebre o Riudoms, després a la Diputació no hi entrin. No ho entenc, perquè a la reunió que es va fer a Vidrà alguns alcaldes que són a la Diputació van fer manifestacions a favor del procés nacional i que els ajuntaments i l'AMI ens hi havíem d'abocar. Que siguin conseqüents amb vista al 27-S i que aquests alcaldes de CiU que estan a la Diputació demanin que es facin les mocions.
En relació amb el turisme, troba a faltar una marca pròpia diferent de Costa Daurada?
Crec que el que ha de fer la Diputació de Tarragona és fer el mateix que estan fent les diputacions de Girona, de Lleida i de Barcelona, que és prioritzar la cultura. Prioritzar Scala Dei, la ciutat de Tarragona, el monestir de Poblet, el monestir de Santes Creus. Cal una reflexió importantíssima en aquest tema sobre què fa la Diputació de Tarragona amb el turisme i per què no potenciem el turisme cultural. Tot el dia estem parlant de turisme de sol i platja.
Quina relació hi ha després del pacte?
Em va doldre molt. Però ara ja està, han guanyat i han de governar. El que no entenc és que en un moment en què el president Artur Mas se l'està jugant de la manera que se l'està jugant amb vista al 27-S, per què no s'hi afegeix la Diputació de Tarragona d'una manera entusiasta com han fet la de Lleida i la de Girona. Potser és que hi ha dues Convergències, en aquest país.
En un dels primers plens del mandat va dir: “Abans de plegar ho vull deixar arreglat.”
Serà l'últim mandat, que ja tinc 59 anys i hi ha gent molt bona que ho pot fer millor que jo. Ara el país està travessant moments excepcionals i jo estic a disposició del país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona