Política

Fiscalitzador de poble

Un advocat madrileny és el síndic de Cruïlles

Martínez-Vara de Rey, antic assessor de l'ONU, eludeix la paperassa i ajuda l'equip de govern

El síndic dels veïns de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura no és fill del municipi, però s'hi sent molt a gust. Hi viu des de fa deu anys, i ha col·laborat en la festa major i forma part de l'associació de veïns. D'alguna manera, va voler correspondre les atencions i l'acollida de la gent de l'Empordà quan va acceptar l'oferiment de fer síndic el 2012. “Crear la figura és una manera d'acceptar que et fiscalitzin la gestió. És una iniciativa molt bona”, valora el madrileny Eduardo Martínez-Vara de Rey Román. El síndic de Cruïlles està ara en funcions, pendent que li renovin la confiança.

El defensor dels vilatans del municipi valora la bona predisposició de l'equip de govern, d'Avenç-ERC: “M'escolten moltíssim.” Admet que no té capacitat de decisió, però que atén els veïns sense gaires tràmits que ho compliquin. “Som en un medi rural, i la gent no té l'hàbit d'escriure un formulari ni de picar a la porta. Aquí em troben pel carrer avui, demà i demà passat. I el costum fa llei”, assegura el jurista. Per això, Martínez-Vara de Rey, que té despatx a l'ajuntament, fa gestions al carrer.

El protector de Cruïlles destaca que el que preocupa els seus veïns són qüestions del medi ambient, com ara la fumigació, la recollida de deixalles o els danys causats pels senglars en els pagesos del municipi. Diu que més d'un cop ha mogut els fils per reunir en una mateixa taula els forestals, els hortolans i els caçadors perquè fos més fàcil la comprensió mútua.

Professor a la UNED i a l'Àfrica

Martínez-Vara de Rey viu a Cruïlles des de fa deu anys. Parla anglès, català, espanyol i francès (i una mica de portuguès). Té 63 anys i fa d'advocat des del 1974. Primer va ser vuit anys professor de dret constitucional a la UNED i més tard es va especialitzar en dret internacional. Va treballar en l'Institut de Dret Aeronàutic i Espacial, i va assessorar l'ONU en algunes missions a l'Àfrica com ara el procés de transició d'independència de Namíbia, que es va separar d'Àfrica del Sud el 1990.

La col·laboració amb l'equip de govern ha fet que abans de publicar una disposició o una ordenança, el síndic sigui consultat per millorar-ne la redacció o el contingut. Ha passat, per exemple, en consultes sobre gossos o en l'ús de l'espai públic. Un cop a l'any, Martínez-Vara de Rey presenta la memòria de les seves actuacions davant els regidors i el públic. Explica que solen ser “coses negatives.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia